Εχουν περάσει πάνω από 24 ώρες από την ηχηρή αποκάλυψη της «Εστίας» ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάνω στο τραπέζι και εξετάζει σοβαρά σχέδιο για τη μετακίνησή του σε κορυφαίο πόστο στις Βρυξέλλες, αφού προηγουμένως «τακτοποιήσει» μείζονες εθνικές εκκρεμότητες, και στα αθηναϊκά ρετιρέ ούτε φωνή ούτε ακρόαση.
Καθοριστική φαίνεται πως ήταν η προ ημερών φιλοξενία στο πατρικό των Μητσοτάκηδων στα Χανιά της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και του συζύγου της που έχει προνομιακές μπίζνες και βγάζει το παντεσπάνι του (όπως π.χ. ένα καλοπληρωμένο συμβόλαιο στον καιρό της πανδημίας) από τη χώρα μας.
«Είναι βέβαιον ότι ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των δείπνων που παρέθεσε στη Γερμανίδα αξιωματούχο, ίσως και της βαρκάδας στα Σφακιά, ιχνηλάτησε το τοπίο που θα προκύψει στην Ευρώπη μετά τις ευρωεκλογές» αποκαλύπτει το δημοσίευμα. Και συνεχίζει λέγοντας ότι αν οι πολιτικές συγκυρίες το επιτρέψουν, ο κύριος Μητσοτάκης θα μπορούσε να διεκδικήσει θέση στη νέα ηγετική πυραμίδα της Ευρώπης που θα προκύψει μετά τις ευρωεκλογές, το πιθανότερο τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την οποία κατέχει σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.
Οι προϋποθέσεις για τη μετακίνηση του Κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι τρεις: Πρώτον, ο ευνοϊκός συσχετισμός πολιτικών δυνάμεων για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δεύτερον, οι μετεκλογικές συμφωνίες μεταξύ των κορυφαίων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών, και, τρίτον, το χρονοδιάγραμμα επίλυσης των ελληνοτουρκικών για την αποδοχή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και το συνυποσχετικό στη Χάγη.
Αν εξαιρεθεί η Ελληνική Λύση που ζήτησε επείγουσες εξηγήσεις, ουδείς άλλος αντέδρασε. Σε αυτό το κλίμα σημειώθηκε και η δήλωση του καθηγητή και μέλους του ΕΛΙΑΜΕΠ Αλέξη Ηρακλείδη, που σχολίασε «αμερόληπτα» στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu: «Ο Ερντογάν πήρε σοβαρές και ειλικρινείς πρωτοβουλίες περισσότερες από μία φορές για να επιλύσει τόσο τα προβλήματα με την Ελλάδα όσο και την κυπριακή διαφορά, αλλά πάντα ήταν η ελληνική πλευρά ή οι Ελληνοκύπριοι που κατέστρεφαν τις προσπάθειες»!
Ζήτημα που ανέδειξε επίσης η «Εστία».