Με πολλές αιχμές, αλλά και ευθεία βέλη κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελένη Λαφτσή ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το κόμμα, λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας «Εστία», ότι παραπέμπεται στα κομματικά όργανα της Κουμουνδούρου με το ερώτημα της διαγραφής, αφότου κατήγγειλε τις απαράδεκτες παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου στις εθνικές εκλογές.
Θυμίζουμε ότι η κ. Λαφτσή είχε δηλώσει μετά τις πρώτες εκλογές του Μαΐου: «Συγχαρητήρια στο τουρκικό προξενείο που για άλλη μια φορά κατάφερε να παρέμβει στα πολιτικά πράγματα στη Ροδόπη! Συγχαρητήρια και σε όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια του ερντογανικού κράτους να εκλέξει το υποτιθέμενο αριστερό δεκανίκι τους ως βουλευτή στη Ροδόπη. Συγχαρητήρια και σε όσους προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη αυτή την παρέμβαση της Τουρκίας ως νίκη ενός αριστερού χώρου. Θα σας στενοχωρήσω, αλλά αυτή η υποβοηθούμενη εκλογή ούτε αριστερή ούτε προοδευτική στο ελάχιστο είναι. Είναι μόνο παρέμβαση ωμή και αισχρή!».
Με αφορμή αυτήν την δήλωση η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος την εγκάλεσε για «προσβολή προσωπικότητας βουλευτή» και για «διακινδύνευση εκλογικής νίκης ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη» και της ζήτησε να απολογηθεί εγγράφως.
Όπως έγραφε χαρακτηριστικά η «Εστία», βασίμως εικάζεται ότι «η Επιτροπή Δεοντολογίας λειτούργησε υπό το κράτος πιέσεων των στελεχών που έχουν συνασπισθεί περί τον εκλεγέντα μουσουλμάνο βουλευτή Φερχάτ Οζγκιούρ, χάριν του οποίου η κ. Λαφτσή διώκεται».
Σήμερα, μέσω ανάρτησής της, η Ελένη Λαφτσή έκανε δήλωση αποχώρησης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορώ να αποδεχτώ να βρίσκομαι διαρκώς σε θέση απολογούμενης για τη στάση ενός κόμματος που ανέχεται και συγκαλύπτει τις συμπεριφορές του μουσουλμάνου βουλευτή του. Συμπεριφορές ανοιχτής συνδιαλλαγής με τον παράτυπο «εκλεγμένο» Μουφτή και τους μηχανισμούς του, καθώς και τη νομιμοποίηση από την πλευρά του του παρεμβατικού ρόλου αρχής τρίτης χώρας στα τοπικά πολιτικά πράγματα, με μόνο στόχο την προσωπική του ανέλιξη».
Η συνέχεια είναι ακόμα πιο σκληρή και αποκαλυπτική:
«Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν υπήρξε με τέτοια ένταση τόσο ανοιχτή παρέμβαση που συνεχίζει να υφίσταται και σήμερα. Άλλωστε είναι γνωστό ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Αριστερά εκλέγει βουλευτή από τη μειονότητα. Τι σχέση λοιπόν μπορούν να έχουν όλα αυτά με τον ηθικό κώδικα, τις αξίες και τις αρχές που πρεσβεύει η αριστερά; Δυστυχώς ολα αυτά ήταν σε πλήρη γνώση της ηγεσίας του κόμματος-τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια- αφού τα κατέθετε επώνυμα, μεγάλο τμήμα στελεχών του κόμματος στη Ροδόπη. Γι αυτό άλλωστε και η απόφαση για την κατάρτιση των συνδυασμών, ελήφθη από την ηγεσία, χωρίς να ερωτηθεί, χωρίς να εκφράσει άποψη η Ν.Ε και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ».
Τα βέλη κατά του ΣΥΡΙΖΑ είναι «θανατηφόρα»:
«Άντεξα το ισχυρό σοκ της εκλογικής μας συντριβής ,δεν μπορώ όμως να αντέξω την εκκωφαντική σιωπή και μια αδύναμη κομματική εξουσία,που αποδέχεται κρίσιμα θέματα που συμβαίνουν και αφορούν τη Θράκη, να αντιμετωπίζονται, όχι ανάλογα με τη σοβαρότητα που έχουν,αλλά με πειθαρχικά μέτρα ενάντια σε όσους αναδεικνύουν αυτά τα προβλήματα και διατυπώνουν άποψη για την αντιμετώπισή τους. Μια ηγεσία που στρουθοκαμηλίζει για όσα συμβαίνουν στην περιοχή, αγνοώντας τις συνέπειες ,ενώ την ίδια στιγμή, επιδεικνύει απίστευτη σκληρότητα απέναντι σε όσους τα αναδεικνύουν, δίνει την εντύπωση, που είναι διάχυτη στην τοπική κοινωνία, ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι οι ψήφοι. Μια τέτοια μυωπική αντιμετώπιση, περιορίζει την απεύθυνση μας στο σύνολο της κοινωνίας και αντανακλαστικά ενισχύει αντικειμενικά τον εθνικισμό στην περιοχή».
- Αναλυτικά η ανάρτησή της:
Μια ανεπανάληπτη για μένα διαδρομή, η οποία ξεκίνησε στην εφηβεία από τις γραμμές του ΚΚΕ, πέρασε στον ενιαίο ΣΥΝ, με κατάληξη στο ΣΥΡΙΖΑ της ανόδου και της πτώσης, πορευόμενη πάντα θέλω να πιστεύω με αρχές,αξίες και ιδέες για ένα καλύτερο αύριο.Τρεις φορές υποψήφια βουλευτής στη Ροδόπη,στις εθνικές εκλογές του 1996,του 2000 και του 2009 ,με την αγωνία όχι της εκλογής, αλλά του να βάλω κι εγώ λίγο «πλάτη» σε ένα χώρο που πάλευε να αναπνεύσει ,που πάλευε να αγγίξει το περιβόητο 3%.Τρεις φορές υποψήφια στο Δήμο Κομοτηνής,το 2006 ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος,το δε 2014 και 2019 ως επικεφαλής της παράταξης ΠΟΛΗτικη ΑΝΑΤΡΟΠΗ, που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είμαι περήφανη για το ότι με όσες δυνάμεις,γνώσεις και ικανότητες διέθετα,υπηρέτησα τον χώρο ανυστερόβουλα, σε μια άγονη για την αριστερά περιοχή, χωρίς να επιδιώξω πολιτικά η επαγγελματικά ανταλλάγματα,ακόμη και κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαι βέβαιη ότι μπορούν όλοι να ισχυριστούν το ίδιο σε αυτό το χώρο, ιδιαίτερα όσοι κινούνται στις αυλές των γνωστών τάσεων στο κέντρο.
Γιατί «κράτησε» ο ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη -Υπάρχει θέμα με τον βουλευτή Οζγκιούρ Φερχάτ που εξελέγη
Ως εκ τούτου, έχοντας μια τέτοια πορεία, δεν μπορώ να αποδεχτώ να βρίσκομαι διαρκώς σε θέση απολογούμενης για τη στάση ενός κόμματος που ανέχεται και συγκαλύπτει τις συμπεριφορές του μουσουλμάνου βουλευτή του. Συμπεριφορές ανοιχτής συνδιαλλαγής με τον παράτυπο «εκλεγμένο» Μουφτή και τους μηχανισμούς του, καθώς και τη νομιμοποίηση από την πλευρά του του παρεμβατικού ρόλου αρχής τρίτης χώρας στα τοπικά πολιτικά πράγματα, με μόνο στόχο την προσωπική του ανέλιξη.
