Νόμο του κράτους αποτελεί πλέον το σχέδιο νόμου που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή η κυβέρνηση και αφορά την παροχή διεθνούς προστασίας σε ανθρώπους που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας.
- Από τον Γιάννη Χ. Κουριαννίδη
Είναι αλήθεια ότι το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε μάλιστα και με τη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛ., επιχειρεί να βάλει μια τάξη στο χάος που έχει προκληθεί εξαιτίας των ιδεοληπτικών προσεγγίσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που άνοιξε τις πόρτες της πατρίδας μας σε εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες.
Όπως τονίσαμε και την προηγούμενη Τετάρτη από αυτήν εδώ τη στήλη, το όλο νομοσχέδιο στηρίχτηκε στην υπ’ αριθμ. 2011/95 Οδηγία της Ε.Ε., η οποία προβλέπει όλα τα σχετικά που πρέπει να πληρούνται ως προϋπόθεση για την ένταξη κάποιου προσώπου στο καθεστώς του πρόσφυγα ή του δικαιούχου επικουρικής προστασίας, καθώς και για τα όποια δικαιώματα μπορεί να αποκτήσει αναφορικά με την πρόσβασή του στους τομείς της περίθαλψης, της εκπαίδευσης και της εργασίας, αλλά και για την οικογενειακή συνένωση και την ελεύθερη μετακίνησή του.
Όπως τονίσαμε, όμως, στο άρθρο 8 αναφέρεται ρητά πως οι εγχώριες Αρχές μπορούν να αποφασίσουν ότι ένας που αιτείται προστασίας δεν τη δικαιούται αν «σε τμήμα της χώρας καταγωγής: α) δεν υπάρχει βάσιμος φόβος ότι θα υποστεί δίωξη ή δεν διατρέχει πραγματικό κίνδυνο σοβαρής βλάβης ή β) ο αιτών έχει πρόσβαση (…) και μπορεί νόμιμα και με ασφάλεια να ταξιδέψει και να γίνει δεκτός σε εκείνο το τμήμα της χώρας».
Σύμφωνα, λοιπόν, με το εν λόγω άρθρο, οι μόνοι που δικαιούνται να ζητήσουν και να αποκτήσουν το ευεργέτημα του προστατευόμενου προσώπου στη χώρα μας είναι οι διωκόμενοι Κούρδοι αγωνιστές, αφού είναι δεδομένο πως γι’ αυτούς δεν υπάρχει ασφαλής περιοχή στην επικράτεια του τουρκικού κράτους ούτε είναι δυνατή η ασφαλής επανεγκατάστασή τους σε αυτήν.
Από την άλλη πλευρά, κανένας Σύρος δεν μπορεί να θεωρηθεί πρόσφυγας, δεδομένου ότι το συντριπτικό ποσοστό του εδάφους της χώρας του παραμένει ασφαλές και κυρίαρχο, δεδομένου ότι οι μάχες περιορίζονται περίπου στο 4% της συνολικής έκτασης της χώρας. Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι για πολλούς από αυτούς ήταν πιο εύκολο και ασφαλές να καταφύγουν στην Τουρκία κινούμενοι βόρεια, από το να κατευθυνθούν νότια, προς τις μη εμπόλεμες περιοχές της Συρίας. Ακόμη όμως κι αν παραβλέψουμε ότι, αφενός, δεν ζήτησαν άσυλο στην Τουρκία, ως το πρώτο ασφαλές έδαφος που βρέθηκαν, και, αφετέρου, εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας, δεν είναι δυνατόν να αγνοήσουμε ότι προφανώς όλοι μπορούν να επιστρέψουν και να εγκατασταθούν με ασφάλεια στα υπόλοιπα μέρη της Συρίας, κάτι για το οποίο πρέπει να επιληφθεί η κυβέρνηση και όχι να τους διασκορπίζει στην ενδοχώρα της πατρίδας μας.
Ένα σοβαρό θέμα που έχει προκύψει αφορά τις μερικές χιλιάδες ασυνόδευτων ανηλίκων που βρέθηκαν στη χώρα μας, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι παιδιά κουρδικών οικογενειών. Με δεδομένο, όμως, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών μπορεί να δώσει τα οικογενειακά του στοιχεία, είναι εύκολη η επανένωση με την οικογένειά τους επιστρέφοντας στη χώρα τους. Για τις ελάχιστες περιπτώσεις των πολύ μικρών παιδιών, προφανώς και θα πρέπει να μεριμνήσουμε για τη φροντίδα και το μέλλον τους, σε συνεργασία τόσο με τις Αρχές της πατρίδας τους όσο και με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Για όλους τους άλλους αλλοδαπούς που εισήλθαν παράνομα στη χώρα και κατάγονται από χώρες στις οποίες δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος για τη ζωή τους εννοείται πως θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα η προβλεπόμενη διαδικασία της διοικητικής απέλασής τους.
Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων όσων πράγματι χρήζουν διεθνούς προστασίας είναι κάτι αυτονόητο και σύμφωνο με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του ανθρωπιστικού χαρακτήρα μιας ευνομούμενης Πολιτείας.
Άλλο τόσο όμως είναι απαραίτητη η διασφάλιση της μη καταχρηστικής απολαβής τους από άτομα που δεν τα δικαιούνται όσο και η διατήρηση της κοινωνικής γαλήνης και η εξάλειψη ενός αισθήματος κοινωνικής αδικίας που εύλογα νιώθουν οι Έλληνες, βιώνοντας τις συνέπειες της δεκαετούς μνημονιακής λαίλαπας, που τους αποστέρησε δικαιωμάτων που είχαν αποκτήσει με πολυετείς αγώνες για μία αξιοπρεπή ζωή.
*Δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική»