Το… θαύμα της Ν.Δ. στην ανύπαρκτη ελληνική ΑΟΖ στη Μεσόγειο

Η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης αποτελεί δείγμα επικίνδυνης και παραπλανητικής κομματικής ενημέρωσης που αργά ή γρήγορα θα πληρώσει η χώρα με νέες παραχωρήσεις στην Άγκυρα

Must Read

Ο τέως πρωθυπουργός και νυν υποψήφιος για το ίδιο αξίωμα Κ. Μητσοτάκης έχει διακηρύξει πολλαπλώς ότι η Ελλάδα έχει ένα μείζον ζήτημα το οποίο πρέπει να λύσει με την Τουρκία και αυτό είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο και πιθανόν οι δύο χώρες να καταλήξουν κατόπιν συμφωνίας τους, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την τελική απόφαση.

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει πως σε ό,τι αφορά το Αιγαίο δεν πρόκειται να συζητήσει ζητήματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών ή θέματα ελληνικής κυριαρχίας σε νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο.

Όμως δεν έχει ούτε μια λέξη να πει για την οριοθέτηση ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο, περιοχή η οποία είναι μπερδεμένη με την τουρκική, λιβυκή, αιγυπτιακή ΑΟΖ, που έχουν επισημοποιηθεί και αναρτηθεί στους αρμόδιους επίσημους πίνακες στον ΟΗΕ.

Παντελώς απούσα από την περιοχή η Ελλάδα, με ΑΟΖ ανύπαρκτη και φάντασμα και μόνον υπαρκτό στοιχείο τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, με την οποία δεν οριοθετείται ΑΟΖ.

Η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ. για την ΑΟΖ στη Μεσόγειο αποτελεί θαύμα επικίνδυνης και παραπλανητικής κομματικής ενημέρωσης, που αργά ή γρήγορα θα πληρώσει η χώρα με νέες παραχωρήσεις στην Άγκυρα, διαφορετικά θα οδηγηθεί η Ελλάδα σε επιχειρησιακές περιπέτειες.

Η τουρκολιβυκή  (τ/λ) ΑΟΖ έχει αναρτηθεί στον ΟΗΕ και έχει νομιμοποιηθεί. Μετά την ανάρτηση της τουρκολιβυκής ΑΟΖ ο ΟΗΕ ανάρτησε και νομιμοποίησε και την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, με την οποία ΔΕΝ οριοθετείται η ΑΟΖ των δύο χωρών, αλλά η ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ(:) ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Έτσι, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, η Ελλάδα και η Αίγυπτος ΔΕΝ έχουν ΑΟΖ -η οποία είναι περιοχή που ορίζεται με τουλάχιστον τρία σημεία, όχι σε ευθεία- παρά μόνο ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ.

Οι μέχρι σήμερα δηλώσεις του ΥΠΕΞ ότι με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία η ελληνική ΑΟΖ ακυρώνει την τ/λ ΑΟΖ, διότι την τέμνει μεταξύ του 26ου και του 28ου Μεσημβρινού δείχνει επιπόλαιη και επικίνδυνη άγνοια, που εξυπηρετεί μόνον κομματικά συμφέροντα…μεθυσμένων. Και αποτελεί πρωτότυπο θαύμα, διότι δημιουργεί αυθαίρετα ΑΟΖ βασιζόμενη στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, η οποία οριοθετεί μόνον τη μέση γραμμή και όχι την ΑΟΖ των δύο χωρών.

Και τούτο διότι, για να αποκτήσει η Ελλάδα ΑΟΖ με βάση τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, πρέπει να θεσμοθετήσει με νόμο – Προεδρικό Διάταγμα περιοχή ΑΟΖ την οποία οφείλει να υποβάλει στον ΟΗΕ και ΜΟΝΟΝ αν ο ΟΗΕ την αναρτήσει στον αρμόδιο πίνακά του νομιμοποιείται η περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ, στην οποία πλέον θα μπορεί η Ελλάδα να ασκήσει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματά της που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας (έρευνε,ς γεωτρήσεις, αλιεία, αγωγοί κ.λπ.).

Δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει προβεί ακόμη σε τέτοια ενέργεια και οι φιέστες προβολής της προηγούμενης κυβέρνησης στα ΜΜΕ, με χάρτες που έδειχναν την ανύπαρκτη ελληνική ΑΟΖ να τέμνει την τ/λ ΑΟΖ, μόνον κομματικές σκοπιμότητες εξυπηρετούσαν.

Αντίθετα, η Αίγυπτος θεσμοθέτησε την αιγυπτιακή ΑΟΖ με βάση τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, την υπέβαλε στον ΟΗΕ και νομιμοποιήθηκε με την ανάρτησή της στον πίνακα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον Χάρτη 1, η τ/λ ΑΟΖ είναι περιοχή που ορίζεται με συντεταγμένες από τις ακτές της Τουρκίας (κόκκινο χρώμα), φτάνει μέχρι τη μέση γραμμή Τουρκίας – Λιβύης, που φαίνεται με δύο κόκκινες κουκκίδες, και καταλήγει στις ακτές της Λιβύης, που ορίζεται με συντεταγμένες.

Την περιοχή αυτή την επιτηρεί η Άγκυρα με UAVs σε καθημερνή βάση και πετάει έξω από αυτήν τους Έλληνες αλιείς.

