Προτού καλά-καλά προλάβει η Ευρώπη να συνέλθει από τον καύσωνα που επικράτησε τον Ιούλιο, ένα νέο κύμα αναμένεται να «χτυπήσει» και πάλι μετά τις 15 Αυγούστου, σύμφωνα με την πρόβλεψη που έκαναν μετεωρολόγοι για το Bloomberg.
Συγκεκριμένα, άρθρο του Bloomberg σημειώνει πως ο καιρός σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης θα είναι βροχερός με ανέμους σχεδόν όλο τον Αύγουστο, ενώ οι θερμοκρασίες θα είναι κάτω από το κανονικό. Όμως ο καύσωνας στην Ελλάδα δεν θα αργήσει να επιστρέψει. Το σκηνικό του καιρού θα αλλάξει σημαντικά για τις χώρες της Μεσογείου, καθώς η θερμοκρασία θα ανέβει και πάλι αρκετά πάνω από το μέσο όρο στην Ισπανία, τη νότια Ιταλία και την Ελλάδα.
Στη Ρώμη και την Καταλονία σημειώθηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ τον περασμένο μήνα, ενώ η Σαρδηνία έκανε το ρεκόρ σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον Ιούλιο αφού έφτασε στους 48 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό θα μπορούσε ακόμη και να ξεπεραστεί.
«Ο Αύγουστος είναι ο θερμότερος μήνας του έτους τόσο για την στεριά όσο και για τις θερμοκρασίες των ωκεανών στο Βόρειο Ημισφαίριο, επομένως υπάρχει πιθανότητα να δούμε περαιτέρω κύματα καύσωνα τον Αύγουστο», δήλωσε η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.
Μία «ανάσα» από τα 40αρια χθες ο υδράργυρος
Την ίδια ώρα, ο υδράργυρος χθες χτύπησε «κόκκινο», αφού σε πολλές περιοχές της χώρας επικράτησαν θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών.
Συγκεκριμένα, υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν χθες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, με την υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία να καταγράφεται στη Σπάρτη με 38,6 βαθμούς.
Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας, παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.
Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας που καταγράφηκε στη χώρα
Ο διάρκειας 15 ημερών καύσωνας που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 26 Ιουλίου 2023, ήταν ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας ο οποίος έχει καταγραφεί στη χώρα μας. Ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου και είχε τρεις φάσεις, με τη θερμότερη περίοδο στις 25-26 Ιουλίου.