Στις 9 Ιουλίου 1963 προσγειώνεται στο αεροδρόμιο Γκάτγκουϊκ στο Λονδίνου το αεροπλάνο που μεταφέρει το βασιλικό ζεύγος της Ελλάδας, τον Παύλο και την Φρειδερίκη, αλλά και τον πρωθυπουργό (και υπουργό Εξωτερικών) Παναγιώτη Πιπινέλη.
Είχαν ανταποκριθεί στην πρόσκληση της βασίλισας Ελισάβετ κι αυτή η πρόσκληση είχε οδηγήσει στην παραίτηση της κυβέρνησης Καραμανλή.
Είχε προηγηθεί τον Απρίλιο μια άλλη επίσκεψη της Φρειδερίκης και της κόρης της Σοφίας που κατέληξε σε φιάσκο. Η αγγλίδα σύζυγος του ναυτεργάτη συνδικαλιστική και στελέχους του ΚΚΕ Αντώνη Αμπατιέλου που ήταν για 16 χρόνια φυλακισμένος, Μπέτι, είχε δημιουργήσει σειρά επεισοδίων που είχαν αντίκτυπο στην εικόνα της Ελλάδας.
Η κυβέρνηση Καραμανλή παραιτήθηκε, το ταξίδι έγινε και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πιπινέλης, γνωστός για τις σχέσεις του με το Παλάτι θεωρούσε ότι όλα θα πήγαιναν καλά.
Οι Αγγλικές αρχές τον είχαν διαβεβαιώσει ότι 6.000 αστυνομικοί θα φρόντιζαν να μη δημιουργηθεί το παραμικρό. Στον σιδηροδρομικό σταθμό Βικτόρια που η ίδια η Ελισάβετ περίμενε για την επίσημη υποδοχή το βασιλικό ζεύγος της Ελλάδας είχαμε τα πρώτα… παρατράγουδα. Διαδηλωτές με επικεφαλής την Μπέτι Αμπατιέλου ζητούσαν να απελευθερωθούν οι πολιτικοιί κρατούμενοι στην Ελλάδα. Η έφιππη αστυνομία διέλυσε σχετικά εύκολα το πλήθος.
Το βράδυ όμως στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ η κατάσταση οξύνθηκε. Έξω από αυτά χιλιάδες άτομα είχαν συγκεντρωθεί με συνθήματα εναντίον της Ελλάδας και της κυβέρνησης. Στην πλατεία Τραγάλγκαρ ακόμα μεγαλύτερος αριθμόις προσπαθούσε απεγνωσμένα να διασπάσει τον κλοιό της αστυνομίας για να κατευθυνθούν και αυτοί προς τα Ανάκτορα. Υπήρξαν συγκρούσεις σώμα με σώμα. Ακόμα και ιερείς της Αγγλικανικής εκκλησίας εδάρησαν.
Οι Κύπριοι διαδηλωτές είχαν ένα ακόμα λόγο να είναι οργισμένοι. Υπεύθυνος της αστυνομίας στην περιοχή της Πλατείας και του Έσερ ήταν ο 40χρονος, τότε, Τόμι Μπλάτερ που είχε υπηρετήσει στην Κύπρο την εποχή του απελευθερωτικού αγώνα και είχε δείξει ιδιαίτερο ζήλο στην καταδίωξη των οπαδών της Ένωσης με την Ελλάδα.
Ο Παναγιώτης Πιπινέλης σε μια προσπάθεια κατευνασμού δέχτηκε στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο την Μπέτι Αμπατιέλου η οποία συνοδευόταν από δύο βουλευτές. Του έδωσε ένα υπόμνημα που ζητούσε να απελευθερωθεί ο σύζυγός της που είχε καταδικαστέι σε θάνατο το 1947 για οργάνωση απεργίας (των ναυτεργατών) σε καιρό πολέμου (εμφύλιος). Οι διεθνείς αντιδράσεις μετέτρεψαν την ποινή σε ισόβια κάθρειξη.
Ο Αντώνης Αμπατιέλος ήταν ναυτεργάτης, συνδικαλιστής με παρουσία, προπολεμικά, στις ΗΠΑ και την Αγγλία. Με δικές του ενέργειες ελληνικά εμπορικά πλοία με Έλληνες εθελοντές ναυτικούς μετέφεραν στρατεύματα στην απόβαση στην Νορμανδία.
Την ίδια εποχή στο πλαίσιο των μέτρων ειρήνευσης είχε αποφυλακιστεί ένας απηνής διώκτης των Εβραίων στη διάρκεια της Κατοχής. Ήταν ο ιταλικής καταγωγής, αλλά Έλληνας υπήκοος Κωνσταντίνος (Ίνο) Ρεκανάτι που είχε καταδικαστεί ως δοσίλογος. Η αποφυλάκισή του είχε προκαλέσει την αντίδραση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου.
Ο ΜΠΟΣΤ, κατά κόσμο Μέντης Μποσταντζόγλου, δημοσίευσε στην εφημερίδα Ελευθερία μια γελοιογραφία που έμεινε στην ιστορία με τη δική του εκδοχή του διαλόγου της Αμπατιέλου με τον Πιπινέλη
Τελικά η επίσκεψη ολοκληρώθηκε χωρίς άλλα… απρόοπτα, αλλά σίγουρα η αστυνομική βία επισκίασε τις εκδηλώσεις. Απόδειξη και τα κινηματογραφικά επίκαιιρα της εποχής
Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε το οξύμωρο πολλές εφημερίδες του μεσαίου χώρου να φιλτράρουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Το αντι-Καραμανλικό τους μένος και οι επικείμενες εκλογές που θα κέρδιζε το κέντρο του Γεωργίου Παπανδρέου προϋπέθεταν καλή συνεργασία με το Παλάτι.
Δεν είναι τυχαίο που εφημερίδες όπως η Ελευθερία και το Έθνος «φιλτράρισαν» τις διαμαρτυρίες.
Ελάχιστοι στάθηκαν στην ουσία του θέματος που είχε οδηγήσει στην παραίτηση της κυβέρνησης Καραμανλή για το ποιος έχει λόγο για την αποδοχή μιας επίσημης επίσκεψης; Ο Βασιλιάς ή η εκλεγμένη κυβέρνηση;
Μαλιστα το Έθνος είχσε ασκήσει κριτική στον Πιπινέλη που δέχτηκε τη σύζυγο που οργάνωνε εκστρατρείες σε βάρος της Ελλάδος.
Όσο για τον Αντώνη Αμπατιέλο παρά τον θόρυβο απελευθερώθηκε από τις φυλακές της Αίγινας την προτελευταία μέρα του 1964. Λέγεται ότι πλήρωνε το τίμημα των αγώνων του για περιορισμό των υπερκερδών των Ελλήνων εφοπλιστών στη διάρκεια του πολέμου και τις αυξήσεις των αμοιβών των Ελλήνων ναυτικών.