Ανοιχτά θέματα για Τραμπ και Ερντογάν

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε το πιο σύντομο ταξίδι του στην Ουάσινγκτον.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Ενώ τα προηγούμενα ταξίδια του διαρκούσαν από τρεις μέχρι πέντε ημέρες, τη φορά αυτή η επίσκεψη δεν ξεπέρασε τις 30 ώρες, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στις ΗΠΑ για τον Ερντογάν.

Όσον αφορά την ουσία των θεμάτων που απασχόλησαν τους δύο ηγέτες, σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι τα προβλήματα που απασχολούν τις δύο πλευρές δεν λύθηκαν.

Ο Τραμπ έκανε ορισμένες φαινομενικά «ελκυστικές» προτάσεις στον Ερντογάν, για να αλλάξει την απόφασή του για τους ρωσικούς πυραύλους S-400. Για παράδειγμα, έφερε στο τραπέζι το θέμα της ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών και τον στόχο των 100 δισ. δολαρίων, μια ιδέα που δεν έχει κάτι το «χειροπιαστό», κάτι που χρειάζεται επειγόντως ο Ερντογάν στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η οικονομία της Τουρκίας.

Ο Τραμπ πάντως ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες έδωσαν εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών να αρχίσουν διαδικασίες για την εξεύρεση λύσης στο θέμα των πυραύλων, κάτι που ούτως ή άλλως γίνεται εδώ και καιρό, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, αφού η Τουρκία παραμένει αμετακίνητη.

Όσον αφορά το Κουρδικό, ο Ερντογάν προσπάθησε να δείξει στον Τραμπ ένα προπαγανδιστικό ντοκιμαντέρ, που έδειχνε ότι οι Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG), που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας, που συνεχίζει να στηρίζει ο Τραμπ πολιτικά αλλά και οικονομικά, μέσω των εσόδων των πετρελαιοπηγών της Συρίας, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ΡΚΚ, το οποίο οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Εκεί ο Ερντογάν δεν φαίνεται να πέτυχε κάτι, αφού ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προστατεύουν τις πετρελαιοπηγές στη Συρία, που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους Κούρδους του YPG.

Πάντως, για τον Ερντογάν το κύριο ζήτημα δεν ήταν ούτε το Κουρδικό ούτε τα αεροσκάφη F-35, από τα οποία έχει αποκλειστεί η Τουρκία λόγω των S-400. Αυτό που τον απασχολεί είναι η δίκη της τράπεζας Halkbank, που άρχισε στις 22 Οκτωβρίου. Η υπόθεση αφορά την «Παραβίαση Κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο Ιράν» και στο 45 σελίδων κατηγορητήριο έχουν απαγγελθεί έξι διαφορετικές κατηγορίες εναντίον της τράπεζας για «απάτη» και για «ξέπλυμα».

Δημοσιεύματα φέρουν τις αμερικανικές Αρχές να επιβάλλουν στην τουρκική τράπεζα πρόστιμο που ίσως ξεπεράσει τα 10 δισ. δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι η Halkbank, μέσα από την οποία ο Ερντογάν κάνει και τις δουλειές της οικογένειάς του, θα καταρρεύσει, ενώ θα δεχτεί μεγάλο πλήγμα και η τουρκική οικονομία.

Αν και η δημοτικότητα του Ερντογάν έχει ανέβει μετά την εισβολή στη Συρία, όλοι στην Τουρκία συμφωνούν ότι η επανεκλογή του το 2023 θα εξαρτηθεί από την οικονομία. Και επειδή τα κεφάλαια του Κατάρ το τελευταίο διάστημα δεν ρέουν προς την Τουρκία και η τουρκική οικονομία παλεύει να καταγράψει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ένα χτύπημα μέσω της Halkbank θα επιδεινώσει την κατάστασή της σε τέτοιο βαθμό, που θα επηρεάσει την επανεκλογή Ερντογάν.

Να ληφθεί δε υπ’ όψιν ότι, ενώ με την εισβολή στη Συρία οι κινήσεις των Νταβούτογλου και Μπαμπατζάν είχαν σχεδόν παγώσει, τώρα έχουν πυκνώσει οι διεργασίες για τη δημιουργία δύο κομμάτων, που θα στελεχωθούν με μέλη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, από το οποίο θα αφαιρέσουν ψηφοφόρους. Για το θέμα της Halkbank δεν γράφτηκε λοιπόν και δεν ακούστηκε τίποτα, εκτός κι αν έγινε κάτι πίσω από κλειστές πόρτες, και δεν έχει διαρρεύσει τίποτε.

Όσον αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ο Ερντογάν πέτυχε όντως κάτι χειροπιαστό. Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν ανακοίνωσε ότι μπλοκάρει τη συζήτηση του ψηφίσματος στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Αυτό, για να δούμε όλοι εμείς που ασχολούμαστε με το θέμα της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολίας, ότι τελικά ακόμα και ένα ψήφισμα που εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους μπλοκάρεται από έναν γερουσιαστή, για να διευκολυνθούν οι χειρισμοί του Αμερικανού προέδρου στο θέμα των πετρελαιοπηγών της Συρίας και στο Κουρδικό!

Συμπερασματικά, τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες σε στρατηγικό επίπεδο δεν λύθηκαν στην επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον. Αυτό που συνέβη τελικά ήταν να γίνουν ορισμένα βήματα από τις ΗΠΑ, με πρώτο το μπλοκάρισμα του ψηφίσματος για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, για να αφήσουν τις πόρτες ανοιχτές και να μη σπρώξουν κι άλλο την Τουρκία προς τη Ρωσία.

Με άλλα λόγια, το «σίριαλ» στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα συνεχιστεί, όπως μάλλον θα συνεχιστεί και η ταλάντωση της Άγκυρας μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας. Αυτό που ονομάσαμε στο βιβλίο μας «Το Εκκρεμές της Τουρκίας» θα συνεχίσει την ταλάντωση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This