Χαράς ευαγγέλια για όσους φοβούνται τους κεραυνούς και όχι μόνο, καθώς επιστήμονες από την Ελβετία κατάφεραν να αναπτύξουν ένα πρωτοποριακό σύστημα το οποίο έχει τη δυνατότητα να προβλέπει πού και πότε θα πέσει ένας κεραυνός.
Το σύστημα που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές της Σχολής Μηχανικών της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λοζάνης (EPFL) και συνδυάζει μετεωρολογικά δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη για πρώτη φορά βασίζεται σε απλά μετεωρολογικά δεδομένα για να κάνει -σε πραγματικό χρόνο- πρόβλεψη μελλοντικού κεραυνού. Προς το παρόν το σύστημα προβλέπει ότι ένας κεραυνός θα πέσει σε μία ακτίνα έως 30 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο παρατήρησης -π.χ. έναν μετεωρολογικό σταθμό- μέσα στα επόμενα δέκα έως 30 λεπτά.
Διαβάστε επίσης: Σοκ: Κεραυνοί χτυπούν αυτοκίνητο (video)
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Φαρχάντ Ραχιντί και Αμιρχοσεΐν Μοσταζαμπί, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλιματικής και ατμοσφαιρικής επιστήμης «Climate and Atmospheric Science».
Πώς λειτουργεί
«Τα υπάρχοντα συστήματα είναι αργά και πολύπλοκα, ενώ απαιτούν ακριβά εξωτερικά δεδομένα από ραντάρ ή δορυφόρους. Η δική μας μέθοδος χρησιμοποιεί απλώς δεδομένα από οποιονδήποτε μετεωρολογικό σταθμό, συνεπώς μπορεί να καλύψει απομακρυσμένες περιοχές εκτός ακτίνας δράσης των ραντάρ και των δορυφόρων, καθώς και εκτός εμβέλειας των δικτύων τηλεπικοινωνιών» δήλωσε ο Μοσταζαμπί.
Διαβάστε επίσης: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: 7.500 κεραυνοί μέχρι το απόγευμα!
Οι προβλέψεις του συστήματος βγαίνουν γρήγορα μετά την επεξεργασία των μετεωρολογικών δεδομένων και τα σήματα προειδοποίησης για κεραυνό μπορούν να εκδοθούν πριν καν τη δημιουργία καταιγίδας. Το σύστημα βασίζεται σε έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης που έχει εκπαιδευτεί να αναγνωρίζει τις συνθήκες που θα οδηγήσουν σε κεραυνούς. Η ακρίβεια πρόβλεψης του συστήματος φτάνει περίπου το 80%.