Μαίνεται η πολιτική κόντρα για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να θεσπίσει ακαταδίωκτο στα τραπεζικά στελέχη για υποθέσεις απιστίας, με τον Κώστα Τσιάρα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο γενίκευσης της ασυλίας και στον ιδιωτικό τομέα, προκαλώντας την μήνιν της αντιπολίτευσης.
Μιλώντας επί των νέων Ποινικών Κωδίκων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης άφησε «παράθυρο» γενίκευσης της δίωξης για κακουργηματική απιστία κατ’ έγκληση και όχι αυτεπαγγέλτως στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα -και όχι μόνο στις τράπεζες-, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της αντισυνταγματικότητας, ζήτημα που τέθηκε όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από τον «γαλάζιο» Γιάννη Μπούγα. «Μετατρέπετε ένα μονό κακό σε πολλαπλό κακό» κατήγγειλε ο Σπύρος Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ), εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση. «Δεν γίνεται να υπάρχει άλλη αντιμετώπιση για το κλεφτρόνι και άλλη για το λευκό κολάρο» είπε, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες δεν είναι αμιγώς ιδιωτικά πρόσωπα, καθώς εποπτεύονται από το κράτος και χρηματοδοτούνται από το κράτος και τον ελληνικό λαό.
«Αυτοί που θέλουν το ακαταδίωκτο της απιστίας δεν θα μπορούν να προσφεύγουν σε κρατικό χρήμα και σε χρήμα του λαού;» ρώτησε τους τραπεζίτες ο Χάρης Καστανίδης (ΚΙΝ.ΑΛ.), επικαλούμενος τη χρηματοπιστωτική κρίση του ’09, ενώ με τη διάταξη διαφώνησαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.
Ο Κώστας Τσιάρας, πάντως, απαντώντας στα πυρά, υποστήριξε ότι με τη ρύθμιση θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων με παροχή δυνατότητας απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ τραπεζικών στελεχών και δανειοληπτών για «κούρεμα» οφειλών. Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των δικηγορικών, δικαστικών και εισαγγελικών ενώσεων τάχθηκε κατά της ρύθμισης, και μόνο η Ένωση Τραπεζών, όπως αναμενόταν άλλωστε, την υποστήριξε.
Πάντως, οι νέοι Ποινικοί Κώδικες εγκρίθηκαν επί της αρχής τους με τις ψήφους της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια. Αίσθηση, μάλιστα, προκάλεσε η αποκάλυψη του εκπροσώπου της Ένωσης Εισαγγελέων, Γιάννη Παναγόπουλου, ότι, βάσει των προηγούμενων Ποινικών Κωδίκων που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ έγιναν το καλοκαίρι «με μια διαδικασία πατ κιουτ» 300 αποφυλακίσεις-εξπρές.