ΧΑΡΤΗΣ 1
Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει ΜΟΝΟ μια μέση γραμμή Ελλάδας – Αιγύπτου, νοτίως της Κρήτης, από τον 26ο μέχρι τον 28ο Μεσημβρινό, που φαίνεται με πράσινο χρώμα. Ενώ ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, η περιοχή αυτή «παραχωρήθηκε» στην Τουρκία, επειδή η Αθήνα δεν έπραξε τίποτα για να διώξει το «Οruc Reis» (στον χάρτη με κόκκινο χρώμα) και επειδή η Αθήνα έχει εγκαταλείψει την περιοχή αυτή προς τέρψη της Άγκυρας

Στην περίπτωση που η Αθήνα δεν θεσμοθετήσει ΑΟΖ από τη μερική συμφωνία με την Αίγυπτο της ΜΕΣΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ, δεν έχει περιοχή ΑΟΖ και καμία ελληνική ΑΟΖ δεν θα τέμνει την τ/λ ΑΟΖ.

Στην περίπτωση όμως που η Ελλάδα θεσμοθετήσει ελληνική ΑΟΖ και την υποβάλει στον ΟΗΕ, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει τουρκική αντίδραση, διότι θα υπάρχει επικάλυψη με την τ/λ ΑΟΖ. Δηλαδή θα δημιουργηθεί θαλάσσια περιοχή ΑΟΖ, η οποία θα είναι κοινή μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας – Λιβύης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις παραχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ο Ερντογάν προτείνει και επιδιώκει πολυμερείς διαπραγματεύσεις με στόχο τα μέγιστα οφέλη σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, δεδομένου ότι θα τεθούν παράλληλα και τα θέματα των χωρικών υδάτων, τα 10 ν.μ. του εθνικού εναέριου χώρου, η περιοχή θαλάσσιας Έρευνας και Διάσωσης κ.λπ.

Η οριοθέτηση ΑΟΖ με χωρικά ύδατα 6 ν.μ. προκαλεί μείζονα προβλήματα και απαγορεύει στην Ελλάδα την επέκταση στα 12 ν.μ., δεδομένου ότι η τ/λ ΑΟΖ διέρχεται 8,5 ν.μ. από τις ακτές της Κρήτης, στην οποία η Τουρκία θα μπορεί πέρα από τα 8,5 ν.μ., δηλαδή από τα 9 ν.μ. και πέρα, να κάνει έρευνες, να ποντίσει καλώδια και αγωγούς, με αποτέλεσμα η εκ των υστέρων προσπάθεια της Ελλάδας για επέκταση στα 12 ν.μ. να καθίσταται αδύνατη διότι θα επικαλύπτει όλες αυτές τις τουρκικές ενέργειες.

Ο επίσημος χάρτης του Π.Δ. της Αιγύπτου με την αιγυπτιακή ΑΟΖ

Η Αίγυπτος με βάση τις συμφωνίες με την Ελλάδα και τη Λιβύη όρισε ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΟΖ με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο υπέβαλε στον ΟΗΕ, ο οποίος την ανάρτησε στον αρμόδιο Πίνακα 111.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει τον επίσημο χάρτη του Π.Δ. της Αιγύπτου (Χάρτης 2) με την αιγυπτιακή ΑΟΖ, η οποία ορίζεται από τις αιγυπτιακές ακτές μέχρι τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ Ελλάδας – Αιγύπτου.

ΧΑΡΤΗΣ 2
Η Αίγυπτος με βάση τις συμφωνίες με την Ελλάδα και τη Λιβύη όρισε ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΟΖ με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο υπέβαλε στον ΟΗΕ, ο οποίος την ανάρτησε στον αρμόδιο Πίνακα 111

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον αιγυπτιακό χάρτη κλίμακας 1:2.000.000, η μέση γραμμή είναι φάντασμα και τούτο διότι η μέση γραμμή από τις ακτές της Αιγύπτου μέχρι τις νότιες γραμμές της Κρήτης δεν είναι αυτή που απεικονίζεται στον χάρτη με κόκκινη κουκκίδα, αλλά αυτή με μπλε κουκκίδα.

Στην πράξη εφαρμογής η Αίγυπτος παίρνει 40 ν.μ. περισσότερη ΑΟΖ από την Ελλάδα, δίνοντας στην Κρήτη 60% ΑΟΖ, ενώ την ΑΟΖ Κάσου και Καρπάθου τις καθιστά ανύπαρκτες.

Επειδή ο αιγυπτιακός χάρτης μπορεί να μην είναι ακριβείας, η Αθήνα οφείλει να περιμένει να στείλει η Αίγυπτος στον ΟΗΕ τις ακριβείς συντεταγμένες της αιγυπτιακής ΑΟΖ και να αντιδράσει ανάλογα για την προάσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ.

Εκτός πλέον και στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Αιγύπτου για τον καθορισμό της μέσης γραμμής ΑΟΖ, η Ελλάδα δέχτηκε επήρεια 60% για την Κρήτη, γεγονός που θα εκμεταλλευτεί στο έπακρον η Άγκυρα και για τα νησιά Καστελόριζο, Ρόδος, Κάρπαθος, Κάσος και μελλοντικά για όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This