Διαστάσεις «τσουνάμι» λαμβάνει το… «κίνημα της πετσέτας»!

Χαμός σε όλες τις παραλίες - Οι ξαπλώστρες «ακουμπούν» τα κύματα σε Χαλκιδική, Λευκάδα, Πιερία, Κίσσαμο, Κάρπαθο...

Must Read

Απόβαση σε όλες τις παραλίες ανά την Ελλάδα για παράνομες ξαπλώστρες και παράνομη κατάληψη αιγιαλού πραγματοποιούν μεικτά κλιμάκια του Υπουργείου Οικονομικών, με το «κίνημα της πετσέτας» να κάνει δυναμικά βήματα.

Χθες έγιναν δύο δυναμικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Χαλκιδική, στη Νικήτη και την Ποτίδαια, στο πλαίσιο του κινήματος για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Ανθρωποι κάθε ηλικίας φώναξαν συνθήματα και εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε αυθαιρεσίες που γίνονται από την πλευρά των beach bars, ενώ υπογράμμισαν παράλληλα την ανάγκη διατήρησης του ελεύθερου χώρου στον αιγιαλό.

Στην περίπτωση της Χαλκιδικής, εδώ και χρόνια συντελείται σωρεία παραβάσεων στις παραλίες από beach bars και ξενοδοχεία. Η δημιουργία ομάδας στο facebook «Κίνημα πολιτών για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες στη Χαλκιδική» συγκέντρωσε σε πολύ μικρό διάστημα χιλιάδες μέλη. Σύμφωνα με τις καταγγελίες πολιτών, επιχειρήσεις έχουν κλείσει τη δίοδο στον αιγιαλό και ο μόνος τρόπος για να έχει κανείς πρόσβαση είναι να καταβάλει αντίτιμο, ενώ η εικόνα με τις ξαπλώστρες να φτάνουν μέχρι το κύμα και να κλείνουν όλη την παραλία είναι ο κανόνας.

Το ξέσπασμα κατοίκων και παραθεριστών άρχισε από την Πάρο και τη Νάξο, και στη συνέχεια ο κόσμος άρχισε να οργανώνεται και στη Χαλκιδική, μέσω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Υπάρχουν περιορισμένες παραλίες και καταλαμβάνουν τα beach bars όλο τον χώρο, και μετά κάποιος που θέλει να βάλει την ομπρέλα του δεν μπορεί» ανέφερε λουόμενος στη Χαλκιδική.

Στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής αποκαλυπτικές είναι οι εικόνες που καταγράφουν οι λουόμενοι, καθώς φαίνονται ξαπλώστρες, ομπρέλες, τραπέζια, πολυθρόνες, ξύλινες και τσιμεντένιες κατασκευές να έχουν τοποθετηθεί ακόμα και μέσα στη θάλασσα. Μόνιμες κατασκευές πάνω στο κύμα… «Δεν μπορούμε να μπούμε και να βγάλουμε πακτωμένες με τσιμέντα ομπρέλες, όταν αυτές θεωρούνται μόνιμες κατασκευές και πρέπει να βγει πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής» δήλωσε η Αναστασία Χαλκιά, δήμαρχος Κασσάνδρας. Σύμφωνα με την ίδια, στην κτηματική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τους ελέγχους στα παραλιακά καταστήματα εργάζονται μόνο τρεις υπάλληλοι και, επομένως, είναι αδύνατον να ελέγξουν όλη τη Χαλκιδική…

«Υπάρχουν διαφορετικές αρμοδιότητες στην Κτηματική, διαφορετικές αρμοδιότητες στους δήμους, στο Λιμεναρχείο και στην Αστυνομία, και όταν προσπαθούμε να πιάσουμε το πρόβλημα στην πηγή του, γίνεται ένα μπαλάκι ευθυνών» λέει ο Παναγιώτης Βαρούχας, αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας.

Μία από τις ομορφότερες παραλίες στη Λευκάδα έχει επίσης μετατραπεί σε απέραντη έκταση από ομπρελοκαθίσματα, με τους χρήστες να καταγγέλλουν τα εξωφρενικά κόστη για μία ξαπλώστρα. «Θα έπρεπε να υπάρχουν δημοσιευμένες οι φωτογραφίες και σε ιστοσελίδες του δήμου και θα έπρεπε, επίσης, σε κάθε παραλία -σε όλες- να υπάρχει αναρτημένη πινακίδα που να λέει ποια ακριβώς είναι τα όρια της νόμιμης παραχώρησης. Αυτό δεν ισχύει περίπου πουθενά» δήλωσε η Αντωνία Παντελαίου από το κίνημα ελεύθερων παραλιών.

Κινητοποίηση πολιτών με αίτημα την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες στη Νικήτη Χαλκιδικής, Κυριακή 6 Αυγούστου 2023. Η ομάδα των πολιτών ενημέρωσε τους λουόμενους για το πρόβλημα της προσβασιμότητας στις παραλίες, ενώ σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της περιοχής πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και καταγραφή του προβλήματος.
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΡΥΨΑΝΗΣ)

Στον Πλαταμώνα Πιερίας ολόκληροι καναπέδες είναι απλωμένοι στον αιγιαλό. Τραπεζάκια και καρέκλες εκτείνονται σε όλο το μήκος της παραλίας. Σε αυτοψία που έγινε στα Φαλάσαρνα του Δήμου Κισσάμου αποκαλύφθηκε πως είχε γίνει παράνομη κατάληψη αιγιαλού από επιχειρήσεις, καθώς δεν υπήρχαν καθόλου μισθωτήρια, με την Κτηματική Υπηρεσία να προχωρεί στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων. Σύμφωνα με πηγές, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν πανελλαδικά, με αμείωτη ένταση, όλο τον Αύγουστο.

Καταγγελίες και από τουρίστες

Την ίδια ώρα οι πολίτες προαναγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Στην Κάρπαθο τουρίστες κατήγγειλαν ότι χρεώθηκαν 50 ευρώ για ένα σετ με δύο ξαπλώστρες. Οταν ζήτησαν να πληρώσουν με κάρτα, ο επιχειρηματίας δυσανασχέτησε. Τελικά η απόδειξη εκδόθηκε με POS, ωστόσο χρεώθηκε ως… γεύμα, το οποίο οι τουρίστες δεν κατανάλωσαν ποτέ.

Στη Νάξο επιχειρηματίες συνεχίζουν να απομακρύνουν παράνομες ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ στην Κάτω Αχαΐα συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι καταστημάτων για παράνομη κατάληψη του αιγιαλού με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Με δηλώσεις του, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος προαναγγέλλει ενοποίηση των υπηρεσιών για τους ελέγχους, καθώς και ένα νέο σύστημα που θα εντοπίζει αυθαιρεσίες μέσω αεροφωτογραφιών και διασταυρώσεων με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This