Το τραγικό, πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου έβγαλε ξανά στο δρόμο τους πολίτες, με συλλαλητήρια διαμαρτυρίας να βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο στη Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη.
Πλήθος κόσμου, αντιρατσιστικές οργανώσεις, συνδικάτα, αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς ένωσαν τις φωνές τους για την ανείπωτη τραγωδία στο κέντρο της πρωτεύουσας, με ένα από τα κυρίαρχα συνθήματα των διαδηλωτών να είναι το «Να μην αφήσουμε η αλληλεγγύη να ναυαγήσει». Λόγω της πορείας, κλειστές παρέμειναν προσωρινά η Πανεπιστημίου και η Σταδίου, ενόσω η πορεία κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα.
Ωστόσο, λίγο πριν από τις 21:00 και ενώ η πορεία διαμαρτυρίας είχε ολοκληρωθεί, «έσπασε» σε τρία κομμάτια με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να ακολουθούν, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια με ρίψεις χημικών, μολότοφ και κρότου-λάμψης, συμπλοκές μπροστά από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια», αλλά και «κυνηγητό» στα στενά πέριξ της πλατείας Συντάγματος.
Τα ΜΑΤ μόλις επιτέθηκαν στο πλήθος στο Σύνταγμα. #Πυλος pic.twitter.com/s9rv1Y3YpP
— Agisilaos✊🏾🌍 (@Agisilaos_K) June 15, 2023
In Athens, the capital of Greece, a brief clash broke out between protesters and police in front of the parliament. One person was detained.#Greece #Πυλος #ναυαγιο #Pylos #shipwreck pic.twitter.com/sKaSWMfUY8
— Vedat Yeler (@vedatyeler_) June 15, 2023
Πορεία διαμαρτυρίας με κεντρικό σύνθημα «Ή με τα σύνορα ή με τους ανθρώπους» έλαβε χώρα το απόγευμα και στο κέντρο της συμπρωτεύουσας. Οπως αναφέρει το thesstoday.gr., στην πορεία συμμετείχαν φοιτητές και αντιρατσιστικές συλλογικότητες της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των μεταναστών και κατά των εκάστοτε κυβερνήσεων.
«Δεν ήταν ατύχημα, αλλά δολοφονία», αναφέρουν οι διαδηλωτές, τονίζοντας πως «η ευθύνη ανήκει στις πολιτικές δυνάμεις που υπέγραψαν ή στήριξαν τη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ – Ελλάδας – Τουρκίας το 2016, έχτισαν ή διατήρησαν τον φράχτη του Έβρου, υποδαύλισαν τα ρατσιστικά πογκρόμ στα νησιά, οργάνωσαν τις μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο και τον Έβρο».
Σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους, ευθύνη φέρει, επίσης, το τμήμα της κοινωνίας που «θέλει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες μετανάστριες οπουδήποτε αλλού, εκτός από την ενδοχώρα». Κατά τη διάρκεια της πορείας, η οποία ξεκίνησε κλασικά από την πλατεία της Καμάρας, οι αστυνομικές δυνάμεις παρακολουθούσαν διακριτικά.