Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σήμερα ότι ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις είναι η μόνη βιώσιμη διέξοδος για την κρίση στην Ουκρανία και κανείς δεν κερδίζει σε έναν πυρηνικό πόλεμο.
Οι παρατηρήσεις έγιναν τηλεφωνικά στον Ουκρανό ομόλογο του Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τις σχέσεις Κίνας-Ουκρανίας και την ουκρανική κρίση.
Η Κίνα θα στείλει έναν ειδικό εκπρόσωπο της κινεζικής κυβέρνησης για τις ευρασιατικές υποθέσεις για να επισκεφθεί την Ουκρανία και άλλες χώρες για να επικοινωνήσει σε βάθος με όλα τα μέρη σχετικά με την πολιτική διευθέτηση της κρίσης, όπως ανακοίνωσε ο Σι.
Ο Σι επεσήμανε ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν περάσει από 31 χρόνια ανάπτυξης και έχουν φτάσει στο επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης, η οποία έχει δώσει ώθηση στην αντίστοιχη ανάπτυξη και αναζωογόνηση των δύο χωρών.
Ο Κινέζος πρόεδρος είπε ότι εκτίμησε την επανειλημμένη έμφαση του Προέδρου Ζελένσκι στην ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Ουκρανίας και της συνεργασίας με την Κίνα και ευχαρίστησε την Ουκρανία για την παροχή σημαντικής βοήθειας για την εκκένωση Κινέζων πολιτών πέρυσι, με το ξέσπασμα της σύρραξης.
Ο αμοιβαίος σεβασμός για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, είπε ο Σι, είναι το πολιτικό θεμέλιο των διμερών δεσμών.
Κάλεσε και τις δύο πλευρές να επικεντρωθούν στο μέλλον, να συνεχίσουν να βλέπουν και να κάνουν σχέδια για τις διμερείς σχέσεις από μακροπρόθεσμη προοπτική και να επεκτείνουν την παράδοση του αμοιβαίου σεβασμού και της ειλικρίνειας μεταξύ τους, ώστε να προωθηθεί η ανάπτυξη της Κίνας -Στρατηγική συνεργασία της Ουκρανίας.
Η προθυμία της Κίνας να αναπτύξει τις σχέσεις της με την Ουκρανία είναι συνεπής και σαφής, είπε ο Σι, προσθέτοντας ότι ανεξάρτητα από το πώς αλλάζει η διεθνής κατάσταση, η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη χώρα για να προωθήσει την αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Σι επεσήμανε ότι η κρίση στην Ουκρανία εξελίσσεται με πολύπλοκους τρόπους με σημαντικές επιπτώσεις στο διεθνές τοπίο.
Όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία, η Κίνα στέκεται πάντα στο πλευρό της ειρήνης και η βασική της θέση είναι να διευκολύνει τις συνομιλίες για την ειρήνη.
Ο Σι σημείωσε τις προτάσεις του σε τέσσερα σημεία για το τι πρέπει να γίνει, τέσσερα πράγματα που πρέπει να κάνει η διεθνής κοινότητα από κοινού και τρεις παρατηρήσεις, λέγοντας ότι σε αυτή τη βάση, η Κίνα δημοσίευσε τη θέση της για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία.
Η Κίνα δεν δημιούργησε την κρίση στην Ουκρανία, ούτε είναι συμβαλλόμενο μέρος στην κρίση, είπε ο Σι, προσθέτοντας ότι ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπεύθυνη μεγάλη χώρα, η Κίνα δεν θα καθόταν με σταυρωμένα τα χέρια, ούτε θα πρόσθετε πετρέλαιο στη φωτιά, ακόμη λιγότερο να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να βγάλει κέρδη.
Ό,τι κάνει η Κίνα είναι υπεράνω συμφέροντος, είπε ο Κινέζος πρόεδρος.
Όσον αφορά το πυρηνικό ζήτημα, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμα και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να ενεργήσουν πραγματικά προς το συμφέρον του μέλλοντός τους και της ανθρωπότητας και να διαχειριστούν από κοινού την κρίση, προσθέτοντας ότι απαιτειται ορθολογική σκέψη και λογικές φωνές. Είναι σημαντικό να αδράξουμε την ευκαιρία και να δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης.
Ελπίζουμε ότι όλα τα μέρη θα προβληματιστούν σοβαρά για την κρίση στην Ουκρανία και θα εξερευνήσουν από κοινού τρόπους για να φέρουν διαρκή ειρήνη και ασφάλεια στην Ευρώπη μέσω του διαλόγου, είπε ο Σι.
Η Κίνα θα συνεχίσει να διευκολύνει τις συνομιλίες για την ειρήνη και να καταβάλλει τις προσπάθειές της για την έγκαιρη κατάπαυση του πυρός και την αποκατάσταση της ειρήνης, πρόσθεσε.
Η Κίνα έχει στείλει πολλές παρτίδες ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία και θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στο μέγιστο των δυνατοτήτων της, είπε ο Σι.
Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι συνεχάρη τον Πρόεδρο Σι για την επανεκλογή του, επαίνεσε την Κίνα για τα αξιοσημείωτα επιτεύγματά της και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι υπό την ηγεσία του Προέδρου Σι, η Κίνα θα αντιμετωπίσει με επιτυχία διάφορες προκλήσεις και θα συνεχίσει να προχωρά.
Η Κίνα υποστηρίζει τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ στις διεθνείς υποθέσεις και έχει σημαντική επιρροή στη διεθνή σκηνή, είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η ουκρανική πλευρά είναι προσηλωμένη στην πολιτική της ενιαίας Κίνας και ελπίζει να προωθήσει τη συνολική συνεργασία με την Κίνα. Να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ουκρανίας-Κίνας και να διασφαλίσει από κοινού την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.
Ο Ζελένσκι μοιράστηκε τις απόψεις του για την τρέχουσα κατάσταση της ουκρανικής κρίσης, ευχαρίστησε την Κίνα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία και χαιρέτισε τον σημαντικό ρόλο της Κίνας στην αποκατάσταση της ειρήνης και στην αναζήτηση διπλωματικής λύσης στην κρίση.