Η Γερμανία πρωταγωνιστεί στη διαδικασία ενσωμάτωσης των δυτικών Βαλκανίων στη Δύση, που θα ολοκληρωθεί με την είσοδο των χωρών αυτών στην Ε.Ε. Για τον λόγο αυτό η γερμανική κυβέρνηση της κυρίας Μέρκελ είχε λάβει την πρωτοβουλία της «Διαδικασίας του Βερολίνου» από το 2014, στην οποία συμμετέχει και υποτίθεται ότι έχει λόγο και η Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της «Διαδικασίας του Βερολίνου» έχουν συνέλθει 19 σύνοδοι κορυφής, στις οποίες συμμετέχει και η Ελλάδα, και στη διάρκεια των οποίων συζητούνται θέματα που σχετίζονται με τα βήματα και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουν οι υπό ένταξη χώρες, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ενωση επεξεργάζεται προγράμματα που θα διευκολύνουν τις χώρες αυτές στον δρόμο τους προς τις Βρυξέλλες.
Για παράδειγμα, στη σύνοδο κορυφής του 2021, ο επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης της Ε.Ε. Ολιβερ Βάρχελι είχε τονίσει: «Η μείωση του κοινωνικοοικονομικού χάσματος μεταξύ των δυτικών Βαλκανίων και της Ε.Ε. είναι ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία διεύρυνσης. Φέρνουμε σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην περιοχή μέσω του οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου. Τώρα εναπόκειται στην περιοχή να τα χρησιμοποιήσει καλά, αξιοποιώντας το πλήρες οικονομικό της δυναμικό και δημιουργώντας μια κοινή περιφερειακή αγορά βάσει των κανόνων της Ε.Ε.».
Στη σύνοδο κορυφής που έγινε στο Βερολίνο, τις αρχές Νοεμβρίου του 2022, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, και εκεί η χώρα μας διεκδίκησε πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και ως δύναμης-κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη.
Στην εν λόγω σύνοδο κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η περιφερειακή ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων αποτελεί επένδυση στην ασφάλεια, στη σταθερότητα και την ανάπτυξή τους και θα υπογραμμίσει τον κομβικό ρόλο που έχει η συνεργασία στην ενέργεια, ιδιαίτερα στο σημερινό γεωπολιτικό τοπίο. Εκεί, ο Ελληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Αθήνα στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων.
Από όσα γράφηκαν, τότε, στα ΜΜΕ, δεν είδαμε πουθενά η Ελλάδα να θέτει θέματα που σχετίζονται με την ανάγκη σεβασμού των αρχών του Κράτους Δικαίου από τις υπό ένταξη χώρες και να τονίζεται η ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, όπως είναι η ιστορική και κατοχυρωμένη γεωγραφική ονομασία της σημερινής νότιας Αλβανίας.
Την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα, σαν να μη συνέβαινε τίποτα και ενώ συνεχίζει να κρατάει φυλακισμένο τον εκλεγμένο δήμαρχο της Χειμάρρας και ενώ συνεχίζεται η λεηλασία ελληνικών περιουσιών από μαφιόζους και άλλους «επιχειρηματίες» φιλικά προσκείμενους στον ίδιον και την κυβέρνησή του, επισκέφθηκε τα Σκόπια, όπου συναντήθηκε με τον εκεί πρωθυπουργό Κοβατσέφσκι.
Τα Σκόπια ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Εντι Ράμα στις πρωτεύουσες των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη σύνοδο κορυφής της «Διαδικασίας του Βερολίνου», η οποία φέτος θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στα Τίρανα.
Κατά τη συνάντηση, ο Εντι Ράμα ζήτησε από την Ε.Ε. να προχωρήσει τις διαδικασίες για την ενσωμάτωση των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στους κόλπους της και να ενισχύσει την οικονομική βοήθεια που προσφέρει προς αυτές.
Για να αντιληφθούμε τι ακριβώς γίνεται, ο Ράμα κινείται στις χώρες της περιοχής περίπου ως «βαλκανάρχης», για να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής, στην οποία θα υποδεχθεί τους ηγέτες των χωρών της «Διαδικασίας του Βερολίνου», καθώς και ηγετικά στελέχη της Ε.Ε.
Και όλα αυτά τα κάνει «σεινάμενος και κουνάμενος», χωρίς να του καίγεται καρφί για την αντίδραση της Ελλάδας στις αθλιότητες που διαπράττουν ο ίδιος και οι επιχειρηματίες φίλοι του στη Χειμάρρα και ειδικά στον προφυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη.
Ομως όλα αυτά βρίσκει και τα κάνει, αφού η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε συγκεκριμένες δεσμευτικές δηλώσεις για την αντίδρασή της στη συνεχιζόμενη προφυλάκιση του Μπελέρη. Αν, για παράδειγμα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε στείλει μια ενημερωτική επιστολή στους αξιωματούχους αλλά και στους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. για όσα μέχρι στιγμής έχει πράξει το αλβανικό κράτος εις βάρος της ελληνικής μειονότητας, επικεντρώνοντας στην προφυλάκιση Μπελέρη, και, αν στην επιστολή η Ελλάδα δήλωνε την αποφασιστικότητά της να μπλοκάρει την είσοδο της Αλβανίας στην Ε.Ε., δεν θα ήταν τόσο… άνετος ο κ. Ράμα.
Αν ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωνε ότι κάθε μέρα που μένει στη φυλακή ο Μπελέρης σημαίνει έναν χρόνο καθυστέρηση της εισόδου της Αλβανίας στην Ε.Ε., τότε το μήνυμα θα το έπαιρναν και ο Ράμα και το Βερολίνο και ο όποιος άλλος. Δέκα μέρες στη φυλακή ο Μπελέρης, δέκα χρόνια μετά η Αλβανία, είκοσι μέρες φυλακή, είκοσι χρόνια μετά. Τότε να είμαστε σίγουροι ότι οι πιέσεις θα επικεντρώνονταν στον Ράμα και ο Μπελέρης θα ήταν ήδη στο γραφείο του, στο δημαρχείο Χειμάρρας.
Η πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα στο θέμα της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου έχει τρομερές ομοιότητες με την πολιτική που ακολουθήσαμε στο θέμα της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης, της Ιμβρου και της Τενέδου. Αυτά βλέπει ο Ράμα και συνεχίζει, δασκαλεμένος και από τον πάτρονά του στην Τουρκία.
Οι ευθύνες των κυβερνώντων είναι τεράστιες έναντι του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου, και πρέπει να τις αναλάβουν. Από σήμερα και μετά κάθε μέρα που θα παραμένει στη φυλακή ο Μπελέρης σημαίνει έναν χρόνο αργότερα είσοδο της Αλβανίας στην Ε.Ε. Κάντε αυτή τη δήλωση, έστω και τώρα, δεν είναι αργά.