Μια ανάσα από την πρώτη φορολογική… ανάσα των επιχειρήσεων

Must Read

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση του πρώτου μέτρου ελάφρυνσης των επιχειρήσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση με την καταβολή «μερίσματος» από το υπερπλεόνασμα του Προϋπολογισμού, ενώ ήδη στην τελική ευθεία βρίσκεται και η σύνταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, στο οποίο θα περιληφθούν μέτρα στήριξης όλων των φορολογουμένων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Με βάση τις οδηγίες του οικονομικού επιτελείου, έως το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων, με μείωση 5% της προκαταβολής που βεβαιώθηκε φέτος στις επιχειρήσεις. Το μέτρο έχει ήδη ενταχθεί στο προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2020, που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες, και θα έχει συνολικό κόστος 138.000.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει ήδη δρομολογήσει τη νέα εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έως το τέλος Νοεμβρίου, προκειμένου η έκπτωση 5% στην προκαταβολή φόρου να φανεί στην τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος που θα πληρωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η προκαταβολή φόρου που υπολογίστηκε φέτος με συντελεστή 100% θα επανυπολογιστεί με συντελεστή 95% και θα εκδοθεί νέα εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.
Το ποσό της προκαταβολής που θα προκύψει θα μειώσει, αντίστοιχα, τις υπολειπόμενες δόσεις του φόρου εισοδήματος ή θα μειώσει την τελευταία δόση (καταβάλλεται τον Ιανουάριο του 2020).

Για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν προχωρήσει ήδη στην εξόφληση του φόρου εισοδήματος, το ποσό της μείωση προκαταβολής φόρου θα πιστωθεί στον λογαριασμό τους στο TAXISnet, προκειμένου είτε να τους επιστραφεί είτε να συμψηφιστεί με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα

• Επιχείρηση πραγματοποίησε στη χρήση 2018 κέρδη ύψους 500.000 ευρώ. Με τη φετινή φορολογική δήλωση της βεβαιώθηκε φόρος ύψους 145.000 ευρώ. Επίσης, της βεβαιώθηκε και προκαταβολή φόρου 100%, δηλαδή άλλα 145.000 ευρώ. Στη συγκεκριμένη επιχείρηση θα επανυπολογιστεί η προκαταβολή φόρου με συντελεστή 95% κι έτσι θα προκύψει επιστροφή προκαταβολής ύψους 7.250 ευρώ.
• Μικρομεσαία επιχείρηση πραγματοποίησε στη χρήση 2018 κέρδη ύψους 70.000 ευρώ. Με τη φετινή φορολογική δήλωση της βεβαιώθηκε φόρος ύψους 20.300 ευρώ. Επίσης της βεβαιώθηκε και προκαταβολή φόρου 100%, δηλαδή άλλα 20.300 ευρώ. Στη συγκεκριμένη επιχείρηση θα επανυπολογιστεί η προκαταβολή φόρου με συντελεστή 95% κι έτσι θα προκύψει επιστροφή προκαταβολής ύψους 1.015 ευρώ.

Η συγκεκριμένη κίνηση, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, είναι περισσότερο συμβολικού χαρακτήρα και λιγότερο ουσιαστικά ταμειακού, καθώς για τις επιχειρήσεις που είναι κερδοφόρες η επιστροφή του 5% της προκαταβολής φόρου δεν κάνει κάποια ουσιαστική διαφορά στην ταμειακή τους ρευστότητα.
Αντίθετα, οι επιχειρήσεις περιμένουν την ουσιαστική φορολογική ελάφρυνση το 2020, όταν θα καταβάλουν φόρο εισοδήματος με βάση τον κατά πέντε εκατοστιαίες μονάδες εταιρικό φορολογικό συντελεστή, δηλαδή με 24% για τη χρήση 2019, αντί για 29% που ίσχυσε για τη χρήση 2018.

Συγκεκριμένα, οι ετήσιες μειώσεις φόρου εισοδήματος το 2020, που θα προκαλέσει η μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για τους αυτοαπασχολουμένους οι οποίοι δηλώνουν ετήσια καθαρά κέρδη έως 10.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων αυτών οι οποίοι δηλώνουν ζημιές, αλλά, λόγω εφαρμογής των τεκμηρίων διαβίωσης, υποχρεούνται να εμφανίζουν κατ’ ελάχιστον 3.000 ευρώ ετήσιο καθαρό τεκμαρτό κέρδος), θα κυμανθούν από 390 έως 1.300 ευρώ. Σε ποσοστό, η μείωση της ετήσιας φορολογικής επιβάρυνσης θα διαμορφωθεί στο 59,09%, σταθερά, για όλους όσοι δηλώνουν ετήσιο καθαρό εισόδημα (κέρδος) έως 10.000 ευρώ.

«Πακέτο» 10 μέτρων με οφέλη για όλους στο νέο νομοσχέδιο

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται στην τελική φάση σύνταξης του φορολογικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά την κατάθεση του τελικού κειμένου του νέου κρατικού Προϋπολογισμού και το αργότερο έως το τέλος Νοεμβρίου.

Το συγκεκριμένο «πακέτο» περιλαμβάνει 10 ουσιαστικά μέτρα που θα συμβάλουν στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος όλων ανεξαιρέτως των φορολογουμένων, αφού, μεταξύ άλλων, προβλέπουν τα εξής:

1. Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί (281.000.000 ευρώ).
2. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μία μονάδα βάσης (123.000.000 ευρώ).
3. Μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019 (566.000.000 ευρώ).
4. Μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5% (69.000.000 ευρώ).
5. Χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν το 90% των οικογενειών (123.000.000 . ευρώ).
6. Διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα 8.636 ευρώ και με προσαύξηση του συγκεκριμένου ορίου για κάθε παιδί και μέχρι τέσσερα παιδιά.
7. Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας (12.000.000 ευρώ).
8. Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία έτη και του φόρου υπεραξίας ακινήτων (26.000.000 ευρώ).
9. Έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος του 40% των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η οποία δεν θα επιφέρει επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό του 2020.
10. Ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 30% του εισοδήματος από όλους τους φορολογουμένους θα απαιτεί η Εφορία από το 2020. Στο κυνήγι των ηλεκτρονικών αποδείξεων θα μπουν το επόμενο έτος και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ στην περίπτωση που θα υπάρχει διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ορίου δαπανών με πλαστικό χρήμα θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή που θα κυμαίνεται πέριξ του 20%.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This