Γεγονότα που συζητήθηκαν ευρέως στην τοπική κοινωνία και βρέθηκαν προς συζήτηση στη προηγούμενη Βουλή. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν υπήρξε με τέτοια ένταση τόσο ανοιχτή παρέμβαση που συνεχίζει να υφίσταται και σήμερα. Άλλωστε είναι γνωστό ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Αριστερά εκλέγει βουλευτή από τη μειονότητα. Τι σχέση λοιπόν μπορούν να έχουν όλα αυτά με τον ηθικό κώδικα, τις αξίες και τις αρχές που πρεσβεύει η αριστερά; Δυστυχώς ολα αυτά ήταν σε πλήρη γνώση της ηγεσίας του κόμματος-τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια- αφού τα κατέθετε επώνυμα, μεγάλο τμήμα στελεχών του κόμματος στη Ροδόπη. Γι αυτό άλλωστε και η απόφαση για την κατάρτιση των συνδυασμών, ελήφθη από την ηγεσία, χωρίς να ερωτηθεί, χωρίς να εκφράσει άποψη η Ν.Ε και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
Άντεξα το ισχυρό σοκ της εκλογικής μας συντριβής,δεν μπορώ όμως να αντέξω την εκκωφαντική σιωπή και μια αδύναμη κομματική εξουσία,που αποδέχεται κρίσιμα θέματα που συμβαίνουν και αφορούν τη Θράκη ,να αντιμετωπίζονται, όχι ανάλογα με τη σοβαρότητα που έχουν,αλλά με πειθαρχικά μέτρα ενάντια σε όσους αναδεικνύουν αυτά τα προβλήματα και διατυπώνουν άποψη για την αντιμετώπισή τους. Μια ηγεσία που στρουθοκαμηλίζει για όσα συμβαίνουν στην περιοχή, αγνοώντας τις συνέπειες ,ενώ την ίδια στιγμή, επιδεικνύει απίστευτη σκληρότητα απέναντι σε όσους τα αναδεικνύουν, δίνει την εντύπωση, που είναι διάχυτη στην τοπική κοινωνία, ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι οι ψήφοι. Μια τέτοια μυωπική αντιμετώπιση, περιορίζει την απεύθυνση μας στο σύνολο της κοινωνίας και αντανακλαστικά ενισχύει αντικειμενικά τον εθνικισμό στην περιοχή.
Η αρμονική συμβίωση όλων των συμπολιτών στην περιοχή, έχει κατακτηθεί και εδραιωθεί εδώ και δεκαετίες, με την ουσιαστική συμβολή και άλλων πολιτικών δυνάμεων και έχει εμπεδωθεί, ιδιαίτερα στο χώρο της αυτοδιοίκησης, τον οποίο υπηρετώ πάνω από μία δεκαετία. Αυτήν την υπονομεύουν όσοι με τις πρακτικές τους νομιμοποιούν τις παρεμβάσεις τρίτων στην περιοχή. Ενώ στην ίδια κατεύθυνση αντικειμενικά θα λειτουργήσει και η παραπομπή μου, στην ικανοποίηση δηλαδή του πιο σκληρού μηχανισμού και όχι της πλειοψηφίας της πολυπολιτισμικής μας κοινωνίας. Με τη σημερινή μου απόφαση θέλω ακριβώς να αποτρέψω την παραπέρα ενίσχυση του κλίματος της έντασης, που εσείς είστε έτοιμοι να πυροδοτήσετε.
Η αυτεπάγγελτη δήθεν παρέμβασή σας,δεν είναι τόσο αθώα όσο την εμφανίζετε, όταν με fast track διαδικασίες, αγνοώντας τη γνώμη των συλλογικών οργάνων που συμμετέχω,(Ν.Ε και συντονιστική γραμματεία),προχωράτε σε κατασταλτικά μέτρα για την αντιμετώπιση ενός ζητήματος βαθιά πολιτικού. Ούτε τυχαία είναι η πίεση που ασκήθηκε μόλις λίγες ημέρες πριν, από τους δύο μουσουλμάνους βουλευτές, όταν έγινα θύμα φραστικής επίθεσης ,κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συντονιστικού Περιφερειακού Οργάνου ΑΜΘ που συμμετέχω. Ούτε ακόμα είναι τυχαία η χρονική στιγμή που επιλέξατε, λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο, σε κενό πολιτικό χρόνο, καλώντας με «για υπόθεση σας», αναβιώνοντας έτσι τις χειρότερες μνήμες και πρακτικές που υπέστη η αριστερά.
Για να μιλάμε λοιπόν ειλικρινά, πρόκειται ουσιαστικά για προειλημμένη απόφαση, με πολιτική στόχευση τη νομιμοποίηση εκ των υστέρων, όλων όσων έχουν διαμειφθεί στην περιοχή.Την ίδια στιγμή που οι μεγαλοσχήμονες του χώρου, απολαμβάνουν προκλητική ασυλία να διατυπώνουν δημόσια απόψεις και θέσεις ,όπως πρώην υπουργός με την προσωπική του θέση για απογραφή των συνιστωσών της μειονότητας,που προκάλεσε απάντηση στην τελευταία Κ.Ε,ότι ρίχνει νερό στον μύλο του Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας το ρηθέν ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεν έχουμε ίσα δικαιώματα.
