Ασύλληπτο είναι το μέγεθος της καταστροφής σε ολόκληρη την χώρα, με την Πυροσβεστική να δίνει τιτάνια μάχη με την πύρινη λαίλαπα, που καταπνίγει παρθένα γη και ανθρώπινες περιουσίες στο πέρασμά της.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, έκανε λόγο για τις τεράστιες δασικές πυρκαγιές. Αναφερόμενος στην πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς δήλωσε πως η φωτιά δεν έχει κατευθυνθεί προς τον κεντρικό πυρήνα του δάσους, αλλά έχει κατέβει νοτιοδυτικά, προς την Αλεξανδρούπολη.
«Αυτή η νοητή γραμμή που ενώνει το δάσος με την Αλεξανδρούπολη υποδεικνύει σε όλους μας ότι είναι μία διαδρομή, ένα πέρασμα. Η γραμμική αυτή πορεία της πυρκαγιάς είναι το πέρασμα στο οποίο υπάρχει ανθρώπινη διέλευση. Ενδεχομένως κάποιες ομάδες παράτυπων μεταναστών που χρησιμοποιούν αυτές τις διαδρομές για να κατέβουν και να φτάσουν στο τέλος στην Αλεξανδρούπολη», δήλωσε και συνέχισε:
«Είναι ένα πέρασμα που όλα αυτά τα χρόνια από τα σύνορα της χώρας χρησιμοποιείται αυτό το συμπαγές δάσος, γιατί εκεί δεν μπορεί να μπει άλλος άνθρωπος, δεν έχει τι να κάνει μέσα σε αυτό το συμπαγές δάσος, πλην να κάνει ένα πέρασμα. Γι’ αυτό και οι έρευνες είναι σε αυτό τον βαθμό, πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. Όμως και οι άνθρωποι αυτοί που εισέρχονται στη χώρα μας λαμβάνουν μήνυμα από το 112 στα αγγλικά, επομένως άπαντες γίνονται κοινωνοί της πληροφορίας και του τι συμβαίνει».
«Το μέτωπο κινείται ανατολικά από τη Φυλή προς την Ιερά Μονή Ντάρδιζας»
Παράλληλα, εξήγησε πως αυτήν την στιγμή το κυριότερο μέτωπο βρίσκεται στη Φυλή. «Το μέτωπο κινείται ανατολικά από τη Φυλή προς την Ιερά Μονή Ντάρδιζας. Το μέτωπο δεν έχει κινηθεί ψηλά προς την Πάρνηθα, ωστόσο εκεί στις παρυφές έχει ακολουθήσει παράλληλη πορεία με την κορυφογραμμή», δήλωσε.
Στον Ασπρόπυργο οι εστίες φωτιάς ήταν τρεις και ο μηχανισμός της Πυρόσβεσης έπρεπε να κατευθυνθεί ταυτόχρονα και στα τρία μέτωπα, σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.
«Υπάρχουν διάσπαρτες ενεργές εστίες, αλλά ο μηχανισμός είναι εκεί. Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι εκεί. Πρέπει να είμαστε εκεί, διότι στη μείξη βιομηχανικής και φυσικής ζώνης είναι δύσκολα τα πράγματα», κατέληξε.