Μήπως συμβαίνει και σ’ εσάς να αγχώνεστε κάθε φορά που παίρνετε στα χέρια σας το μενού των εστιατορίων για να αποφασίσετε τι θα παραγγείλετε; Αν ναι, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι είστε οι μόνοι, καθώς νέα έρευνα έδειξε ότι το «άγχος του μενού» είναι αρκετά διαδεδομένο και αφορά περίπου τρεις στους 10 ενήλικες.
- Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη
Η έρευνα που διεξήγαγε σε 2.000 ενήλικες στις ΗΠΑ η OnePoll για λογαριασμό της εταιρίας Avocado Green Mattress συμπέρανε ότι είναι φυσιολογικό να «πελαγώνει» κανείς και να μην ξέρει τι να επιλέξει, ιδίως αν τα μενού είναι μεγάλα.
Εντόπισε δε τι δυσκολεύει περισσότερο τον καθένα στο να παραγγείλει, με το 71% των ενηλίκων να δηλώνει τη γεύση που θα έχει το φαγητό. Το 57% ανέφερε το κόστος, ενώ το 22% τον χρόνο αναμονής μέχρι να ετοιμαστεί το πιάτο του. Το 16% σημείωσε ως παράγοντα πρόκλησης άγχους το κατά πόσο θα συνδυάζονται μεταξύ τους τα πιάτα που θα παραγγείλει και το 15% το πόσο επηρεάζει το περιβάλλον η παραγωγή των τροφίμων.
Διαπιστώθηκε δε ότι οι νεότεροι υποφέρουν περισσότερο από το «άγχος του μενού», όπως το ονόμασαν οι ειδικοί, σε σχέση με όσους είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Οπως δήλωσε, το 41% όσων είναι 18-43 ετών αγχώνεται όταν έρχεται η στιγμή να παραγγείλει, ενώ για όσους είναι 44-77 ετών το ποσοστό περιορίζεται στο 15%.