Δείγματα εξωτερικής πολιτικής μετά τις εκλογές στην Τουρκία

Με τον όρο «αιώνας της Τουρκίας», ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να δηλώσει ότι ο 21ος αιώνας ανήκει στην Τουρκία και ότι τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν «η Τουρκία θα γίνει πρωταγωνίστρια σε παγκόσμιο επίπεδο»

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Ο Ερντογάν θεώρησε τη νίκη του στις εκλογές ως την αφετηρία του «αιώνα της Τουρκίας». Για να κατανοήσουμε το νόημα αυτού του νέου συνθήματος, να πούμε ότι με τον όρο «αιώνας της Τουρκίας» ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να δηλώσει ότι ο 21ος αιώνας ανήκει στην Τουρκία και ότι τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν «η χώρα θα γίνει πρωταγωνίστρια σε παγκόσμιο επίπεδο».

Μάλιστα, θέτει ως ορόσημο το 2071, οπότε συμπληρώνονται 1.000 χρόνια από τη μάχη του Μαντζικέρτ, τότε που οι δολοπλοκίες στην αυτοκρατορική αυλή άφησαν τον Ρωμανό τον Διογένη εκτεθειμένο στην απειλή του Αρπαρσλάν, ο οποίος τον κατανίκησε, ανοίγοντας έτσι «τις πύλες της Ανατολίας», και έκτοτε ο τουρκικός παράγοντας παραμένει στη Μικρασιατική Χερσόνησο.

Ενα δείγμα της εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν μετά τις εκλογές της 28ης Μαΐου 2023 το είδαμε κατά την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα και στο Αζερμπαϊτζάν. Την επίσκεψη αυτή, αλλά και το γενικό περίγραμμα της εξωτερικής πολιτικής που θα ακολουθήσει ο Ερντογάν, συνεπικουρούμενος από τον νέο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, περιγράφει ο φιλοερντογανικός Τούρκος δημοσιογράφος Burhanettin Duran σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Sabah», μετάφραση του οποίου ακολουθεί:

Ο τουρκικός άξονας, το ταξίδι σε «ΤΔΒΚ» – Αζερμπαϊτζάν και ο νέος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν
Και οι δύο πρωτεύουσες βλέπουν μια στενή σύνδεση μεταξύ της εκλογικής νίκης του Ερντογάν και της μοίρας τους. Αυτή η διαπίστωση δεν περιορίζεται στην «ΤΔΒΚ» και στο Αζερμπαϊτζάν. Οπως γνωρίζετε, οι λαοί των Βαλκανίων, του Καυκάσου, της Κεντρικής Ασίας, του Κόλπου, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής παρακολούθησαν στενά τις εκλογές στην Τουρκία του Μαΐου 2023.

Βρισκόμαστε στο σκέλος του Μπακού του ταξιδιού του προέδρου Ερντογάν που έκανε σε «ΤΔΒΚ» – Αζερμπαϊτζάν. Με μεγάλη χαρά μού τράβηξε την προσοχή ένα πανό που κράταγε ένας από τους πολίτες που υποδέχτηκαν τον Ερντογάν στη Λευκωσία, το οποίο έλεγε «Τρία κράτη, ένα έθνος». Στην πραγματικότητα, αυτό το πανό περιέγραψε πολύ καλά το πρώτο ταξίδι του Ερντογάν στο εξωτερικό μετά τον σχηματισμό του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Το ενδιαφέρον του Ερντογάν για τη Λευκωσία και το Μπακού περιείχε έναν ενθουσιασμό για την επανεκλογή του, παρόμοιο με αυτόν που είδε στην Τουρκία. Και οι δύο πρωτεύουσες βλέπουν στενή σύνδεση μεταξύ της εκλογικής νίκης του Ερντογάν και της μοίρας τους. Αυτή η αναγνώριση δεν περιορίζεται στην «ΤΔΒΚ» και στο Αζερμπαϊτζάν. Οπως γνωρίζετε, οι λαοί των Βαλκανίων, του Καυκάσου, της Κεντρικής Ασίας, του Κόλπου, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής παρακολούθησαν στενά τις εκλογές του Μαΐου 2023.

Η ευτυχία αυτών των λαών για τη νέα νίκη του Ερντογάν δεν μπορεί να εξηγηθεί έτσι απλά. Η εξωτερική πολιτική που ασκεί ένας ισχυρός ηγέτης που βρίσκεται στην εξουσία 21 χρόνια όχι μόνο οδήγησε την Τουρκία σε ενεργό ρόλο στο διεθνές σύστημα, αλλά συνέβαλε σημαντικά στη διασφάλιση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ειρήνης γύρω από τη χώρα μας.

