Δεν ξεχνώ – 20 Ιουλίου 1974: Πέρασαν 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τίποτα δεν έχει αλλάξει

Μαύρη επέτειος με μεγάλη ασέβεια από το ελληνικό ΥΠΕΞ του Γεραπετρίτη - Το μεσημέρι πάει στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν

Must Read

Σαράντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974, ανήμερα της μεγάλης εορτής του Προφήτη Ηλία.

Εκείνη την μαύρη ημέρα της απόβασης των Τούρκων στην παραλία Πέντε Μίλι της Κερύνειας, που πραγματοποιήθηκε πέντε ημέρες μετά το πραξικόπημα κατά του αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Μια εισβολή που έμελλε να «σφραγίσει» το μέλλον του νησιού, καθώς από τότε, τίποτα δεν έχει γίνει, κανένας δεν έχει κάνει το παραμικρό για να φύγουν οι παράνομα κατέχοντες το 1/3 του νησιού.



Νωρίς το πρωί σήμερα, ήχησαν για ακόμη μία φορά οι σειρήνες σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, ενώ οι πεσόντες τιμώνται από την Κυπριακή Δημοκρατία με εκδηλώσεις μνήμης και τις δέουσες τιμές.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί στη μεγαλόνησο ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε ομιλία του, το βράδυ της Τετάρτης στο Πανόραμα Αγνοουμένων στον Κόρνο, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στους αγνοούμενους:

«H σκέψη μας, εδώ και 49 χρόνια, βρίσκεται και στους δικούς τους, τους δικούς μας ανθρώπους. Η μνήμη μας επιστρέφει και στους άνδρες της ΕΛΔΥΚ, που στις 22 Ιουλίου, μετά από αντεπίθεση, έφτασαν μέχρι το Κιόνελι, επιφέροντας σοβαρές απώλειες στα τουρκικά στρατεύματα. Η μνήμη, φοβερή και αδυσώπητη, επιστρέφει και στη γεμάτη πόνο και θάνατο τοποθεσία του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ. Εκεί όπου στις 14 Αυγούστου 1974 ξεκίνησε η φονική και άνιση μάχη, εφάμιλλη εκείνης των Θερμοπυλών. Εκεί που οι δικοί σας άνθρωποι, τα δικά μας παιδιά και οι δικοί μας ήρωες, έδωσαν την ύστατη μάχη, γνωρίζοντας -και το γνώριζαν πάρα πολύ καλά- ότι ο θάνατος ήταν αναπόφευκτος.

Σαράντα εννέα χρόνια μετά δεν ξεχνούμε. Τιμούμε και αναζητούμε τους πεσόντες και αγνοουμένους μας. Και άκουσα πριν κάποιες εκφράσεις διαμαρτυρίας και θέλω, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αναλάβω την ευθύνη για όλες τις κυπριακές κυβερνήσεις από το 1974 μέχρι σήμερα για την πίκρα, για τη δυσαρέσκεια, για όλα αυτά που νιώθετε ότι ως Πολιτεία δεν έχουμε ανταποκριθεί».

Το μεσημέρι στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν

Παράλληλα, οι προκλήσεις της Τουρκίας συνεχίζονται χωρίς φρένο. Ο Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται λίγο μετά τις 13:00 στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στα Κατεχόμενα, εκεί όπου, σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, αναμένεται να μοιραστεί μία «χαρμόσυνη είδηση», παράλληλα με την τέλεση των εγκαινίων του νέου παράνομου αεροδρομίου.

Ο Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και θα συζητήσουν τις σχέσεις Τουρκίας-ψευδοκράτους «σε όλες τις πτυχές, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα ανταλλάξουν απόψεις για την υπόθεση της Κύπρου».

Η καθιερωμένη παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά απόγευμα, στις 18:00. O Ερντογάν αναμένεται να μιλήσει και σε ειδική επετειακή συνεδρίαση της Ολομέλειας της κατοχικής «Βουλής».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ κατάφερε να… χώσει και την Ουκρανία στη μαύρη επέτειο!

«Σήμερα συμπληρώνονται 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή της 20ής Ιουλίου 1974, η οποία προκάλεσε τον εδαφικό ακρωτηριασμό της Κύπρου και το συνεχιζόμενο δράμα χιλιάδων αγνοουμένων, εκτοπισμένων και εγκλωβισμένων», αναφέρει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, το οποίο ωστόσο κάνει ένα τεράστιο «φάουλ» κάνοντας αναφορά και στην… Ουκρανία.

Λίγη ντροπή και λίγος σεβασμός δεν βλάπτουν, αλλά με την τοποθέτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη στη θέση του ΥΠΕΞ, τι να περιμένει κανείς…

«Η Ελλάδα υποκλίνεται στη μνήμη των πεσόντων αδελφών και εκφράζει τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη της προς όλους τους Κύπριους και Ελλαδίτες που υπερασπίστηκαν με γενναιότητα τη Μεγαλόνησο», σημειώνει το Υπουργείο και προσθέτει: «Σχεδόν μισό αιώνα μετά, το Κυπριακό εξακολουθεί να παραμένει ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής, κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπως συμβαίνει και με τη συνεχιζόμενη εδώ και ενάμιση χρόνο ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Και συνεχίζει:

«Για την Ελλάδα, η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα. Σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, εργαζόμαστε συστηματικά για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα επιτρέψουν την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαίως αποδεκτής λύσης. Μίας λύσης, η οποία, θα λαμβάνει υπόψη της την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα την απαλλάσσει από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Μίας λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους και δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για σενάριο “δύο κρατών”».

«Στον δίκαιο αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού, η Ελλάδα θα είναι πάντοτε και με συνέπεια αρωγός και συμπαραστάτης», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο θυμήθηκε να αναφέρει την Ουκρανία, αλλά «ξέχασε» να αναφέρει το έγκλημα της Ελλάδας στο NATO που επέτρεψε την εξαφάνιση του ονόματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους επιχειρησιακούς χάρτες της Συμμαχίας, για να μην ενοχλείται η Τουρκία…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This