Σοβαρές ανησυχίες στο μέτωπο των πατριωτικών δυνάμεων της χώρας προκαλούν όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τα ελληνοτουρκικά έξω από τις ανοιχτές πόρτες, καθώς μίλησε για «την προοπτική της επίλυσης των διαφορών μας στη Χάγη» και «ελληνοτουρκική θετική ατζέντα», αλλά, κυρίως, όσα φημολογείται ότι συνομολόγησε πίσω από αυτές στη συνάντηση που είχε χθες με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.
Επισήμως η Κουμουνδούρου στάθηκε πανηγυρικά στο συμβολικό σκέλος της συνάντησης, αποδίδοντας στην προφανή εκδούλευση Σολτς διαστάσεις εθνικού θριάμβου. «Ο Γερμανός καγκελάριος δεν συνηθίζει να βλέπει αρχηγούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης» έλεγαν με στόμφο.
Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για μια αναξιοπρεπή επίσκεψη, στην οποία ο εθελόδουλος ιθαγενής προσήλθε γονυπετώς, προκειμένου να υποβάλει διαπιστευτήρια στον επικυρίαρχο, από τον οποίο δεν τολμά ούτε καν να ζητήσει τον λογαριασμό για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι ναζί πρόγονοί του στη χώρα μας…
Εμφανίζοντας τον εαυτό του ως βαρυσήμαντο διεθνή πρωταγωνιστή και ως… ισότιμο συνομιλητή του βλοσυρού Γερμανού, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, πιέζει τώρα για νέα μνημονιακά μέτρα, ο Τσίπρας αποκάλυψε ότι πήγε στο Βερολίνο προκειμένου να δώσει εξετάσεις και να υποβάλει τις προτάσεις του προς έγκριση από τους Γερμανούς!
«Είχα την ευκαιρία να κουβεντιάσω σήμερα με τον καγκελάριο Σολτς για τις οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και στον κόσμο. Να παρουσιάσω το σχέδιό μου για μια προοδευτική κυβέρνηση στην Ελλάδα που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της ανάταξης της οικονομίας και της στήριξης της κοινωνίας» είπε, απολαμβάνοντας χωρίς ντροπή τη σκλαβιά του.
Ποια είναι όμως η «θετική ελληνοτουρκική ατζέντα» που θέλει να προωθήσει ο κ. Τσίπρας για τις «Πρέσπες του Αιγαίου»;
- Να αποστρατιωτικοποιήσουμε τα ελληνικά νησιά;
- Να δώσουμε μερικά στην Τουρκία μήπως, μια και εμάς μας… περισσεύουν;
- Να αναγνωρίσουμε, όπως θέλουν οι Γερμανοί μεγαλοξενοδόχοι που επιχειρούν στα τουρκικά παράλια, το «Turkaegean»;
- Ή να δεχθούμε ότι η εθνική κυριαρχία αρχίζει έξω από τα νερά της Ευβοίας;
Μην αφήνετε αυτόν τον άνθρωπο να υπερασπίζεται εθνικές θέσεις!
Προετοιμάζουν το έδαφος για «Πρέσπες» του Αιγαίου
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «δημοκρατία», δημιουργεί δυσάρεστες σκέψεις η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο στο Βερολίνο. Για τα ελληνοτουρκικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε τα ακόλουθα: «Είχα την ευκαιρία να του παρουσιάσω τις θέσεις μας για την εξωτερική πολιτική. Την ανάγκη να ξαναγίνει η Ελλάδα πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Και, βεβαίως, να προχωρήσουμε σε μια νέα ευρωτουρκική ατζέντα, η οποία θα περιλαμβάνει και την ελληνοτουρκική θετική ατζέντα, με σαφείς όμως “κόκκινες” γραμμές και την προοπτική της επίλυσης των διαφορών μας στη Χάγη».
Η ακροτελεύτια φράση του κ. Τσίπρα αποτελεί μείζονα εθνική υποχώρηση. Η επίσημη, αλλά και αληθής θέση της Ελλάδας είναι ότι η μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία είναι ο ορισμός της υφαλοκρηπίδας. Για τα υπόλοιπα δεν χρειάζεται κάποια προσφυγή, διότι είναι δικά μας. Η Ελλάδα δεν έχει κάποιον λόγο να προσφύγει στη Χάγη για τα νησιά της, για τα θαλάσσια και χερσαία σύνορά της, για τον τρόπο που ασκεί την εθνική κυριαρχία της.
Η προσφυγή στη Χάγη για τις διεκδικήσεις της Τουρκίας επί των ελληνικών θαλασσών, εδαφών και δικαιωμάτων που απορρέουν από τις διμερείς και διεθνείς συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει η χώρα μας είναι σημάδι ότι αποδεχόμαστε ως… θεμιτές τις παράλογες αξιώσεις της γείτονος. Επιπλέον, αυτό το Διεθνές Δικαστήριο δεν είναι και τόσο… νομικό, αλλά πολιτικό. Δηλαδή, δεν είναι απίθανο να αποφανθεί ότι η Τουρκία δικαιούται μερικά από τα εθνικά μας «ασημικά».
Σε αυτό το ατόπημα Τσίπρα ουδείς απάντησε. Στα εθνικά ζητήματα, που αποφεύγουν να θίξουν κατά την προεκλογική περίοδο τα μεγάλα κόμματα, υπάρχει μια παράξενη, βουβή συναίνεση, που δημιουργεί την υποψία ότι προετοιμάζεται το έδαφος για συμφωνία τύπου Πρεσπών για το Αιγαίο.
Είναι υποχρέωση των κομμάτων να τοποθετηθούν ανοιχτά και δίχως μισόλογα γι’ αυτό το θέμα και τα ΜΜΕ οφείλουν να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση: να μην παύσουν ούτε ημέρα να ρωτούν τους υποψηφίους για την άποψή τους πάνω σε αυτά τα ζητήματα.