«Να είμαστε πολύ συγκρατημένοι…» – Σκεπτικισμός για τη «σούπερ» χημειοθεραπεία κατά του καρκίνου

Έλληνας επιστήμονας: «Σε μια πενταετία», ίσως δούμε τι θα καταφέρει η νέα στοχευμένη χημειοθεραπεία

Must Read

Όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη και προκάλεσε αρκετές αισιόδοξες συζητήσεις, επιστήμονες του «City of Hope», ενός από τους μεγαλύτερους οργανισμούς έρευνας και θεραπείας του καρκίνου στις ΗΠΑ, ανέπτυξαν μια στοχευμένη χημειοθεραπεία, ικανή να σκοτώσει όλους τους συμπαγείς καρκινικούς όγκους.

Οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Cell Chemical Biology» εξηγούν πώς πήραν μια πρωτεΐνη, το πυρηνικό αντιγόνο πολλαπλασιαζόμενων κυττάρων (PCNA), που κάποτε θεωρούνταν πολύ δύσκολη για στοχευμένη θεραπεία και ανέπτυξαν -σε προκλινική έρευνα- μια στοχευμένη χημειοθεραπεία που φαίνεται να εξοντώνει όλους τους συμπαγείς όγκους.

Το ερευνητικό μικρό μόριο που αναπτύχθηκε προκάλεσε το θάνατο των καρκινικών κυττάρων, αλλά δεν διέκοψε τον αναπαραγωγικό κύκλο των υγιών βλαστικών κυττάρων.


 

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να διερευνούν τους θεμελιώδεις μηχανισμούς οι οποίοι κάνουν αυτή τη θεραπεία που σταματά τον καρκίνο να λειτουργεί σε ζώα και σημειώνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κλινική δοκιμή φάσης 1 που δοκιμάζει τη θεραπεία σε ανθρώπους.

  • Δείτε ολόκληρη τη μελέτη στο Cell Chemical Biology:
mmc3

«Να είμαστε πολύ συγκρατημένοι…»

Σχολιάζοντας την είδηση αυτή, ο παθολόγος -ογκολόγος Αλέξανδρος Αρδαβάνης συνέστησε ψυχραιμία και σχολίασε ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ συγκρατημένοι και να περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η μελέτη.

«Υπάρχει ένας καταιγισμός νέων θεραπειών, χάρη στην μοριακή βιολογία και όλα τα επιτεύγματα της βιοτεχνολογίας. Αυτό είναι το κεντρικό καλό νέο. Το οποίο βέβαια υφίσταται αρκετές δεκαετίες. Πλέον έχουμε μεγάλες εξελίξεις. Το συγκεκριμένο είναι μία ακόμη προσέγγιση βιολογικής θεραπείας, λέγεται ας πούμε χημειοθεραπεία», είπε αρχικά στην ΕΡΤ ο γιατρός.

Ωστόσο, ζήτησε να είμαστε συγκρατημένοι, καθώς η μελέτη είναι «φρέσκια» και έχει βασιστεί σε προκλινικές μελέτες και μόλις ξεκίνησε να δοκιμάζεται σε ανθρώπους. Είπε συγκεκριμένα:

«Δεν έχει να προσφέρει βιολογική θεραπεία και, το τονίζουμε, πρέπει να είμαστε πολύ συγκρατημένοι. Διότι είναι σε μία μελέτη η οποία έχει βασιστεί σε προκλινικές μελέτες και πριν από την εφαρμογή σε ανθρώπους. Και τώρα μόλις έχει ξεκινήσει. Δεν ξέρω πόσο καιρό ακριβώς έχει ξεκινήσει».

Κατά τον κ. Αρδαβάνης, οι βασικές φάσεις για ένα νέο φάρμακο, μια νέα θεραπεία, είναι τρεις:

«Στη φάση 1 μελετάται κυρίως η τοξικότητα και προσδιορίζεται η κατάλληλη δόση. Στη φάση 2 μετράται και προσδιορίζεται η αποτελεσματικότητα και συμπληρώνονται τα δεδομένα για την τοξικότητα. Και στη φάση 3 συγκρίνονται με τις υπάρχουσες ήδη θεραπείες».

Καταλήγοντας, ο γιατρός επεσήμανε ότι ναι μεν έχει προχωρήσει η επιστήμη και η τεχνολογία, αλλά θα χρειαστεί τουλάχιστον μια πενταετία προτού «δείξει» κάτι το συγκεκριμένο φάρμακο:

«Παλαιότερα πριν από την εξέλιξη της τεχνολογίας και των δεδομένων των δυνατοτήτων, χρειαζόταν μια δεκαετία για να “φτάσει” ένα φάρμακο. Σήμερα έχει επιταχυνθεί πολύ η διαδικασία γιατί έχουμε πολύ νωρίτερα δεδομένα – σε μια πενταετία, αλλά είναι εντελώς ενδεικτικά».



Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This