Ο Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος πλέον θεωρείται ως «μεταβατικός πρόεδρος» της Βενεζουέλας μόνο από τον εαυτό του και τον… Κυριάκο Μητσοτάκη που τον στήριξε μέχρι ρανίδος (σ.σ. τεράστια διπλωματική «επιτυχία»…), υποχρεώθηκε κακήν κακώς χθες βράδυ να εγκαταλείψει την Κολομβία, λίγες ώρες μετά την «παράτυπη» άφιξή του στη χώρα, με σκοπό να συναντηθεί με συμμετέχοντες σε διεθνή σύνοδο.
«Με υποχρέωσαν να φύγω από την Κολομβία», τόνισε ο Γκουαϊδό σε βίντεο που ανέβασε στο Twitter, γυρισμένο μέσα σε αεροσκάφος εμπορικής πτήσης που τον μετέφερε στις ΗΠΑ. «Ο διωγμός της δικτατορίας δυστυχώς νίκησε στην Κολομβία σήμερα», πρόσθεσε.
Περιέγραψε πως χρειάστηκαν «δεκαέξι ώρες δρόμος για να φθάσει στην Μπογκοτά», όπου είχε ανακοινώσει νωρίτερα χθες πως βρισκόταν. Μπήκε στην Κολομβία με τα πόδια χωρίς να διευκρινίσει πού.
Por las amenazas directas a mi familia e hijas del régimen de Maduro, que se extendieron a Colombia, estoy tomando este vuelo. Hasta lograr elecciones libres en Venezuela continuaremos luchando. Mañana les daré más detalles. pic.twitter.com/atam1f4n6E
— Juan Guaidó (@jguaido) April 25, 2023
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής της Βενεζουέλας χαρακτηριζόταν από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους de facto μεταβατικός πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής από το 2019, μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του σοσιαλιστή Νικολάς Μαδούρο στην προεδρία το 2018, στις εκλογές από τις οποίες η αντιπολίτευση απείχε και το αποτέλεσμα των οποίων αρνήθηκε να αναγνωρίσει. Όμως, στα τέλη του 2022, η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, διαιρεμένη, έβαλε τέλος στην «προσωρινή κυβέρνηση» του Χουάν Γκουαϊδό.
Στον πολιτικό της αντιπολίτευσης έχει επισήμως απαγορευθεί η έξοδος από την πατρίδα του, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με διάφορες ποινικές διαδικασίες σε βάρος του από τη δικαιοσύνη της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένης δίωξης για «προδοσία».
Με πρωτοβουλία του Κολομβιανού προέδρου Γουστάβο Πέτρο, περίπου 20 χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Γαλλία, αναμένεται να πάρουν μέρος σήμερα στην Μπογκοτά σε σύνοδο για να διευκολυνθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, που ξεκίνησαν στο Μεξικό τον Αύγουστο του 2021, αλλά ανεστάλησαν στις αρχές του Νοεμβρίου. Ωστόσο, ούτε η αντιπολίτευση, ούτε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν.
Μολαταύτα, ο Γκουαϊδό γνωστοποίησε πως σκόπευε να συναντηθεί με συμμετέχοντες στη σύνοδο. Είχε εξάλλου καλέσει να γίνει διαδήλωση σήμερα κοντά στο παλάτι Σαν Κάρλος, όπου θα διεξαχθεί η διάσκεψη.
— Juan Guaidó (@jguaido) April 24, 2023
Πρόσθεσε πως «ελπίζει» ότι η σύνοδος αυτή «θα εγγυηθεί πως το καθεστώς του Μαδούρο θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Μεξικό και ότι θα υπάρξει αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα για (να οργανωθούν) ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» προκειμένου να υπάρξει «λύση στη σύγκρουση».
Χθες βράδυ, πηγή προσκείμενη στον αντιπολιτευόμενο είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι αρχές της Κολομβίας «υποχρέωσαν» τον Γκουαϊδό να εγκαταλείψει τη χώρα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας ανέφερε πως ο κ. Γκουαϊδό εισήλθε «παράτυπα» στη χώρα προτού «οδηγηθεί στο αεροδρόμιο Ελ Ντοράντο (Μπογκοτά)» όπου επαληθεύτηκε η αναχώρησή του για τις ΗΠΑ με εμπορική πτήση – για να επιβιβαστεί σ’ αυτή, αγόρασε το εισιτήριό του.
Η Κολομβία ήταν ο βασικός σύμμαχος του Γκουαϊδό στην περιοχή προτού αναλάβει την προεδρία ο Πέτρο. Ο προκάτοχος του σημερινού προέδρου, ο Ιβάν Ντούκε, που ανήκει στη σκληρή δεξιά, είχε διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με την κυβέρνηση του προέδρου Μαδούρο στη Βενεζουέλα.
Όμως ο σοσιαλδημοκράτης Πέτρο, ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά, αποπειράται επαναπροσέγγιση με το Καράκας, αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις και προσπαθεί να διαδραματίσει ρόλο στις πολιτικές διαπραγματεύσεις στη Βενεζουέλα.
Την περασμένη Πέμπτη, ο πρόεδρος της Κολομβίας κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν να προχωρήσει προοδευτικά στην άρση των κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας, με αντάλλαγμα εγγυήσεις για τις προεδρικές εκλογές του 2024.
Από την πλευρά του, ο Μαδούρο υποβάθμισε τη σημασία της συνόδου στην Μπογκοτά. «Αν κανείς ποθεί οι διαπραγματεύσεις (…) να ξαναρχίσουν στο Μεξικό, αρκεί ένα πράγμα (…): να ζητήσει οι ΗΠΑ να καταθέσουν τα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς (…) για να προχωρήσει το πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής που υπογράφτηκε στο Μεξικό τον Νοέμβριο», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας στη δημόσια τηλεόραση.
Αναφερόταν σε κεφάλαια που έχουν παγώσει δυνάμει των αμερικανικών κυρώσεων αλλά συμφωνήθηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση τον Νοέμβριο στο Μεξικό να διατεθούν για κοινωνικά προγράμματα.
«Αν δεν εφαρμοστεί η συμφωνία του Μεξικού, ξεχάστε τον αυτόν τον δρόμο», πρόσθεσε ο Μαδούρο, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη του Γκουαϊδό στην Κολομβία «άκαιρη, ατυχή και βλακώδη».