Η Πολωνία επέβαλε «προσωρινή απαγόρευση» σε γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα από την Ουκρανία, επικαλούμενη την ανάγκη προστασίας των τοπικών αγορών από την «αποσταθεροποίηση» που προκαλείται από την συνεχιζόμενη εισροή φθηνών αγαθών.
Οι υπουργοί Γεωργίας και Ανάπτυξης της Πολωνίας έχουν επιφορτιστεί με την έκδοση «σχετικών νομικών πράξεων για την προστασία της πολωνικής αγροτικής αγοράς από την αποσταθεροποίηση, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής απαγόρευσης των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία», ανέφερε η Πολωνική κυβέρνηση σε επίσημη δήλωση το Σάββατο.
Σχολιάζοντας την απόφαση, ο ηγέτης του κυβερνώντος Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS), Jaroslaw Kaczynski, επέμεινε ότι δεν θα βλάψει τους δεσμούς μεταξύ Βαρσοβίας και Κιέβου, με το τελευταίο να λαμβάνει ήδη απροσδιόριστα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Πολωνίας.
«Είμαστε και παραμένουμε αμετάβλητοι φίλοι και σύμμαχοι της Ουκρανίας… Αλλά είναι καθήκον κάθε κράτους, κάθε κυβέρνησης, καλής κυβέρνησης σε κάθε περίπτωση, να προστατεύει τα συμφέροντα των πολιτών της», υποστήριξε ο Kaczynski.
Η Σλοβακία επικαλέστηκε «απαγορευμένα φυτοφάρμακα»
Η Σλοβακία απαγόρευσε την πώληση ουκρανικών σιτηρών στις αγορές της λόγω φυτοφαρμάκων που βρέθηκαν σε αυτά, τα οποία είναι απαγορευμένα στην ΕΕ, σύμφωνα με δελτίο τύπου του υπουργείου.
Η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα συναντηθούν επίσης για να συζητήσουν τον περιορισμό των φθηνών ουκρανικών εισαγωγών σιτηρών που βλάπτουν τους αγρότες τους, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στις κυβερνήσεις των βαλκανικών χωρών.
Είναι γνωστό πάντως ότι οι αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες Cargill,
Η Dupont και η Monsanto κατέχουν 17 εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργήσιμης γης στην Ουκρανία.
Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στη σχετική «μεταρρύθμιση» νόμου που ψηφίστηκε στο Ουκρανικό κοινοβούλιο μετά το «πραξικόπημα» του 2014.
Μεταρρύθμιση που χαρακτηρίστηκε «φωτογραφική» υπέρ των αμερικανικών αλλά και γερμανικών εταιρειών, ενώ άνοιξε κερκόπορτα για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.