Το ρολόι του χρόνου γυρνά 99 χρόνια πίσω. Σαν σήμερα, το 1924 ιδρύθηκε η ΑΕΚ, η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως. Έμβλημα ο Δικέφαλος Αετός, χρώματα το κίτρινο και μαύρο.
Τόπος το κατάστημα αθλητικών ειδών των Αιμίλιου Ιωνά και του Κωνσταντίνου Δημόπουλου, στη στοά Λουξ της οδού Βερανζέρου 24 στην Αθήνα. Ιδρυτές οι Αιμίλιος και Μενέλαος Ιωνάς, Κώστας Δημόπουλος, Μενέλαος Καροτζιέρης, Τιμολέων Τάγαρης, Κώστας Σπανούδης (ο πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ, εκδότης της εφημερίδας «Πρόοδος» στην Πόλη και αργότερα υπουργός και βουλευτής της κυβέρνησης Ελ. Βενιζέλου στην Αθήνα), Μίλτος Ιερεμιάδης, Στέφανος Κεχαγιάς, Νικηφόρος Ελεόπουλος, Παντελής Καραγιάννης, Φωκίων Δημητριάδης (σπουδαίος σκιτσογράφος), Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας, Αλέξανδρος Μακρίδης, Κώστας Ζαρίφης και πολλοί άλλοι.
Ο σπόρος είχε ριχτεί. Οι ιδρυτές της προέρχονταν από ένα τόπο που ο αθλητισμός είχε κάνει μεγάλα βήματα. Ο πήχης στην Πόλη ήταν ψηλά.
Η νέα ομάδα ιδρύθηκε σε μια εποχή που γίνονταν κοσμογονικές αλλαγές στο ελληνικό κράτος. Οι πρόσφυγες που έρχονταν από τη Μικρά Ασία, οι άνθρωποι που έφθαναν από την Κωνσταντινούπολη και την Ανατολική Θράκη για να αναπνεύσουν τον αέρα της ελευθερίας δημιουργούσε νέες καταστάσεις και ανάγκες στον ελληνικό χώρο. Οι νέες συνθήκες απαιτούσαν και την αθλητική έκφραση. Οι ξεριζωμένοι, οι πρόσφυγες ήθελαν ένα σημείο αναφοράς. Κι αυτό θα ήταν η ΑΕΚ.
Η έκτακτη ιδρυτική Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαΐου του 1924, ενώ το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο το αποτελούσαν οι:
Κωνσταντίνος Σπανούδης, πρόεδρος
Νίκος Ελεόπουλος, αντιπρόεδρος
Κώστας Δημόπουλος, γενικός γραμματέας
Τιμολέων Τάγαρης, ταμίας
Μενέλαος Καροτζιέρης και Μίλτος Ιερεμιάδης, σύμβουλοι
Η αίτηση σύστασης του συλλόγου κατατέθηκε στις 7 Ιουλίου του 1924 στις αρμόδιες αρχές και στις 18 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, το Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμόν 3844 απόφαση αναγνώρισε τη σύσταση του σωματείου.
«Σκοπός του συλλόγου είναι η περισυλλογή και συγκέντρωσις των εκ Κωνσταντινουπόλεως εν Αθήναις και Πειραιεί αθλητών προς συνέχισιν του έργου των διαφόρων Αθλητικών Σωματείων Κωνσταντινουπόλεως, των οποίων ενεργά μέλη ήσαν οι αθληταί ούτοι, καθώς και η διάδοσις της γυμναστικής και του φιλάθλου αισθήματος παρά τη νεολαία και ιδία τη εκ Κωνσταντινουπόλεως τοιαύτη, προς διάπλασιν αλκίμων σωμάτων, ψυχών θαρραλέων και χαρακτήρων ευγενικών, ικανών προς εκπλήρωσιν πάντων των προς την Πατρίδα, τα άτομα, την Κοινωνίαν και την οικογένειαν υποχρεώσεων, ενισχυομένης ούτω εν πνεύματι αμίλλης και αδιασπάστου εθνικής αλληλεγγύης της προόδου του Έθνους»…
Στο ιδρυτικό καταστατικό του 1924 γίνεται λόγος για ίδρυση τμημάτων ποδοσφαίρου, κολύμβησης, βόλεϊ, μπάσκετ και μπέις μπολ (σ.σ. με αυτήν τη σειρά).
Η πρώτη στέγη της ΑΕΚ ήταν η ΧΑΝ (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων) με ένα δικό της γραφειάκι μετά από πολλές προσπάθειες του Νίκου Ελεόπουλου.
Το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας εγκαινιάστηκε το 1930 και έως το 2003 βρισκόταν στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εκεί που σήμερα βρίσκεται η υπερσύγχρονη Opap Arena – Αγια Σοφιά.
Το πρώτα φιλικά έγιναν τον Οκτώβριο του 1924 με τον Ατρόμητο (1-1) και τον Απόλλωνα (0-1). Ένα τρίτο ματς, πάλι με τον Απόλλωνα (0-0) έγινε στις 2 Νοεμβρίου.
Παραμονές του πρωταθλήματος Αθηνών υπήρχε ανησυχία για την πορεία της νέας ομάδας. Στο περιοδικό «Αθλητική Επιθεώρησις» όμως ο άγνωστος συντάκτης διατυπώνει την άποψη ότι όλα θα πάνε καλά
Στον πρώτο της επίσημο αγώνα νίκησε το Γουδί (4-2) την πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα που ιδρύθηκε στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια αντιμετώπισε τον Απόλλωνα (νίκη με 2-0), έχασε από τον Παναθηναϊκό (0-2) τερματίζοντας στη 2η θέση. Από εκείνα τα ματς υπάρχει μια σπάνια φωτογραφία από τον αγώνα με τον ισχυρό, τότε, Απόλλωνα.
Στη συνέχεια έπαιξε τελικό με τον Παναθηναϊκό από τον οποίο έχασε με 1-0 κερδίζοντας όμως τη συμπάθεια όλων ως πρωτοεμφανιζόμενη. Περιοδικό της εποχής μας δίνει όχι μόνο την πρώτη ομαδική φωτογραφία, αλλά και το πνεύμα της εποχής.
Στην άκρη δεξιά διακρίνεται ο Απόστολος Νικολαίδης, η εμβληματική μορφή του Παναθηναϊκού που ήταν φίλος με τους περισσότερους ποδοσφαιριστές της Ένωσης. Είχε σπουδάσει στη Ροβέρτειο Σχολή της Κωνσταντινούπολης, είχε διακριθεί ως αθλητής και είχε δημιουργήσει στενούς δεσμούς μαζί τους.
Έναν αιώνα, παρά κάτι, οι ιδρυτές της ΑΕΚ, αλλά και όσοι την υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια από διάφορες θέσεις, είτε ως παράγοντες, είτε ως αθλητές, μπορούν να είναι υπερήφανοι. Η ομάδα τους που ιδρύθηκε για να συσπειρώσει τους πρόσφυγες στην Αθήνα απλώθηκε όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχει ελληνισμός. Και το σημαντικότερο αποτελεί «κιβωτό μνήμης» όχι μόνο για την Πόλη, αλλά όλες τις αξέχαστες πατρίδες, από τον Πόντο, την Ιωνία μέχρι την Αλικαρνασό.