Σε ασθενή στην Τζακάρτα της Ινδονησίας εντοπίστηκε η «πιο μεταλλαγμένη παραλλαγή της Covid-19», καθώς το δείγμα που συλλέχθηκε περιείχε μια μορφοποιημένη εκδοχή της παραλλαγής Δέλτα με 113 μοναδικές μεταλλάξεις, διπλάσιες, δηλαδή από εκείνες της Όμικρον, η οποία διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τος επιστήμονες, 37 από αυτές τις μεταλλάξεις επηρεάζουν την πρωτεΐνη ακίδας, την οποία χρησιμοποιεί ο νέος κορωνοϊός για να μεταδοθεί στους ανθρώπους, υποχρεώνοντας τους ανιχνευτές ιών να χαρακτηρίσουν το ανώνυμο αυτό στέλεχος ως το «πιο ακραίο» που έχουν δει ποτέ. Συγκριτικά, η Όμικρον φέρει περίπου 50 μεταλλάξεις.
Scientists discover the ‘most mutated Covid variant ever’ https://t.co/ARW9ilRJlm pic.twitter.com/3YpLpOHqRW
— Daily Mail Online (@MailOnline) July 28, 2023
Μέχρι στιγμής, κορυφαίοι ειδικοί δεν έχουν κάποια ένδειξη ότι ο νέος αυτός ιός θα επιφέρει υψηλή μετάδοση. Πιστεύεται δε ότι γεννήθηκε από ένα κρούσμα χρόνιας μόλυνσης, δηλαδή όταν ένας μόνο ασθενής, αντί να νικήσει τον ιό σε λίγες εβδομάδες, υφίσταται μια εκτεταμένη λοίμωξη που μπορεί να διαρκέσει μήνες.
Ο καθηγητής Ίαν Τζόουνς, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, εκτιμά ότι η νέα αυτή παραλλαγή είναι «ασυνήθιστα μεταλλαγμένη». «Η ανησυχία για τις χρόνιες λοιμώξεις είναι ότι ο ιός μεταλλάσσεται σε ένα άτομο που έχει ήδη δημιουργήσει ανοσία», σημείωσε. «Με άλλα λόγια, ο ιός πρέπει να έχει μεταλλάξεις που μπορούν να ξεφύγουν από αυτή την ανοσία».
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι μια τόσο εκτεταμένη μετάλλαξη έχει συχνά τίμημα για τον ίδιο τον ιό. «Τέτοιες μεταλλάξεις συχνά αντισταθμίζονται από ένα “κόστος φυσικής κατάστασης”, κάτι που σημαίνει ότι ο ιός γενικά δεν αναπτύσσεται καλά, και γενικότερα ο κίνδυνος από έναν τέτοιο ιό είναι χαμηλός», ανέφερε χαρακτηριστικά.