Σάλο έχει προκαλέσει το φιάσκο με την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων για δύο συνεχόμενες ημέρες, την ώρα η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δέχτηκε «χτύπημα» από χακερς.
Η κυβερνοεπίθεση δεν έγινε στο Πεντάγωνο, ή το ΥΠΕΞ, ή το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, προτίμησαν την Τράπεζα Θεμάτων της Κεραμέως και μάλιστα κατά την περίοδο των ενδοσχολικών εξετάσεων του λυκείου.
Κι ενώ στελέχη της κυβέρνησης χθες το πρωί έκαναν λόγο για μια συνηθισμένη επίθεση, η ανακοίνωση που εξέδωσαν στη συνέχεια τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Πολιτικής κάνουν λόγο για μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις…
Τα ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με τα κενά ασφαλείας αλλά και για το plan B που δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή, είναι πολλά. Όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Γιάννης Αντωνίου, μιλώντας στην ΕΡΤ, δεν έγινε ποτέ συζήτηση για ενίσχυση της προστασίας της Τράπεζας Θεμάτων μέχρι να τα βρουν «σκούρα» τη Δευτέρα.
«Χθες ξεκίνησε μία επίθεση το πρωί στις υποδομές του ΕΔΥΤΕ, όπου εκεί στεγάζεται φιλοξενείται και η Τράπεζα Θεμάτων. Αυτή αντιμετωπίστηκε με επιτυχία και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο μέχρι να ομαλοποιηθεί το σύστημα σημειώθηκαν καθυστερήσεις. Η ουσία πάντως είναι ότι η επίθεση αντιμετωπίστηκε. Αναχαιτίστηκε. Τα παιδιά χθες δώσανε εξετάσεις. Συμμεριζόμαστε και την αγωνία τους. Λυπούμεθα για την ταλαιπωρία. Η ουσία πάντως είναι ότι τελικά το σύστημα λειτούργησε, τα παιδιά δώσανε εξετάσεις και από ψυχής τους ευχόμεθα καλή επιτυχία» δήλωσε ο κ. Αντωνίου.
Συζήτηση για ενίσχυση του συστήματος προστασίας ποτέ δεν έγινε
Αναφορικά με το θέμα της ενίσχυσης της προστασίας του συστήματος, ο ίδιος δήλωσε: «Ακούστε, υπήρχε/υπάρχει σύστημα προστασίας, αλλά τέτοια συζήτηση για ενίσχυση του συστήματος προστασίας ποτέ δεν έγινε. Έγινε την περασμένη Δευτέρα όταν εκδηλώθηκε η επίθεση και πραγματικά αυτό το σύστημα εγκαταστάθηκε και μας προφύλαξε χθες και πολύ περισσότερο σήμερα» είπε και πρόσθεσε: «προφανώς υπήρχαν συστήματα προστασίας. Αλλά αυτά τα συστήματα χτυπήθηκαν και δεν άντεξαν το μέγεθος της επίθεσης. Και ουσιαστικά αυτό το οποίο κάναμε σε συμφωνία με τον ΕΔΥΤΕ ήταν να ενισχυθεί το σύστημα με την προσθήκη αυτού του συστήματος».
Όπως σημείωσε, με την ενίσχυση του τείχους προστασίας, ασχολήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας: «Οι επιθέσεις αυτές, οι οποίες έγιναν τη Δευτέρα και την Τρίτη, ήταν πάρα πολύ μεγάλες. Χρειάστηκε να ενισχυθεί το τείχος προστασίας και αυτό το κάναμε τη Δευτέρα το βράδυ» ανέφερε και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Ακούστε, εμείς έχουμε το software, η προστασία είναι, το hardware ο σέρβερ, είναι στον ΕΔΥΤΕ, εκεί εμείς φιλοξενούμεθα. Εμείς θεωρούσαμε ότι είμαστε προστατευμένοι. Τη Δευτέρα (29/5) καταλάβαμε ότι δεν ήμασταν και προσθέσαμε επιπλέον τείχος προστασίας».
Δείτε επίσης:
- ΟΛΜΕ κατά Ψαριανού και ΝΔ μετά τις αθλιότητες του υβριστή γυρολόγου κατά των εκπαιδευτικών
- Νίκη Κεραμέως: Άφησε πίσω της μια ετοιμόρροπη Παιδεία
- Αλέξανδρος Κόπτσης: «Ομαλή σήμερα η λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων»