Λεφτά στα στρώματα και στα… Cayman Islands φαίνεται πως έχουν οι Έλληνες, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το ΙΟΒΕ.
Στην τελευταία έκθεσή του, το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών αναφέρει πως περίπου 57 δισ. ευρώ από καταθέσεις ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων βρίσκονται εκτός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, με τα 32 δισ. ευρώ να είναι στο εξωτερικό και τα 25 δισ. ευρώ σε… στρώματα, θυρίδες και άλλες κρυψώνες.
Συγκεκριμένα, μιλάμε για σχεδόν 32 δισ. ευρώ (ήτοι το 56,5% των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων -ΧΠΕ) σε καταθέσεις εκτός Ελλάδας, και περίπου ακόμα 20 δισ. ευρώ με τη μορφή μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων εκτός συνόρων.
Η… φυγή των περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων για πιο ασφαλείς… πολιτείες έφτασε στο πικ της το 2012, όταν τα συνολικά ΧΠΕ στο εξωτερικό ανήλθαν σε 88,9 δισ. ευρώ (52 δισ. ευρώ καταθέσεις).
Λόγω της βελτίωσης των συνθηκών στη χώρα το 2015, έπειτα από πτώση στα 66,8 δισ. ευρώ το 2014, οι εκροές εκτινάχτηκαν και πάλι, με το συνολικό επίπεδο των ΧΠΕ να διαμορφώνεται πολύ κοντά στο επίπεδο του 2012, δηλαδή στα 88,4 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, την τεράστια αύξηση του 2015 προκάλεσε κυρίως η φυγή των καταθέσεων, που άγγιξε το ιστορικό ρεκόρ των 58 δισ. ευρώ.
Οι Έλληνες συνεχίζουν να προτιμούν τα μετρητά
Το ποσοστό εκείνων που θέλουν το «ζεστό» χρήμα στο χέρι αγγίζει το 10,4%, έναντι μέσου όρου μόλις 2,4% στην Ευρώπη, ενώ, αν αθροιστούν και οι τραπεζικές καταθέσεις, τότε το σύνολο της περιουσίας σε ρευστό αγγίζει το 64,4%, έναντι 31,3% κατά μέσον όρο στην Ε.Ε.
Όπως συμπέρανε το ΙΟΒΕ, η ανασφάλεια, που προέκυψε από την κρίση σχετικά με την πορεία της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος εξώθησε τους Έλληνες να βάζουν χρήματα… κάτω από το στρώμα, ενώ δεν υπάρχει εμπιστοσύνη σε μορφές επενδύσεων, όπως τα ομόλογα, οι μετοχές και τα αμοιβαία κεφάλαια.
Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα του Ιδρύματος, πάντως, είναι ότι το 18,6% των καταθέσεων και επενδύσεων σχεδόν όλων των ειδών φαίνεται πως βρίσκεται εκτός συνόρων…