Τον Μάιο του 2012 στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ξεχείλιζε ο ενθουσιασμός. Βουλευτές, στελέχη και απλά μέλη αγκαλιάζονταν σε κλίμα ευφορίας, μεθυσμένοι από τα ευοίωνα σημάδια που επιβεβαίωναν την ορμητική είσοδο του κόμματος στο σκηνικό του ξεθωριασμένου δικομματισμού.
- Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου
«Δεν καταλαβαίνουν ότι χρειάζεται σοβαρή οργάνωση, συγκροτημένο σχέδιο κι ένα αποφασισμένο σώμα “μουτζαχεντίν” για να το εφαρμόσει» παρατηρούσε τότε με σκεπτικισμό πρώην υπουργός. Δεν άργησε να δικαιωθεί. Υστερα από μόλις 10 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει τον δρόμο της επιστροφής, βαριά ηττημένος και με μοναδική έγνοια να αντέξουν τα «φράγματα» που θα βοηθήσουν να αναχαιτιστούν οι απώλειες και να ανακτηθεί μέρος τουλάχιστον των ψηφοφόρων που σκόρπισαν προς όλες ανεξαιρέτως τις γειτονικές κατευθύνσεις.
«Θα πρέπει πρώτα να δούμε πού θα είμαστε το βράδυ της 25η Ιουνίου» παρατηρεί στην «κυριακάτικη δημοκρατία» κορυφαία κομματική προσωπικότητα, με την ελπίδα, όπως υπογραμμίζει, ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει «μεγάλο κόμμα» για να έχει την πολυτέλεια χωρίς λυσσαλέους φατριακούς αλληλοσπαραγμούς να διαμορφώσει τις συνθήκες της ανασύνταξης. Το ταμείο, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, διαμηνύοντας ότι δεν είναι ώρα για εχθροπραξίες, «θα γίνει ατομικά και συλλογικά από την επομένη των εκλογών». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι λογικό να αποφεύγει κάθε αμφίσημη δήλωση αυτήν την εποχή, καθώς θα πρόσθετε έναν μπελά παραπάνω στο ήδη κλονισμένο κόμμα. Ως εκ τούτου κρατά υποχρεωτικά κλειστά τα χαρτιά του και αφήνει απλώς να εννοηθεί ότι οι επόμενες κινήσεις του θα εξαρτηθούν από την έκβαση του αγώνα. Μέχρι τότε δίνει χαρακτήρα «δημοκρατικής πανστρατιάς» στο βραχύ διάστημα που μεσολαβεί για τις κάλπες, καλώντας -και με την επίκληση της χαμένης ψήφου- τους ψηφοφόρους από το Κέντρο μέχρι την Αριστερά να μη δώσουν «λευκή επιταγή» καθιστώντας παντοδύναμο τον Κ. Μητσοτάκη.
Την ίδια ώρα αναπροσαρμόζει την τακτική του, αναβαθμίζοντας τη σημασία των προγραμματικών του θέσεων, οι οποίες εξαφανίστηκαν μπροστά στο σχέδιο «Δήμητρα», τις άγονες μάχες του παρελθόντος για το νόμο Κατρούγκαλου και τη στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής την οποία παίρνει πάνω του, επικαλούμενος το «ανδρεϊκό» mea culpa… Εγκαταλείποντας πλέον τις αβρότητες, επιτίθεται ευθέως στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο χαρακτηρίζει «συμπλήρωμα του Μητσοτάκη». Στο προσκήνιο, βεβαίως, ανέδειξε μια ολιγομελή ομάδα νέων αλλά έμπειρων στελεχών, όπως οι Ολγα Γεροβασίλη, Εφη Αχτσιόγλου, Κώστας Ζαχαριάδης και Αλέξης Χαρίτσης, με την ουσιαστικότερη συμμετοχή αυτήν τη φορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου (και του Πάνου Σκουρλέτη) στο Εκτελεστικό Γραφείο, ο οποίος, παρά τη δυσκολία του στα ελληνικά, θεωρείται ότι μπορεί να εκλαϊκεύει τις οικονομικές προτάσεις με αριστερή γλώσσα. Ο Α. Τσίπρας τρέχει αυτήν την εποχή να συμμαζέψει την «Αμυνα».
