Τη διερεύνηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά του Αιγαίου, προβλέπει τροπολογία του μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γκρέις Μενγκ, που υπερψηφίστηκε στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA).
Ειδικότερα, η τροπολογία της Μενγκ ζητά από τον υπουργό Άμυνας και τον Υπουργό Εξωτερικών να υποβάλουν από κοινού στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, έκθεση για την σχέση ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.
Η σχετική έκθεση θα περιλαμβάνει ανάλυση της δυνατότητας για πρόσθετες βάσεις ή διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ειδικά σε ελληνικά νησιά.
Η Γερουσία έχει ήδη υπερψηφίσει το δικό της νομοσχέδιο και πλέον τα δύο νομοθετικά σώματα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου το οποίο θα σταλεί για έγκριση και υπογραφή στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Η τροπολογία της Βουλής προβλέπει ότι η έκθεση θα πρέπει να έχει κατατεθεί εντός δύο μηνών από την υπογραφή του τελικού νομοσχεδίου (NDAA), περιλαμβάνοντας τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ανάλυση της δυνατότητας για πρόσθετες βάσεις ή διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελληνική Δημοκρατία, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά.
- Περιγραφή των δικαιωμάτων των βάσεων (basing rights) που παραχωρήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας (MDCA) που υπεγράφη στις 14 Οκτωβρίου 2021.
- Περιγραφή των δραστηριοτήτων και των επενδύσεων των ΗΠΑ στις βάσεις που περιλαμβάνονται στην MDCA.
- Αξιολόγηση του καθεστώτος της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, σύμφωνα με τις επιταγές του Νόμου περί ‘Αμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας του 2021(U.S.-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act).
Ο όρος «κατάλληλες επιτροπές του Κογκρέσου» αναφέρεται:
- στις Επιτροπές Άμυνας του Κογκρέσου.
- στις Επιτροπές Πιστώσεων του Κογκρέσου.
- στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.
- Δείτε τη σχετική τροπολογία:
Η Hellenic Caucus χαιρετίζει την υπερψήφιση της τροπολογίας
Σήμερα, το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γκρέις Μενγκ, μέλος της ομάδας Hellenic Caucus (Ελληνική Κοινοβουλευτική Ομάδα) του Κογκρέσου και της Υποεπιτροπής Πιστώσεων της Βουλής για τις κρατικές και ξένες επιχειρήσεις, επικρότησε τη συμπερίληψη της τροποποίησής της, που υπογραμμίζει την υποστήριξη προς την Ελλάδα στον Νόμο περί Εθνικής Άμυνας Εξουσιοδότησης (NDAA), το ετήσιο νομοσχέδιο εξουσιοδότησης για το Υπουργείο Άμυνας που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
«Η τροπολογία μου για την υποστήριξη της ισχυρής αμυντικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας, ιδιαίτερα σε σχέση με την επέκταση των δικαιωμάτων βάσης μεταξύ των δύο εθνών μας, θα βοηθήσει μόνο στην περαιτέρω ενίσχυση του δεσμού μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Ευχαριστώ την ηγεσία του Hellenic Caucus του Κογκρέσου για την υποστήριξη της τροπολογίας μου και ανυπομονώ να γίνει νόμος», δήλωσε η Μενγκ.
Η τροποποίηση έρχεται καθώς οι δυνάμεις των ΗΠΑ είχαν πρόσβαση σε τέσσερις επιπλέον στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της διευρυμένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον Οκτώβριο του 2021.
Τα τελευταία χρόνια, το Πεντάγωνο έχει εντείνει τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, ως απάντηση στις επιχειρήσεις του ρωσικού ναυτικού και τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Η Ελλάδα έχει αποδείξει σταθερά ότι είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή η κρίσιμη νομοθεσία ενισχύει τη στρατηγική μας συνεργασία και επιτρέπει τη συνεχή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας για τη διευκόλυνση της διαρκούς σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο Γκας Μπιλιράκης.
«Καθώς ο Πρόεδρος Μπάιντεν κινείται για να κατευνάσει τον Ερντογάν, ο οποίος έχει υπονομεύσει τις επιχειρήσεις μας κατά του ISIS στη Συρία, απείλησε επανειλημμένα την Ελλάδα με παράνομες πτήσεις και ρητορική εισβολής και είναι ο μόνος ηγέτης του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, είναι εξαιρετικά σημαντικό για το Κογκρέσο να αξιολογήσει τη σχέση ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, που είναι ένας από τους παλαιότερους συμμάχους του έθνους μας», δήλωσε η Νικόλ Μαλλιωτάκη και πρόσθεσε:
«Χαίρομαι που βλέπω αυτή την τροπολογία να περιλαμβάνεται στο NDAA και ενθαρρύνω την κυβέρνηση Μπάιντεν να προχωρήσει με προσοχή για να αποτρέψει μελλοντική επίθεση εναντίον των συμμάχων μας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Διαβάστε ακόμα: