Στενό μαρκάρισμα από δεξιά στον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Πώς η Ελληνική Λύση, οι «Σπαρτιάτες» και η ΝΙΚΗ απειλούν τη Νέα Δημοκρατία μετά την είσοδό τους στη Βουλή

Must Read

Για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική Ελλάδα μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καλείται να αντιμετωπίσει μια τόσο ισχυρή αντιπολίτευση στα δεξιά της.

  • Από τον Κυριάκο Δημάγγελο

Από το 1974 ως σήμερα η Νέα Δημοκρατία μπορούσε να ενσωματώνει τη συντριπτική πλειοψηφία των δεξιών ψηφοφόρων, αφήνοντας μονάχα ένα μικρό μέρος της εκλογικής πίτας σε άλλους κομματικούς σχηματισμούς που αναπτύχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Μπορεί τόσο ο Γιώργος Καρατζαφέρης όσο όμως και ο Πάνος Καμμένος για ένα μικρό χρονικό διάστημα να αμφισβήτησαν αυτή την κυριαρχία, όμως, ποτέ δεν κατάφεραν να ανατρέψουν τα δεδομένα και να δημιουργήσουν έναν ισχυρό πόλο που να απειλεί τη δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. Κυρίως, όμως, δεν κατάφεραν να «πατήσουν» σε ένα δεξιό ρεύμα της κοινωνίας, έχοντας μάλιστα απέναντί τους μια Νέα Δημοκρατία που έχει γυρίσει την πλάτη της στη δεξιά δεξαμενή ψηφοφόρων.

Αυτή η συνθήκη κανονικότητας που κατάφερε το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά το 1974 να εγκαθιδρύσει, σήμερα για πρώτη φορά απειλείται. Και η απειλή δεν σχετίζεται τόσο με το ποσοστό που καταφέρνουν να συγκεντρώσουν τα τρία κόμματα ή την ύπαρξη πολλών ακόμα δεξιών κομμάτων που βρέθηκαν εκτός Κοινοβουλίου, όσο με τη δυναμική που διαμορφώνεται στο εκλογικό σώμα, αλλά κυρίως με τη δεδηλωμένη -πλέον- πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να στρίψει το τιμόνι του κόμματος προς το πολιτικό κέντρο.

«Δεν τίθεται ζήτημα διόρθωσης της πολιτικής γραμμής, καθώς στόχος μας είναι η κυριαρχία στο πολιτικό κέντρο» είπε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας όταν του ετέθη το ερώτημα για το πώς αναμένεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την άνοδο των δεξιών κομμάτων. Η απάντηση αυτή του ανώτατου στελέχους του κόμματος συμπυκνώνει στον απόλυτο βαθμό τις διεργασίες που συντελούνται εντός της Νέας Δημοκρατίας αλλά και την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να δημιουργήσει ένα… νέο κόμμα κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσή του ιδίου.

Παράλληλα, όμως, μοιάζει να επιβεβαιώνει και αυτό που ακούγεται όλο και πιο συχνά για την προσωπική επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλαδή πως ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας σε αυτή τη δεύτερη τετραετία θέλει να μοιάσει στον Εμανουέλ Μακρόν. Κοινώς, να απορροφήσει το εκλογικό ακροατήριο που έχει ιδεολογική αναφορά από την Κεντροδεξιά ως την Κεντροαριστερά, και η οποία θα συνασπίζεται γύρω από το πρόσωπο με στόχο την αποφυγή της ανόδου ενός δεξιού κόμματος στην εξουσία.

Το ζητούμενο, όμως, είναι πως για να υπάρξει Μακρόν χρειάζεται να βρεθεί και Λεπέν, και εκεί τα πράγματα γίνονται πολύ σύνθετα αν κανείς ανάψει τον φακό και φωτίσει τη δεξιά πολυκατοικία που υψώνεται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Μέτωπο

Οσοι βλέπουν με αγωνία την άνοδο της ελληνικής Δεξιάς συνηθίζουν να λένε με μια σχετική ανακούφιση πως «ευτυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει μια Λεπέν ή μια Μελόνι που θα καταφέρει να αθροίσει τις δυνάμεις αυτού του χώρου, ώστε να δοθεί μια δυναμική εξουσίας». Και η αλήθεια είναι πως το σενάριο αυτό ακόμα και σήμερα μοιάζει πολύ μακρινό, καθώς τα τρία κόμματα βλέπουν το ένα το άλλο με ιδιαίτερα μεγάλη καχυποψία.

Πρωτοστάτης, όμως, των επιθέσεων είναι ξανά ο έμπειρος Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος με το… καλημέρα της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου επιχειρεί να οριοθετήσει τον πολιτικό του χώρο και να θέσει σε θέση άμυνας τα δύο άλλα κόμματα, εξαπολύοντας σκληρή κριτική αλλά και ορισμένες βιτριολικές επιθέσεις. Ο Κυριάκος Βελόπουλος σχεδόν σε κάθε ευκαιρία δηλώνει πως δεν έχει να συζητήσει τίποτα με κανέναν από τους δύο κομματικούς σχηματισμούς, απειλώντας μάλιστα με μηνύσεις και αγωγές όσους επιχειρούν να βάλουν τα κόμματα στο… καζάνι της Ακρας Δεξιάς.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί είναι οι τελευταίες αναφορές του πρόεδρου της Ελληνικής Λύσης για τον τρόπο που «Σπαρτιάτες» και ΝΙΚΗ πέρασαν τις πόρτες του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ρίχνοντας τα βέλη του προς το Μαξίμου και τα μέσα ενημέρωσης. «Η αρνητική υπερπροβολή κάποιων πραγμάτων από συστημικά ΜΜΕ οδηγεί τον κόσμο αντανακλαστικά σε αυτούς. Αυτό έκαναν τα ΜΜΕ και το Μέγαρο Μαξίμου που βοήθησε με κηροζίνη αυτά τα δύο κόμματα, νομίζοντας πως αν μπουν στη Βουλή θα συνθλίψουν την Ελληνική Λύση» ανέφερε ο Κυριάκος Βελόπουλος, δίνοντας το μετεκλογικό στίγμα.

Ο Δημήτρης Νατσιός, επικεφαλής του κόμματος ΝΙΚΗ

Την ίδια ώρα, μετεκλογικά, το κόμμα του Δημήτρη Νατσιού έχει χαμηλώσει τους τόνους κατά της Ελληνικής Λύσης, εστιάζοντας σε μια προγραμματική αντιπολίτευση προς τη νέα κυβέρνηση. Μιλώντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία» στέλεχος του κόμματος ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως η ΝΙΚΗ ουδέποτε είχε ως στόχο τη σύγκρουση με την Ελληνική Λύση. «Απαντούσαμε στις προκλήσεις, αλλά ακόμα και εκεί επιχειρήσαμε να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους, δείχνοντας πως θέλουμε να έχουμε ένα διαφορετικό ύφος στην πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε η πολιτική να μετατραπεί σε καφενειακό κουτσομπολιό».

Οσον αφορά το κόμμα «Σπαρτιάτες», τη δεδομένη στιγμή φαίνεται ως επικρατέστερο σενάριο να επιχειρήσει να αυτοσυστηθεί στον λαό, παρά να μπει σε έναν πόλεμο χαρακωμάτων μεταξύ των δεξιών κομμάτων που τοποθετούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Η στρατηγική της επόμενης ημέρας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο

Ακόμα και αν αυτή τη στιγμή τα περιθώρια σύγκλισης μεταξύ των τριών κομμάτων μοιάζουν να είναι ελάχιστα, η πάροδος του χρόνου θα δημιουργήσει νέα πολιτικά δεδομένα, τα οποία με τη σειρά τους θα οδηγήσουν τα πολιτικά κόμματα σε αναδιαμόρφωση της προσέγγισής τους. Η Νέα Δημοκρατία, στην προσπάθειά της να ολοκληρώσει τη στροφή προς το πολιτικό κέντρο, δεδομένα θα φέρει μια σειρά νομοσχεδίων τα οποία θα εναντιώνονται στη συντηρητική παράδοση.

Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, τα τρία κόμματα μπορεί να βρεθούν μπροστά σε μια νέα συνθήκη, η οποία όμως αυτή τη στιγμή μοιάζει πολύ μακρινή. Ο Κυριάκος Βελόπουλος φαίνεται πως έχει πάρει ξεκάθαρη θέση, κλείνοντας τις πόρτες σε ενδεχόμενο συνεργασίας με κόμματα που, όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει, δεν γνωρίζει. «Δεν συνεργαστήκαμε με τη Ν.Δ., θα συνεργαστώ με άλλα κόμματα που δεν τα ξέρω κιόλας; Θέλω να δω το έργο του καθενός» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης άφησε μια πόρτα ανοιχτή, λέγοντας πως θα καταθέτει προτάσεις, τις οποίες θα μπορούν να ψηφίζουν και τα υπόλοιπα κόμματα που βρίσκονται στη δεξιά πολυκατοικία.

