Σε μία καταγγελία που προκαλεί προβληματισμό προχώρησε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ), κάνοντας λόγο για αύξηση των ανασφάλιστων, παρά την μείωση των ποσοστών ανεργίας, παρουσιάζοντας παράλληλα σε δημοσιογραφική συνάντηση, επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ
Η δυσανάλογη αύξηση -έως και εκτίναξη- της φαρμακευτικής δαπάνης των ανασφάλιστων και ευάλωτων πολιτών, την ώρα που ο ρυθμός και αλλά και τα ποσοστά της ανεργίας από χρονιά σε χρονιά κατακρημνίζονται, καταδεικνύει την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών που έχει οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη κατάχρηση των πόρων.
Σύμφωνα με τους αριθμούς, το ποσοστό ανεργίας το 2018 ανερχόταν στο 19,3% και μειώθηκε στο 11,6% το 2022, ενώ κατά τα δύο ίδια διαστήματα, η φαρμακευτική δαπάνη για τους άνεργους πολίτες αυξήθηκε από τα 207 εκατ. ευρώ ετησίως στα 317 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
Η αύξηση που σημειώνεται ξεπερνά το 50% και συγκεκριμένα φτάνει το +53,1%.
Την ίδια στιγμή, η δαπάνη στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τα συγκεκριμένα αυτά έτη παρέμεινε σταθερή περίπου στα 100 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ η δαπάνη στα ιδιωτικά φαρμακεία αυξήθηκε από 116 στα 213 εκατ. ευρώ ανά έτος, δηλαδή +83,6%.
Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ επισημαίνουν πως η αύξηση της δαπάνης των ανασφάλιστων δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση και ζητούν από το κράτος να ελέγξει πιο αποτελεσματικά την κατανομή των πόρων, καθώς η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης, επιστρέφει στα “ταμεία” τους, με το μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback).
Να σημειωθεί πως η δαπάνη που σήμερα επιβαρύνει τις εταιρίες, υπερβαίνει το 50% ή ακόμη και το 60% των πωλήσεών τους.
Αναποτελεσματικά τα μέτρα για τον περιορισμό στη συνταγογράφηση
Το καλοκαίρι του 2022, η Πολιτεία για να καταφέρει να συγκρατήσει την ξέφρενη δαπάνη των ανασφάλιστων, θέσπισε νέο νόμο με τον οποίο η συνταγογράφηση των ευάλωτων πολιτών πέρασε στα χέρια των γιατρών του δημοσίου.
Η τροπολογία προέβλεπε την κατάργηση διάταξης του νόμου 4368/16, που παραχωρούσε δικαίωμα συνταγογράφησης και στους πιστοποιημένους από τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατρούς.
Στην αιτιολογική έκθεση, αναφερόταν πως «η διάταξη επιδιώκει να ελέγξει, μεταξύ άλλων, τη φαρμακευτική δαπάνη και να εξορθολογήσει το κόστος συνταγογράφησης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα πρόσβαση για όλους στις δημόσιες δομές Υγείας».
ΣΦΕΕ: «Καλύτερο έλεγχο στη συνταγογράφηση»
Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις υποστηρίζουν πως το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να προχωρήσει σε σειρά μέτρων, ώστε να ελεγχθεί πιο αποτελεσματικά η φαρμακευτική δαπάνη.
«Τα μέτρα για τον έλεγχο της συνταγογράφησης μέσω ανάπτυξης ειδικών φίλτρων, η διασύνδεση των εργαστηριακών εξετάσεων με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία, αλλά και η ορθή χρήση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων αναμένεται να διορθώσουν τις όποιες στρεβλώσεις», υποστηρίζει η Φαρμακοβιομηχανία.
Στοιχεία που προέκυψαν από μελέτη της IQVIA για λογαριασμό του ΣΦΕΕ, αλλά και τις παραπάνω προτάσεις για τον καλύτερο έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς και τις πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αναμένεται να παρουσιάσουν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με την οποία έχουν ήδη ζητήσει συνάντηση.