Εκτός Αττικής, όπως επισημαίνει ο ιδρυτής της Public Issue Γιάννης Μαυρής, ο εκλογικός καταποντισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι εντονότερος σε ολόκληρη την Κρήτη (Ηράκλειο -20,3%, Λασίθι -16,8%, Χανιά -16,7%, Ρέθυμνο -16,0%) και τα Δωδεκάνησα (-14,8%), στην Εύβοια (-16,1%) και στην Κέρκυρα (-14,4%). Μεγαλύτερη πολιτική και κοινωνική σημασία, ωστόσο, προσθέτει, «έχει το γεγονός ότι καταποντίστηκε στα εργατικά και ευρύτερα λαϊκά στρώματα, που συγκεντρώνονται στη συμπαγή ζώνη των περιφερειακών δυτικών και νοτιοδυτικών δήμων της Αθήνας και του Πειραιά: στη Δυτική Αττική (-18,0%), στη Β’ Πειραιά (-17,5%), στον Δυτικό Τομέα Αθηνών (Β2) (-15,9%). Αυτές είναι οι 10 εκλογικές περιφέρειες όπου καταγράφηκε η μεγαλύτερη εκλογική υποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Η εκστρατεία του Α. Τσίπρα ξεκίνησε ακριβώς από εκεί. Απευθύνεται προνομιακά στον κόσμο των λαϊκών συνοικιών του λεκανοπεδίου που γύρισε την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, θερμαίνοντας τις μνήμες πολιτικών και πατριωτικών αγώνων στις οποίες πρωτοστατούσε η Αριστερά. Ειδικό βάρος, εκτός από την Αττική, θα δοθεί και στην Κρήτη, κάτι που επισφραγίζει η απόφαση Τσίπρα να είναι υποψήφιος στο Ρέθυμνο, εγκαταλείποντας Δωδεκάνησα και Σέρρες. Ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να μεταβεί στην Κρήτη επί τριήμερο καθώς και για μία τελική συγκέντρωση την τελευταία εβδομάδα. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η επιλογή αυτή αποτελεί «μήνυμα ενότητας προς το εσωτερικό του κόμματος», καθώς στόχο έχει «να στηρίξει την εκλογή του Ανδρέα Ξανθού», μολονότι ο τελευταίος μετά την προσωπική του αποτυχία να εκλεγεί δήλωσε ότι «δεν είναι ταμπού το θέμα της ηγεσίας»… Στις κάλπες της 25ης Ιουνίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι υποψήφιος και στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας, ενώ κατέρχεται εκ νέου στην Α΄ Πειραιά, όπου εκλέχτηκε την 21η Μαΐου.
Στη «μάχη» τα νέα αλλά έμπειρα στελέχη του κόμματος
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών επέτρεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκτιμάται, να αναδείξει τις προγραμματικές θέσεις του. Ο θόρυβος που σήκωσε η Ν.Δ. ειδικά για τον φόρο στα μερίσματα και τη φορολόγηση των υπερκερδών ήταν μια καλή αφορμή για να προβάλει, με τον Διονύση Τεμπονέρα, επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής, διαφορετική ατζέντα. «Παίρνετε μερίσματα ή μήπως έχετε διυλιστήρια;» ρώτησε το προπερασμένο Σάββατο ο Α. Τσίπρας τους πολίτες στην Εύβοια. Φάνηκε, σημειώνουν συνεργάτες του, ποιος είναι με τον μεγάλο και προκλητικό πλούτο και ποιος υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα.
Οπως υπογραμμίζουν, τα στοιχεία που δημοσίευσε το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων περιγράφουν ξεκάθαρα την πραγματικότητα στη χώρα. Επτά στους 10 καταθέτες αποταμιεύουν λιγότερα από 1.000 ευρώ, ενώ το 0,7% έχει καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ. Οι έμμεσοι φόροι που αντιστοιχούν στο 60% των φορολογικών εσόδων δείχνουν χωρίς δυσκολία πώς σημειώθηκε το ρεκόρ εισπράξεων για το οποίο κομπορρημονεί η Νέα Δημοκρατία.
Την ίδια στιγμή η Εφη Αχτσιόγλου αναδείκνυε το πρόβλημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, η κορυφαία στον κόσμο στη Ρομποτική Διάνα Βουτυράκου το θέμα της Τράπεζας Θεμάτων στις ενδοσχολικές εξετάσεις που κατέρρευσε από την ανεπάρκεια Κεραμέως – Πιερρακάκη, ενώ μετά το τραγικό περιστατικό στην Κω κομματικό κλιμάκιο, με τη συμμετοχή των Αθηνάς Λινού, Ε. Αποστολάκη και Σ. Κασελάκη μετέβη στο νησί για επιτόπια έρευνα.