Ο Αμερικανός Πρέσβης κ. Γιώργος Τσούνης προ ολίγων ημερών μίλησε στο Οικονομικό Forum στους Δελφούς και έκανε και μερικές δηλώσεις, ευχολόγιο, θα το έλεγε κανείς, για επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, προσπαθώντας φυσικά να τηρήσει, όσο γίνεται, ίσες αποστάσεις από Αθήνα και Αγκυρα, κάτι εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένης της τροπής των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.
Αναφέρθηκε και στις τουρκικές υπερπτήσεις, αλλά είπε πως από την άλλη κανείς δεν έχει το αλάθητο, που θεωρήθηκε δυσοίωνος χρησμός κατά ημών.
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θεώρησε «επιλύσιμες» τις διαφορές μας. «Πρέπει να διαχειριστούμε αυτή τη σχέση για την ειρηνική συνύπαρξη» είπε, ενώ μίλησε για την ανάγκη να εργαστούμε υπέρ της ειρήνης και πως οι ΗΠΑ μπορούν να παράσχουν συνδρομή για την επίλυση των διαφορών, με την προϋπόθεση να το ζητήσουν οι δύο πλευρές». Εξέφρασε δε την εκτίμηση πως μετά τις εκλογές θα γίνει προσπάθεια για να λυθούν τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, η οποία πυροδότησε σχόλια για επερχόμενες «Πρέσπες του Αιγαίου» και πως όλα είναι κανονισμένα και μετά τις εκλογές οι ΗΠΑ θα μας πάρουν περίπου από το αυτί, για να κάτσουμε στο τραπέζι και να μιλήσουμε με τους Τούρκους όχι μόνον για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ αλλά και για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Οταν βέβαια εκπρόσωπος του Τύπου ρώτησε τον κ. Τσούνη για τις λεκτικές απειλές των Τούρκων αξιωματούχων του τύπου «θα έρθουμε ένα βράδυ», εκείνος απάντησε πως είναι ξεκάθαρο πως αποτελεί προσβολή για την αξιοπρέπεια ενός κράτους, καταλήγοντας: «Και εγώ προσωπικά προσβλήθηκα γιατί τυγχάνει να ζω στη χώρα που είπαν ότι θα έρθουν ένα βράδυ».
Η γλώσσα της διπλωματίας έχει περιορισμούς, μια υποχρεωτική ευπρέπεια, που ακριβώς λόγω της βάναυσης παραβίασής της από την ηγεσία του κράτους-συμμορία του Ερντογάν και την αντιθέτως σταθερή και ευπρεπή δική μας στάση, δημιούργησε θετικές προϋποθέσεις για τα συμφέροντά μας, μια σπάνια ιστορική ευκαιρία να ταυτίσουμε δικά μας συμφέροντα με αμερικανικά και να αναβαθμιστούμε σε σχέση με την Τουρκία.
Θα σας θυμίσω μια τέτοια απρεπή συμπεριφορά από την αμερικανική πλευρά προς εμάς κι ένα προσωπικό μου λάθος που διόρθωσα. Οταν εξελέγη ο Τραμπ, θεωρούσα κι εγώ θετικά στοιχεία, π.χ. τη στάση του απέναντι στην «πολιτική ορθότητα», υπέρ του πατριωτισμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν εκπροσωπεί τη χώρα έξω, δεν είναι ο πρόεδρος της Ν.Δ., ένας πολιτικός αντίπαλος, εκπροσωπεί το Εθνος στο σύνολό του. Με οργή είδα την άθλια ερώτηση που του υπέβαλε δύο φορές ο Τραμπ στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, «Αν γίνει πόλεμος και οι Τούρκοι νικήσουν;». Ο Πρωθυπουργός του απάντησε: «Δεν θα νικήσουν».
Ο Τραμπ, πάντα μπροστά στις κάμερες, επέμεινε, “Μα αν νικήσουν;”, για να λάβει πάλι από τον Μητσοτάκη την απάντηση «Δεν θα νικήσουν». Με απλά λόγια, ο Αμερικανός Πρόεδρος απείλησε τη χώρα μας, μπροστά στον Πρωθυπουργό μας, φάτσα κάρτα μπροστά σε κάμερες και μικρόφωνα. Απείλησε τον σύμμαχο σε δύο παγκοσμίους πολέμους και στην Κορέα, που υποστήριξε τις ΗΠΑ και στους δύο πολέμους στον Κόλπο και στο Αφγανιστάν. Ο πιο σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ, μαζί με το Ισραήλ, στην περιοχή είμαστε εμείς. Και ο τύπος αυτός μας απείλησε πως ίσως αφήσουν την Τουρκία να μας επιτεθεί και θα νικήσει, διότι, αν θέλουν οι ΗΠΑ να το εμποδίσουν, δεν μπορεί να γίνει, σωστά;
Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα πού είχαμε μπλέξει και στους φίλους και συνεργάτες μου το σχολίασα εις πειραϊκήν διάλεκτον, που εμπίπτει σε διατάξεις του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα. Και κατάλαβα πως είχε δίκιο ο Κουμουτσάκος, και άδικο εγώ που τον είχα λοιδορήσει, όταν έγραψε για το τέλος του κόσμου όπως τον ξέραμε με την εκλογή Τραμπ. Διότι απλούστατα είχε δίκιο πως η εκλογή του ήταν δυσοίωνη για τα συμφέροντά μας.
Οι πολιτικές των Δημοκρατικών υπέρ της woke κουλτούρας, η επέλαση της «πολιτικής ορθότητας» είναι κόντρα στο πολιτικό DNA μου και το αξιακό μου πλαίσιο, αλλά δεν μας πέφτει λόγος για το ποιους εκλέγουν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι. Για εμάς έχουν άλλα σημασία. Οι πράξεις προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων. Ο κ. Τσούνης λοιπόν έδωσε διαβεβαιώσεις πως η Ελλάδα θα πάρει τα F-35, πως θα είμαστε οι μόνοι στην περιοχή, μαζί με το Ισραήλ, που θα τα έχουμε στα χέρια των έμπειρων πιλότων μας και θα είναι πλεονέκτημα για εμάς, αφού θα είναι εξαιρετικά δύσκολη σε μερικά χρόνια η συμμετοχή χωρών σε νατοϊκές ασκήσεις, που δεν θα διαθέτουν τα F-35. Σημασία λοιπόν έχει αυτό, πως οι Τούρκοι έφαγαν κλοτσιά και τους πέταξαν έξω από το πρόγραμμα, όπως και το ότι εμείς παραλαμβάνουμε κανονικά τα F-16 Viper, ενώ οι Τούρκοι πήραν μια μπανάνα δώρο, χάρις και στον Αγιο Μενέντεζ και τον νόμο του, που ο Θεός να κόβει λεπτά από τον Ερντογάν και να δίνει στον Μενέντεζ χρόνια. Σημασία έχει η νέα ελληνοαμερικανική στρατιωτική συμφωνία και η αγκύρωση αμερικανικών συμφερόντων και στην Αλεξανδρούπολη.
Η ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ έχει ταχθεί σθεναρά υπέρ της ενεργητικής και διεκδικητικής συμμετοχής μας στις συμμαχίες μας, στο βάθεμα και πλάτεμά τους, που λένε και οι σύντροφοι σταλινοφασίστες του Περισσού. Η χώρα κέρδισε όποτε ταύτισε συμφέροντά της με των δυνάμεων της θάλασσας, των συμμάχων μας. Εχασε όποτε τα αντιστρατεύθηκε και τρωγόμασταν μεταξύ μας. Ετσι, ηλιθιωδώς, αρπάξαμε το 1920-1922 την ήττα από τα σαγόνια της νίκης. Ας μας γίνει μάθημα.
Οχι, δεν φοβόμαστε «Πρέσπες του Αιγαίου». Εάν κάποιος στο μέλλον πάθει ΣΥΡΙΖΑ – ΕΛΙΑΜΕΠ και το διανοηθεί, δεν θα χάσει απλά την εξουσία, όπως ο Τσίπρας για τη Μακεδονία. Θα χάσει το κεφάλι του. Μία και μόνο πολιτική θα στηρίξουμε, οτιδήποτε άλλο θα μας βρει σθεναρά απέναντι: Με σοβαρότητα και σχέδιο, ενισχύοντας τη δύναμη αποτροπής μας, την οικονομία και το φρόνημά μας, ενισχύοντας τις συμμαχίες μας με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Ιταλία και την Αίγυπτο και με τον νου και την καρδιά μας πάντα και στη Μικρή Ελλάδα του Νότου, την Κύπρο και την απελευθέρωσή της, θα εργαστούμε μαζί με όποιον θέλει την Πατρίδα ολοένα ισχυρότερη και τους Ελληνες να ευημερούν.
Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης,
Δικηγόρος, Πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ, Αντιπρόεδρος της ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ,www.neadexia.gr