Τον κίνδυνο προβλημάτων, όπως η αφυδάτωση και η θερμοπληξία αυξάνουν οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με υψηλή υγρασία αυξάνουν τον κίνδυνο . Αυτές οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού για μερικούς ανθρώπους.
Ο δρ. Robert Brown, νευρολόγος της Mayo Clinic, λέει ότι αν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα εγκεφαλικού στη ζέστη, καλεί στο 166, καθώς το εγκεφαλικό είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση.
«Υπάρχει κάποια επίδραση του καιρού και της θερμοκρασίας στην εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου και πολλές φορές οφείλεται στις ακραίες θερμοκρασίες: πολύ, πολύ ζέστη ή πολύ, πολύ κρύο», λέει ο δρ. Brown. Ο ίδιος προσθέτει ότι ο αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού μπορεί να έχει να κάνει με τον αντίκτυπο που έχουν στο σώμα η υπερβολική ζέστη, η υγρασία και το κρύο: «Αυτοί είναι παράγοντες που σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση και ορισμένοι σχετίζονται με ορισμένες καρδιακές παθήσεις».
Όπως εξηγεί, υπάρχει μια σειρά από θεραπείες που είναι διαθέσιμες τη στιγμή των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το εγκεφαλικό. «Αυτές αφορούν την αντιμετώπιση του θρόμβου που προκαλεί το πρόβλημα, δηλαδή φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να διαλύσουν τον θρόμβο που βρίσκεται σε μια αρτηρία και εμποδίζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο», επισημαίνει.
Εγκεφαλικό: Συμπτώματα και άμεσες σωτήριες κινήσεις
Τα συμπτώματα και οι άμεσες κινήσεις που πρέπει να κάνει κάποιος είναι τα εξής:
- Πτώση προσώπου (συνήθως από την μία π*λευρά)
- Αδυναμία του χεριού (το χέρι μπορεί να κρέμεται ή να το αισθάνεστε μουδιασμένο)
- Δυσκολία ομιλίας (δυσκολία στο να μιλήστε αλλά και στο να καταλάβετε τι σας λένε)
Αν κάποιος παρατηρήσει ένα από αυτά τα συμπτώματα, καλεί αμέσως το 166 και σημειώνει την ώρα που παρατήρησε τα συμπτώματα. Γνωρίζοντας το πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματα (ιδεατά με ακρίβεια λεπτού) βοηθάει στην λήψη γρήγορων, δύσκολων αποφάσεων στην Εντατική.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι όσο πιο γρήγορα μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, τόσο πιο πιθανό είναι να επιστρέψει ο ασθενής στον κανονικό εαυτό του.