Μια μακροπρόθεσμη οικολογική καταστροφή απειλεί την Ελλάδα, καθώς η περιοχή μπορεί να μετατραπεί σε έρημο, αναφέρει σε δραματικούς τόνους το Bloomberg σε άρθρο του, το οποίο παρουσιάζει την Αθήνα έτοιμη να γίνει Σαχάρα εξαιτίας της κλιματικής κρίσης που τόσο χρησιμοποιεί ως δικαιολογία επί των πάντων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να καλύψει τις ευθύνες της Κυβέρνησής του.
Ουδείς (εκ των ακολούθων της δικαιολογίας) δείχνει ικανός να αντιληφθεί, ότι η λεγόμενη κλιματική κρίση δεν δημιουργήθηκε και δεν «τρέφεται» από μόνη της, οφείλεται αποκλειστικά στην ανθρώπινη καταστροφική δραστηριότητα και πως ένας από τους λόγους που αυξάνονται οι καύσωνες και οι πυρκαγιές, είναι ακριβώς αυτή η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.
Ένα περιβάλλον, το οποίο αντί να προστατεύεται πάση θυσία για να μπορεί να διατηρεί τη ζωή, αφήνεται στην τύχη του και στο έλεος του Θεού.
A longer-term ecological catastrophe threatens Greece: the region could turn into a desert https://t.co/hNWaRP4hSP
— Bloomberg Green (@climate) July 25, 2023
- Γράφει το Bloomberg, επικαλούμενο τον Εύθυμη Λέκκα και τον Κίμωνα Χατζηβίρο:
Καθώς η πυρόπληκτη Αθήνα προετοιμάζεται για θερμοκρασίες σχεδόν ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, μια μακροπρόθεσμη οικολογική καταστροφή απειλεί το λίκνο του δυτικού πολιτισμού: η ελληνική πρωτεύουσα κινδυνεύει να μετατραπεί σε έρημο.
Οι πυρκαγιές μαίνονταν την περασμένη εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής που περιβάλλει την Αθήνα, καταστρέφοντας σπίτια και αναγκάζοντας κατοίκους και τουρίστες να αναζητήσουν την ασφάλεια των κοντινών παραλιών. Καθώς το κλίμα θερμαίνεται, η υπερβολική ζέστη και οι πυρκαγιές γίνονται όλο και πιο συχνές, στερώντας από τους ελαιώνες και τα πευκοδάση που περικυκλώνουν την πρωτεύουσα τον χρόνο που χρειάζονται για να αναζωογονηθούν.
«Αν υπάρξει νέα πυρκαγιά φέτος ή του χρόνου, που για παράδειγμα κάψει την Πάρνηθα, τότε θα εμφανιστεί αμέσως ερημοποίηση», δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής δυναμικής τεκτονικής εφαρμοσμένης γεωλογίας και διαχείρισης καταστροφών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η κλιματική αλλαγή, που προκαλείται από τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων, ενισχύει την ένταση και τη διάρκεια των καλοκαιρινών κυμάτων καύσωνα σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, εγείροντας ανησυχίες ότι περιοχές του πλανήτη μπορεί σύντομα να γίνουν ακατοίκητες. Ενώ ο ερπυσμός της Σαχάρας προς τα νότια έχει προκαλέσει εδώ και καιρό οικολογική καταστροφή για χώρες όπως το Σουδάν και το Τσαντ, το βόρειο άκρο της ερήμου απειλεί τώρα την Ευρώπη.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης —συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας— που είναι ευάλωτες στην ερημοποίηση καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και οι βροχοπτώσεις μειώνονται, τροφοδοτώντας τις πυρκαγιές. Αυτή η τάση προβλέπεται να συνεχιστεί καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να θερμαίνουν τον πλανήτη.
Οι επιπτώσεις είναι πιο ακραίες στη Μεσόγειο, μια ήδη ημίξηρη περιοχή που θερμαίνεται 20% ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ. Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, καθώς οι βροχοπτώσεις μειώνονται σε ολόκληρη τη χώρα και η άνοδος των θαλασσών αυξάνει τα επίπεδα αλατιού στο έδαφός της, φαινόμενο που επιταχύνει την ερημοποίηση.
Δύο μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα στα νοτιοανατολικά και βορειοδυτικά της Αθήνας, ενώ η τρίτη έπληξε μια περιοχή 80 χιλιόμετρα (50 μίλια) δυτικά της πρωτεύουσας. Μόνο η φωτιά στα Δεβενοχώρια κατέστρεψε πάνω από 9.500 στρέμματα, καίγοντας δέντρα και σπίτια, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Οι πυρκαγιές είναι χαρακτηριστικό σε ολόκληρη την περιοχή από τη δεκαετία του 1980, αλλά η κλιματική αλλαγή επιβαρύνει την απειλή που αποτελούν, σύμφωνα με τον Κίμωνα Χατζηβίρο, ομότιμο καθηγητή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ειδικό σε οικολογικά θέματα και περιβαλλοντική πολιτική.
Το 2021, τις πυρκαγιές στην Αττική, στη νότια Πελοπόννησο και στο νησί της Εύβοιας ακολούθησε κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες που έφτασαν τους 46 βαθμούς Κελσίου, ενώ το 2018 μια πυρκαγιά κοντά στην πρωτεύουσα άφησε πίσω της περισσότερους από 100 νεκρούς.
Αυτή την εβδομάδα ο υδράργυρος αναμένεται να ανέβει ακόμα πιο ψηλά. Τα υψηλότερα επίπεδα για την ηπειρωτική Ελλάδα προβλέπεται να φτάσουν τους 47 βαθμούς Κελσίου μέχρι την Τετάρτη. Αυτό θα ταίριαζε με το υψηλό όλων των εποχών της χώρας που σημειώθηκε στην Αθήνα το 1977 και ενδεχομένως να δοκιμάσει το ευρωπαϊκό ρεκόρ των 48,8 C που σημειώθηκε στο ιταλικό νησί της Σικελίας πριν από δύο χρόνια.
Η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες να στείλουν περισσότερα αεροσκάφη και πυροσβέστες για την καταπολέμηση περαιτέρω πυρκαγιών.
«Τα δύσκολα δεν έχουν τελειώσει ακόμη», δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μακροπρόθεσμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιδιώκει την ανακατανομή πόρων για αναδάσωση και προληπτικά μέτρα στην Αττική.
Πάνω από το ένα τρίτο της επικράτειας της Ελλάδας υπόκειται σε υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Γεωργίας για την ερημοποίηση. Ενώ η εντατική γεωργία είναι μεταξύ των βασικών συντελεστών, οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι χαμηλότερες βροχοπτώσεις επιταχύνουν τη διάβρωση του εδάφους.
Βραχυπρόθεσμα, ο καθηγητής Χατζηβίρος είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει την αντικατάσταση των πεύκων κοντά σε υπάρχουσες κατοικημένες γειτονιές με λιγότερο εύφλεκτες εναλλακτικές λύσεις. Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπιστεί με την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, είπε.
«Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η συχνότητα και η ένταση των πυρκαγιών που συνδέονται με μετεωρολογικά φαινόμενα όπως τα κύματα καύσωνα», είπε ο Χατζημπίρος. Σημαίνει ότι χρόνο με τον χρόνο θα έχουμε χειρότερα και χειρότερα φαινόμενα έως ότου ερημοποιηθούν περιοχές όπως η Αττική».