Χρησιμοποιώντας σκληρή ισχύ στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, υποστηρίζοντας το Κατάρ στην κρίση του αποκλεισμού του από τις αραβικές χώρες και βοηθώντας το Αζερμπαϊτζάν στο ζήτημα του Καραμπάχ, η Τουρκία απέδειξε ότι μπορεί να δημιουργήσει μια κατάλληλη συνεργασία με τους παίκτες και τα κράτη που συνεργάζονται μαζί της.

Η Αγκυρα είναι μια πρωτεύουσα που εμποδίζει να ξεσπάσει θερμός πόλεμος στα Βαλκάνια. Και πάλι ο Ερντογάν εξέφρασε την ανάγκη για δικαιοσύνη και προτάσεις λύσης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για παγκόσμια ζητήματα, κερδίζοντας δημοτικότητα στα μάτια των λαών του κόσμου. Η ηγεσία του Ερντογάν, που παρέχει «σταθερότητα και εμπιστοσύνη», είναι επίσης προς το συμφέρον των κυρίαρχων τάξεων μετά την περιφερειακή ομαλοποίηση.

Οι παγκόσμιες αβεβαιότητες που επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο ανταγωνισμός ΗΠΑ – Κίνας αυξάνουν τη σημασία του ρόλου των ισχυρών ηγετών, που μπορούν να συμβάλουν στην ειρήνη και την επίλυση των προβλημάτων. Ο διάδρομος των σιτηρών και η ανταλλαγή κρατουμένων είναι παραδείγματα όπου η ηγετική διπλωματία μπορεί να έχει αποτελέσματα.

Αφήνοντας πίσω τις εκλογές του Μαΐου 2023, ο πρόεδρος Ερντογάν θα επιδιώξει ενεργή διπλωματία για τα επόμενα πέντε χρόνια. Τους επόμενους μήνες θα προσθέσει νέες σελίδες στον διπλωματικό ακτιβισμό, που ξεκίνησε με το ταξίδι σε «ΤΔΒΚ» – Αζερμπαϊτζάν.

Ο Ερντογάν θα ηγηθεί αυτού του ακτιβισμού με μια ολιστική πολιτική, που θα συνδυάζει την οικονομία και την εξωτερική πολιτική. Το όραμα που ο Ερντογάν, ο οποίος σχημάτισε το νέο υπουργικό συμβούλιο και πραγματοποίησε την πρώτη του συνεδρίαση σε τρεις ημέρες, θα συνεχίσει να υλοποιεί στον Τουρκικό Αιώνα είναι ο «άξονας της Τουρκίας».

Είναι δυνατό να βρει κανείς το πλαίσιο αυτού του οράματος στο προεκλογικό μανιφέστο του Ερντογάν των εκλογών του 2023. Ο Τουρκικός Αξονας δεν βασίζεται σε στενά εθνικά συμφέροντα ή στην επιδίωξη κυριαρχίας. Αντίθετα, βασίζεται στη συμπερίληψη, στην ειρήνη, στη δίκαιη κατανομή και στα αμοιβαία οφέλη. Περιλαμβάνει ανοίγματα και νέες κινήσεις συνεργασίας.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής της MIT Ιμπραήμ Καλίν θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στην υλοποίηση αυτού του οράματος, τόσο στρατηγικά όσο και τακτικά. Είναι γνωστό ότι ο Φιντάν διεξήγαγε διπλωματία πληροφοριών με τις χώρες της περιοχής κατά τις διαδικασίες εξομάλυνσης.

Συνδυάζοντας την επιτόπου πραγματικότητα με τις αναγνώσεις του διεθνούς συστήματος, ο Φιντάν είναι πλέον ο υπουργός Εξωτερικών που θα συνοδεύσει τον νέο παγκόσμιο διπλωματικό ακτιβισμό του Ερντογάν. Δεν συμφωνώ με την άποψη που λέει ότι η Τουρκία θα προωθήσει περισσότερες πολιτικές ασφαλείας κατά την περίοδο Φιντάν.

Νομίζω ότι οι στρατηγικές και οι διπλωματικές ικανότητες του Χακάν Φιντάν, ο οποίος χειρίστηκε σοβαρά θέματα ως διοικητής της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, θα έρθουν στο προσκήνιο. Ανυπομονώ να δω να δημιουργούνται νέες ιδέες, μέσα και πρωτοβουλίες. Νομίζω ότι το ταξίδι του προέδρου Ερντογάν στην «ΤΔΒΚ» και στο Αζερμπαϊτζάν είναι η αφετηρία μιας περιόδου κατά την οποία θα επιδείξει πιο έντονα τις ηγετικές του ικανότητες στην παγκόσμια πολιτική και ότι ο κόσμος θα συζητά συχνότερα για την Τουρκία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μια 41χρονη γυναίκα νεκρή στο αυτοκίνητο της στην Πάτρα

Ένα τραγικό περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή Ανθούπολη της Πάτρας.Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24 μια 41χρονη γυναίκα βρέθηκε...

More Articles Like This