«Πόλεμος» επικρατεί και για την εκεχειρία στο Σουδάν, με τις δύο πλευρές να μην καταφέρνουν να φτάσουν σε συμφωνία για την απομάκρυνση των πολιτών, την ώρα που ο δεν έχει τέλος η κόλαση των 150 Ελλήνων που έχουν εγκλωβιστεί στην Χαρτούμ.
Ο επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ- RSF) επανέλαβε σήμερα ότι εγκρίνει την κήρυξη 24ωρης εκεχειρίας προκειμένου να διασφαλιστεί η απομάκρυνση των τραυματιών και η ασφαλής διέλευση των αμάχων.
Ο στρατηγός Μοχάμεντ Χάμνταν Νταγκάλο, γνωστός και ως Χεμεντί, πρόσθεσε ότι ο σουδανικός στρατός απέτυχε «να τηρήσει την εκεχειρία, βομβαρδίζοντας πυκνοκατοικημένες περιοχές από αέρος και θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».
Από την πλευρά του ο στρατός του Σουδάν αρνείται ότι είχε ενημερωθεί για 24ωρη εκεχειρία. «Έχουμε εισέλθει σε μια κρίσιμη φάση και οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στην επίτευξη στόχων σε επιχειρησιακό επίπεδο», σημείωσε ο στρατός.
Following a conversation with U.S. Secretary of State @SecBlinken and outreach by other friendly nations similarly calling for a temporary ceasefire, The RSF reaffirms its approval of a 24 HR armistice to ensure the safe passage of civilians and the evacuation of the wounded. 1/4
— Mohamed Hamdan Daglo (@GeneralDagllo) April 18, 2023
«Αναμένουμε να έχουμε περισσότερες συζητήσεις με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών (Άντονι Μπλίνκεν) για το πώς να αντιμετωπίσουμε καλύτερα αυτές τις παραβιάσεις», πρόσθεσε ο Νταγκάλο σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter.
Νωρίτερα σε ανακοίνωσή τους οι ΔΤΥ είχαν επισημάνει ότι μάχονται για να αποκαταστήσουν «τα δικαιώματα του λαού μας». «Η νέα επανάσταση (…) συνεχίζεται με στόχο να επιτευχθούν οι ευγενείς στόχοι της, ο κυριότερος από τους οποίους είναι ο σχηματισμός πολιτικής κυβέρνησης, η οποία θα μας οδηγήσει σε πραγματική δημοκρατική μετάβαση», ανέφερε η ανακοίνωση.
Κατάρρευση
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) επεσήμανε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να προσφέρει ανθρωπιστικές υπηρεσίες γύρω και μέσα στο Χαρτούμ, πρωτεύουσα του Σουδάν, και προειδοποίησε ότι το υγειονομικό σύστημα της χώρας κινδυνεύει με κατάρρευση.
«Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν αδύνατο να προσφέρουμε οποιαδήποτε ανθρωπιστική υπηρεσία γύρω και μέσα στο Χαρτούμ», δήλωσε ο Φαρίντ Αϊγουάρ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της IFRC στο Σουδάν.
«Υπάρχουν κλήσεις από διάφορους οργανισμούς και εγκλωβισμένοι που ζητούν να απομακρυνθούν», πρόσθεσε.
Ο Αϊγουάρ προειδοποίησε ότι, αν συνεχιστούν τα προβλήματα, το σουδανικό σύστημα υγείας «σχεδόν θα καταρρεύσει».
Από την πλευρά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεσήμανε ότι έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής τρεις επιθέσεις εναντίον υγειονομικών υποδομών, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, ενώ επανάλαβε την έκκλησή του να σταματήσουν.
«Οι επιθέσεις εναντίον των υποδομών υγείας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαιώματος στην υγεία και πρέπει να σταματήσουν αμέσως», τόνισε η Μάργκαρετ Χάρις εκπρόσωπος του ΠΟΥ.
Η Χάρις πρόσθεσε ότι τα νοσοκομεία στο Χαρτούμ αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε ζωτικής σημασίας εφόδια, ενώ οι διακοπές ρεύματος καθιστούν πιο δύσκολη την παροχή βασικών υπηρεσιών.
Επικοινωνία Δένδια με τον Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Σουδάν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
«Ζητήθηκε η συνέχιση της διαρκούς επικοινωνίας με τους Έλληνες που βρίσκονται εκεί καθώς και με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Χαρτούμ, προκειμένου να υπάρχει ο βέλτιστος συντονισμός για την ασφάλεια και την παροχή της μέγιστης δυνατής βοήθειας προς τους εκεί Έλληνες ομογενείς», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Συγκλονίζει ο Έλληνας ξενοδόχος που παραμένει εγκλωβισμένος
Τις δραματικές στιγμές που βιώνει στο Σουδάν όπου έχουν ξεσπάσει ταραχές με συγκρούσεις και επεισόδια από το Μεγάλο Σάββατο περιγράφει ένας Έλληνας που βρίσκεται εκεί.
Πρόκειται για τον Θανάση Παγουλάτο ο οποίος διατηρεί το ξενοδοχείο «Acropole» στο στο Χαρτούμ του Σουδάν.
Όπως ανέφερε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 βρίσκεται αποκλεισμένος στο κατάλυμα εδώ και τέσσερις μέρες, μαζί με την κουνιάδα του και πέντε ακόμη ξένους πολίτες.
Ο ίδιος τονίζει πως ρεύμα δεν υπάρχει ενώ συνεχώς ακούνε ήχους από εκρήξεις και βολές όπλων και φυσικά δεν σκέφτονται να βγουν έξω σε καμία περίπτωση. Όπως τόνισε το ρεύμα θα μπορούσε να επανέλθει με μια γεννήτρια η οποία, όμως, βρίσκεται εκτός του κτιρίου.
«Παραμένουμε συνέχεια για 4η μέρα μέσα το ξενοδοχείο. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βγούμε έξω. Ούτε καν το σκεφτήκαμε να βγούμε έξω γιατί είναι επικίνδυνο. Ακούμε κανονιές, πιστολιές τα πάντα, βλέπουμε καπνούς. Είμαι στο ξενοδοχείο μαζί με την κουνιάδα μου και με 5 πελάτες αλλοδαπούς», ανέφερε ο Έλληνας ξενοδόχος.
Σχετικά με τις προμήθειες που είναι διαθέσιμες ο κ. Παγουλάτος τόνισε ότι υπάρχουν ενώ έχουν και νερό.
«Το μόνο που έχουμε μερικές προμήθειες και νερό. Ρεύμα δεν έχουμε ακόμα. Δυστυχώς επειδή η γεννήτριά μας είναι σε εξωτερικό χώρο δεν μπορούμε να την γυρίσουμε», είπε.
Ακούστε τις δηλώσεις του:
150 οι Έλληνες στο Σουδάν
Πάνω από 1.000 ευρωπαίοι πολίτες και περίπου 150 Έλληνες βρίσκονται στο Σουδάν, που βρίσκεται στο χείλος υγειονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, σύμφωνα με τον Ανδρέα Κατσανιώτη, Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού.
Ανάμεσα στους εγκλωβισμένους Έλληνες είναι και 15 Ορθόδοξοι, μεταξύ των οποίων και Έλληνες και παιδιά, που βρίσκονται μέσα στον μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, η κατάσταση των τραυματιών παραμένει σταθερή.
Όπως είπε ο κ. Κατσανιώτης, «από την πρώτη στιγμή το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε συστήσει σε Έλληνες να μην ταξιδέψουν εκεί αλλά και σε όσους βρισκόταν ήδη στο Σουδάν, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και αυτό λέμε και τώρα: να παραμείνουν στα σπίτια τους οι Έλληνες γιατί δεν αποτελούν στόχο, αλλά βρίσκονται ανάμεσα σε αντιμαχόμενους».
Ο υφυπουργός είπε πως οι επικεφαλής των μονάδων διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ είχαν μια σύσκεψη σχετικά με το πως μπορεί να προχωρήσει η κατάσταση για τους ευρωπαίους πολίτες στο Σουδάν. Τόνισε, δε, ότι «αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να δούνε όλες τις πιθανότητες, γιατί ακόμα και το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί. Οπότε, πρέπει να βρεθεί ένας ασφαλής τρόπος, αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο».
Μάλιστα, εξήγησε ότι «η χώρα που έχει την ευθύνη του συντονισμού – μίας που εκεί δεν υπάρχουν και διπλωματικές αρχές – το Κάιρο είναι αυτό που εξυπηρετεί το Σουδάν, βλέπει όλες τις πιθανότητες και είμαστε σε στενή συνεργασία μαζί τους». Επεσήμανε, επίσης, ότι μπορούν να κινηθούν σαν Υπουργείο «κεντρικά», «ευρωπαϊκά», ενώ αν κριθεί απαραίτητο οι χώρες της ΕΕ θα προχωρήσουν είτε σε απεγκλωβισμό των πολιτών είτε σε εφοδιασμό.
Δείτε επίσης:
- Σουδάν: Εγκλωβισμένος Έλληνας ξενοδόχος: «Ακούμε κανονιές, πιστολιές, δεν σκεφτόμαστε να βγούμε»
- 150 εγκλωβισμένοι Έλληνες στο Σουδάν! «Εκκενώσεις μόνο αν βρεθεί ασφαλής δίοδος» λέει ο υφυπουργός Εξωτερικών