Με αξιοσημείωτη βραδυπορία, παραμονές εκλογών, κάτι που προκαλεί ήδη έντονη κριτική στο εσωτερικό του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη δημοσιότητα τις βασικές προγραμματικές θέσεις του και ένα κυβερνητικό πλαίσιο με ταχύρρυθμες νομοθετικές πρωτοβουλίες των πρώτων 50 ημερών.
Συνοπτικά, οι θέσεις θα ανακοινωθούν την προσεχή εβδομάδα, μαζί με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, σε μια εκδήλωση υπό τον εύγλωττο και παπανδρεϊκό τίτλο «Συμβόλαιο με τον λαό». Σε γενικές γραμμές, το πρόγραμμα στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες που αφορούν αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση ιδιωτικού χρέους και οικοδόμηση ενός δίκαιου και αποτελεσματικού κράτους.
Αιχμή του δόρατος είναι οι ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία θα είναι μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επείγουσα απαγόρευση όλων των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής και αγροτικής γης για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, μέχρι να υπάρξει οριστική λύση στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.
Περιληπτικά, το πρόγραμμα επικεντρώνεται στα φλέγοντα ζητήματα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, περιλαμβάνοντας άμεσα μέτρα για την ανακούφιση της κοινωνίας, των εργαζομένων, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την ενίσχυση των εισοδημάτων. Στόχος, κατά συνέπεια, είναι να ψηφιστούν από την επόμενη Βουλή άμεσα μέτρα, τα οποία θα «παρέμβουν» στο πεδίο διαμόρφωσης των τιμών. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται συγκεκριμένα για:
-Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.
-Θεσμοθέτηση της ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Στον δημόσιο τομέα οι μισθοί θα αυξηθούν άμεσα κατά 10%.
-Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019, πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια, και χορήγηση της αύξησης του 7,5% για το 2023 σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς.
-Αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ, μέχρι την κατάθεση συνολικού σχεδίου αντικατάστασης του πτωχευτικού νόμου της Ν.Δ. και μόνιμων μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας.
-Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και Εφορία, με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019.
-Θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στον ενεργειακό τομέα στο 5%, με άμεση επίπτωση στις τιμές χονδρεμπορικής και λιανικής.
-Φορολόγηση άμεσα των υπερκερδών που έχουν συσσωρευθεί στα ταμεία των ενεργειακών εταιριών και των διυλιστηρίων, και επιστροφή στους καταναλωτές άμεσα ή με ελαφρύνσεις φόρων (ΕΦΚ) και χρεώσεων.
-Μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων ρεύματος που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές (ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ).
-Προστασία από τις αποκοπές ρεύματος ειδικά στους ευάλωτους καταναλωτές, αλλά και στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
ΓΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ, ΤΡΟΦΙΜΑ: Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στον χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
-Κατάργηση της καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
-Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%.
-Αφαίρεση από τη «διευρυμένη» Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων των αρμοδιοτήτων νερού και απορριμμάτων, επαναφορά των μετοχών των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο Δημόσιο, μείωση του ΦΠΑ στο πόσιμο νερό στο 6% (από 13%) και στην αποχέτευση στο 13% (από 24%).
ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ: Αμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών ρυθμίσεων της Ν.Δ. (νόμος Χατζηδάκη, ρυθμίσεις για τις ΣΣΕ).
-Επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού με συλλογική διαπραγμάτευση, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αμέσως μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού και την πρώτη εφαρμογή της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής.
-Προσαύξηση του νόμιμου ωρομισθίου για τη μερική απασχόληση (20%).
-Ξεπάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα.
-Κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με πλήρη επαναφορά των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας.
-Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια, εφόσον υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και όσων εργάζονται με διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
-Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών.
-Ρύθμιση της τηλεργασίας ως μισθωτής εργασίας από απόσταση.
-Αναβάθμιση του ΣΕΠΕ σε αυτοτελή Γενική Γραμματεία, με ενισχυμένο ρόλο και 1.000 μόνιμες προσλήψεις.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Θέσπιση αφορολογήτου στα 10.000 ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα, για εισοδήματα από την εργασία τους. Ενταξη στην ενιαία κλίμακα φορολόγησης όλων των φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως μορφής απασχόλησης. Ενοποίηση των κανόνων.
-Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης για μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ από το 5% στο 10% και προοδευτική εξέλιξή της έως το 15%.
-Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, που επιβαρύνει οριζόντια επαγγελματίες και επιχειρήσεις
Τα σχέδια της Κουμουνδούρου για την Υγεία, την Παιδεία και τις τράπεζες
ΥΓΕΙΑ: Αντιμετώπιση της κρίσης στελέχωσης του ΕΣΥ με μηχανισμό αυτόματης και μόνιμης κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας, νέες ιατρικές εξειδικεύσεις, στήριξη της επιστημονικής έρευνας και νέο πλαίσιο συνεργασίας ΕΣΥ και πανεπιστημίων.
-Γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ, ένταξη στα ΒΑΕ, εισαγωγικός μισθός 2.000 ευρώ καθαρά στους γιατρούς, νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες/νησιωτικές περιοχές, αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα.
ΠΑΙΔΕΙΑ: Δεκατετράχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο, με την ένταξη όλων των υπαρχόντων τύπων λυκείων.
-Αύξηση της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση στο 5% του ΑΕΠ.
-Διπλασιασμός σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.
-Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των μελών ΔΕΠ με βάση και τη νομολογία του ΣτΕ.
-Εξασφάλιση μόνιμων διορισμών για την πλήρη κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών.
-Διπλασιασμός του αριθμού καθηγητών και ερευνητών σε βάθος τετραετίας.
-Αύξηση κατά 15% του διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημίων.
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Κατάργηση του ΤΧΣ και υπαγωγή των μετοχών των τραπεζών που κατέχει στο υπουργείο Οικονομικών ή σε άλλον δημόσιο φορέα.
-Απόκτηση του management μιας συστημικής τράπεζας, μέσω των μετοχών που σήμερα κατέχει το ΤΧΣ.
Μεταξύ άλλων, το συνολικό κυβερνητικό πρόγραμμα προβλέπει την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, την ίδρυση «Δι@ύγειας» για τα δημόσια έργα και επίδομα μητέρας (πρώην επίδομα παιδιού), το οποίο θα λαμβάνουν 900.000 γυναίκες από τη γέννηση του παιδιού τους μέχρι τα 24 του χρόνια.