Οσα δημόσια με την ανάρτησή μου έθεσα ,προκάλεσαν έντονη συζήτηση, ακριβώς γιατί είναι κρίσιμα και ευαίσθητα τα πράγματα στη Θράκη και ξεχάσθηκαν από όσους τα επικαλέσθηκαν. Εχουν όμως καταγραφεί βαθιά στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της τοπικής μας κοινωνίας και κανείς δεν μπορεί να τα διαγράψει ούτε να αμαυρώσει όλους όσους επιζητούν δημοκρατικές λύσεις.
Υπερασπίστηκα όλα αυτά τα χρόνια τις αξίες, το πρόγραμμα, τις θέσεις του χώρου, απέναντι στους πολιτικούς μας αντιπάλους και σήμερα απέναντι σε αυτούς που με τις πρακτικές τους τις υπονομεύουν. Όφειλε ο χώρος να αυτοπροστατευθεί , ενεργοποιώντας την αυτονόητη υποχρέωση κάθε Έλληνα βουλευτή ενός σύγχρονου ευρωπαικού κυβερνητικού κόμματος, να δίνει λόγο πρωτίστως στο λαό που τον εξέλεξε και να μην αφεθεί ο κόσμος μας εκτεθειμένος και απολογούμενος στις συνεχείς επιθέσεις των πολιτικών μας αντιπάλων.
Αισθάνομαι η ίδια βαθιά προσβεβλημένη, όπως και σύντροφοί μου, δημοκρατικοί πολίτες και κάθε άνθρωπος καλής θέλησης στην τοπική κοινωνία, από τις απαράδεκτες πρακτικές και συμπεριφορές του μουσουλμάνου βουλευτή. Παρόλα αυτά η ηγεσία επιλέγει να συγκαλύψει όλα όσα συμβαίνουν και για να υπερασπιστεί την επιλογή της, εγκαλεί εμένα για προσβολή της προσωπικότητάς του! Ως εκ τούτου δεν με αγγίζουν πλέον οι αποφάσεις σας,η εισηγητική πρόταση που έθεσε υπόψη μου η επιτροπή,αλλά με ικανοποιεί βαθύτατα η εκτίμηση και η αποδοχή των συμπολιτών μου. Καταθέτω δημόσια τις απόψεις μου στην κρίση του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου,που άλλωστε είναι και ο τελικός κριτής και όχι στην κρίση μιας κομματικής γραφειοκρατίας που απέχει πολύ από το μοντέλο ενός σύγχρονου δημοκρατικού,αριστερού κόμματος.
Εχω τη συνείδησή μου ήσυχη απέναντι στον τόπο μου τη Θράκη, τους ανθρώπους της και τη νέα γενιά, ότι τουλάχιστον δεν αδιαφόρησα, δεν έστρεψα το κεφάλι αλλού προσποιούμενη ότι δεν ακούω, δεν βλέπω ή δεν καταλαβαίνω τι συμβαίνει γύρω μου, τι συμβαίνει γύρω μας, το τι συμβαίνει στην περιοχή. Παραμένω πολιτικά ενεργή με την προσδοκία να αναγεννηθεί σύντομα η μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών και θα ανοίξει νέους δρόμους για την πατρίδα μας και κυρίως για το μέλλον των παιδιών μας.
Ευχαριστώ όλους/ες όσους πορευτήκαμε μαζί όλα αυτά τα ωραία χρόνια.Μου έδωσαν πολλά. Οι δύσκολες και οι όμορφες στιγμές, οι αγωνίες, οι αντεγκλήσεις, η συντροφικότητα, είναι ο πλούτος μου που θα κουβαλάω μαζί μου. Δεν χαιρετώ κανέναν. Είμαι βέβαιη ότι οι δρόμοι μας με πολλούς θα ξανασμίξουν για πιο ωραίες διαδρομές.
ΕΛΕΝΗ ΛΑΦΤΣΗ
Μέλος της Ν.Ε Ροδόπης και της Γραμματείας
Επικεφαλής της δημ. παράταξης στον Δήμο Κομοτηνής
Μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ανατ.Μακεδ.Θράκης
Διαβάστε ακόμα: