Ο δήμαρχος της Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στο πρώην νοσοκομείο «Παναγία» που βρίσκεται στην περιοχή της Αρετσούς.
Σύμφωνα με το sputniknews.gr, χτες το βράδυ δεκάδες κάτοικοι της περιοχής, συγκεντρώθηκαν στο σημείο διαμαρτυρόμενοι για το ενδεχόμενο της μεταφοράς και εγκατάστασής προσφύγων και μεταναστών στο κτίριο που εδώ και χρόνια είναι άδειο και εγκαταλειμμένο.
Να σημειωθεί ότι στο κτίριο στεγαζόταν το νοσοκομείο «Παναγία» και από τον Σεπτέμβριο του 2013 σταμάτησε να λειτουργεί ως νοσοκομείο, με τους εργαζόμενους (γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό) να μεταφέρονται στα νοσοκομεία «Άγιος Παύλος», «ΑΧΕΠΑ» και «Ιπποκράτειο». Οι κάτοικοι λένε ότι θα καταθέσουν στο δημοτικό συμβούλιο έγγραφο με υπογραφές ζητώντας απ’ όλους τους δημοτικούς συμβούλους να δεσμευτούν ότι δεν πρόκειται να εγκατασταθούν πρόσφυγες – μετανάστες εντός του δήμου τους.
Στο σημείο έσπευσε χτες κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης των κατοίκων και ο δήμαρχος Καλαμαριάς μαζί με αντιδημάρχους προκειμένου να τους διαβεβαιώσει ότι δεν επίκειται μεταφορά προσφύγων και μεταναστών.
Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης τόνισε ότι -όπως τον διαβεβαίωσαν οι αρμόδιοι- δεν υπάρχει σχεδιασμός για μεταφορά και εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στο συγκεκριμένο ή σε άλλο κτίριο στο δήμο του.
Ανέφερε επίσης, ότι το κτίριο είναι άδειο και λεηλατημένο, ενώ μέσα υπάρχουν διάφορα φάρμακα και ιατρικά υλικά και ότι «δεν θα ήταν δυνατόν να εγκατασταθεί κόσμος σε ένα τέτοιο κτίριο».
Ο κ. Δαρδαμανέλης είπε επίσης ότι ο κόσμος παρασύρθηκε από φήμες που κυκλοφόρησαν καθώς ο δήμος είχε στείλει έγγραφο στην ιδιοκτήτρια εταιρεία του κτιρίου με το οποίο ζητούσε την ασφάλισή του.
«Νομίζω ότι κάποιοι είδαν τις εργασίες περίφραξης που γίνονται από την ιδιοκτήτρια εταιρεία και βγήκαν αυθαίρετα συμπεράσματα», είπε ο κ. Δαρδαμανέλης προσθέτοντας ότι ο δήμος είναι αστικός κι ότι δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι για δημιουργία κέντρων φιλοξενίας.
Τέλος, ο κ. Δαρδαμανέλης ανέφερε ότι ο δήμος Καλαμαριάς φιλοξενεί μέσω προγράμματος στέγασης (REACT) με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, 20 οικογένειες «οι οποίες έχουν πλήρως ενταχθεί στην κοινωνία».