Οσον αφορά τη ΝΙΚΗ, τα πρώτα δείγματα γραφής δείχνουν πως η παράταξη του Δημήτρη Νατσιού θα κινηθεί σε λογική ανάδειξης των θέσεων του κόμματός του, επιχειρώντας να τραβήξει διαχωριστική από την κυρίαρχη μέχρι ώρας λογική του ετεροπροσδιορισμού του κόμματος από τους υπόλοιπους σχηματισμούς. «Το κριτήριο με το οποίο θα κινηθούμε εντός της Βουλής είναι το εθνικό συμφέρον και πάντα προς όφελος του λαού, χωρίς να κοιτάμε ποιος καταθέτει τι, αλλά κυρίως τι είναι αυτό που έρχεται προς ψήφιση» είπε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» το στέλεχος της ΝΙΚΗΣ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το κόμμα προσανατολίζεται σε μια λογική περισσότερο συμπεριληπτική παρά συγκρουσιακή, η οποία δεδομένα θα αφήσει περιθώρια συμφωνιών σε επιμέρους ζητήματα.

Από την πλευρά του κόμματος «Σπαρτιάτες» τα πράγματα παραμένουν θολά, καθώς ακόμα και σήμερα αναζητείται μια στέρεα πολιτική βάση, πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί η πολιτική γραμμή του κόμματος μέσα στην επόμενη τετραετία. Ο Βασίλης Στίγκας επιχειρεί με κάθε τρόπο να αποσυνδεθεί το κόμμα του από το ρεύμα της Χρυσής Αυγής, καταδικάζοντας την εγκληματική δράση του κόμματος, όμως την ίδια ώρα κρατά στάση αναμονής για τον Ηλία Κασιδιάρη. «Το κόμμα είναι δικό μου και όχι του Κασιδιάρη» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας όμως πως περιμένει την τελεσίδικη απόφαση για τον πρώην επιχειρησιακό υπεύθυνο της Χρυσής Αυγής.

Ο Βασίλης Στίγκας (δεξιά) επικεφελής του κόμματος Σπαρτιάτες

Καμία σύγκλιση των τριών κομμάτων την παρούσα φάση

Η Ελληνική Λύση, η ΝΙΚΗ και οι «Σπαρτιάτες» έχουν μπει σε πυρετώδεις προετοιμασίες, ώστε να ξεκινήσουν την κοινοβουλευτική τους πορεία σε αυτή τη νέα τετραετία που μόλις ξεκίνησε. Και αν για τον έμπειρο κοινοβουλευτικό Κυριάκο Βελόπουλο ο δρόμος είναι γνωστός, για τους άλλους δύο κομματικούς σχηματισμούς η προσαρμογή στα κοινοβουλευτικά πράγματα παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα.

Την παρούσα φάση μοιάζει σχεδόν αδύνατο να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες μεταξύ των τριών κομμάτων ακόμα και σε επιμέρους ζητήματα. Τόσο η Ελληνική Λύση όσο όμως και το κόμμα ΝΙΚΗ βλέπουν με μια σχετική καχυποψία το κόμμα «Σπαρτιάτες», αναμένοντας από τον Βασίλη Στίγκα να ξεκαθαρίσει τη θέση του τόσο απέναντι στον Ηλία Κασιδιάρη όσο όμως και τις πρακτικές που ακολούθησε ο πρώην επιχειρησιακός υπεύθυνος της Χρυσής Αυγής.

Προθέσεις

Κανένας από τους δύο, άλλωστε, δεν θα ήθελε να ταυτιστεί με ένα κόμμα που ενδέχεται να έχει σχέσεις με τέτοιες επιλογές και πρακτικές. Την ίδια ώρα, όμως, φαίνεται πως και οι «Σπαρτιάτες» δεν έχουν αυτή τη στιγμή μια στρατηγική προσέγγισης με τα άλλα δύο κόμματα. Ετσι, και με βάση τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται πως δεν υπάρχει περιθώριο σύγκλισης, καθώς και οι τρεις κομματικοί σχηματισμοί προσανατολίζονται σε πρώτη φάση σε μια λογική οχύρωσης, ανάπτυξης και μετέπειτα εδραίωσης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This