Ποια «Eris»; Η «Pirola» είναι η νέα μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού που ανησυχεί τους επιστήμονες!

Σύμφωνα με τις έρευνες, συνδέεται με προβλήματα κυρίως στην όραση, αλλά και στην ακοή όσων ασθενούν

Must Read

Μια -ακόμη πιο- νέα μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού έρχεται να προβληματίσει τους επιστήμονες, καθώς θεωρούν πως μπορεί να αποφύγει πιο εύκολα τα υφιστάμενα εμβόλια, αλλά και την ανοσία που μπορεί να έχει αναπτύξεις κάποιος από προηγούμενες λοιμώξεις.

Πρόκειται για τη μετάλλαξη με το όνομα «Pirola», δύο από τα πλέον χαρακτηριστικά συμπτώματα της οποίας είναι η ξαφνική απώλεια της γεύσης και της όσφρησης. Ωστόσο, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η όραση και η ακοή είναι επίσης συχνοί «στόχοι» της.

Περισσότερο από το 10% των ανθρώπων που νοσούν από Covid-19 εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα στα μάτια ή στα αυτιά, τo οποίo μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα ευρήματα των επιστημόνων δείχνουν ότι τα πρώτα σημάδια της ασθένειας μπορεί να περιλαμβάνουν ερεθισμένα μάτια και προβλήματα ακοής ή ισορροπίας.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την πανδημία, η έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της Covid-19 στα μάτια και τα αυτιά, υποδηλώνει ότι οι επιστήμονες έχουν πολλά ακόμη να μάθουν για το πώς ο ιός επηρεάζει το σώμα και το νευρικό μας σύστημα, λένε οι ειδικοί. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχουν περισσότερες νευρικές συνέπειες αυτής της λοίμωξης, από ό,τι πιστεύαμε αρχικά», δήλωσε σχετικά ο Λι Γκέρκε, μοριακός βιολόγος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Ένας από τους πρώτους ανθρώπους που αναφέρθηκε στη νέα αυτή μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού, ήταν ο Λι Γουενλιάνγκ, Κινέζος οφθαλμίατρος στη Γουχάν, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να κόλλησε τον ιό από ασυμπτωματικό ασθενή του με γλαύκωμα. Ο Λι πέθανε στις αρχές του 2020, αλλά η περίπτωσή του δεν ήταν η μόνη πρώιμη ένδειξη ότι τα μάτια μπορεί να παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του ιού.

Από την αρχή της πανδημίας, τα ερεθισμένα μάτια είχαν αναφερθεί ως πιθανό σύμπτωμα. Αυτό δεν εξέπληξε τους επιστήμονες, καθώς κατά τη διάρκεια της επιδημίας SARS το 2003, ερευνητές στη Σιγκαπούρη εντόπισαν τον ιό που προκαλεί την εν λόγω ασθένεια, στα δάκρυα των ασθενών. Ωστόσο, επειδή η Covid-19 προκαλεί σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και άλλα συμπτώματα και επειδή οι περισσότεροι οφθαλμίατροι έκλεισαν τα ιατρεία τους κατά τη διάρκεια των λόκνταουν, τα μάτια αγνοήθηκαν στην αρχή.

Πρόβλημα στα μάτια για το 11% περίπου των νοσούντων

Κατά τη διάρκεια του πρώτου ενάμιση έτους της πανδημίας, τα δεδομένα έδειξαν ότι περίπου το 11% των ατόμων με Covid-19 εμφανίζουν κάποιο πρόβλημα στα μάτια. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι η επιπεφυκίτιδα, ή φλεγμονή του βλεννογόνου του ματιού. Η κατάσταση αυτή επηρέασε σχεδόν το 89% των ατόμων με οφθαλμικά συμπτώματα, σύμφωνα με Ιρανούς ερευνητές, σε μια μετα-ανάλυση του 2021 που περιλάμβανε 8.219 ασθενείς με Covid-19, που συμμετείχαν σε 38 μελέτες.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ξηροφθαλμία, ερυθρότητα, κνησμό, θολή όραση, ευαισθησία στο φως και την αίσθηση ότι υπάρχει ένα ξένο σωματίδιο στο μάτι. Τα άτομα που είναι διασωληνωμένα, συχνά εμφανίζουν ένα πρήξιμο ή διόγκωση των μεμβρανών και των βλεφάρων των ματιών. Επιστήμονες εργάζονται το τελευταίο διάστημα πάνω σε μια μελέτη, η οποία θα είναι από τις πρώτες που θα αναφέρουν ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και στον ιστό πίσω από τον βολβό του ματιού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This