Η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι είναι πιθανό να φέρει ψήφισμα για την αλλαγή του επίσημου ονόματος της Ινδίας κατά την διάρκεια της ειδικής συνόδου του Κοινοβουλίου, που έχει προγραμματιστεί από τις 18 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, ανέφεραν οι Times Now την Τρίτη.
Οι φήμες αναφέρουν ότι η Iνδία πρόκειται να μετονομαστεί σε Bharat (Μπαράτ).
Ο επικεφαλής του Κογκρέσου, Jairam Ramesh, επιβεβαίωσε επίσης ότι οι επίσημες προσκλήσεις για δείπνο της G20 από τον Ινδό Πρόεδρο, που θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύρικακο, έχουν σταλεί με το όνομα «Πρόεδρος του Bharat» αντί του συνηθισμένου «Προέδρου της Ινδίας».
Look at how confused the Modi government is! The Prime Minister of Bharat at the 20th ASEAN-India summit.
All this drama just because the Opposition got together and called itself INDIA 🤦🏾♂️ pic.twitter.com/AbT1Ax8wrO
— Jairam Ramesh (@Jairam_Ramesh) September 5, 2023
Πολλοί ηγέτες του κυβερνώντος κόμματος BJP τάχθηκαν την Τρίτη υπέρ της μετονομασίας της χώρας σε «Bharat».
Σε ανάρτηση στο X (πρώην Twitter), ο Sarma έγραφε: «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ BHARAT – χαρούμενος και περήφανος που ο πολιτισμός μας βαδίζει μπροστά με τόλμη».
REPUBLIC OF BHARAT – happy and proud that our civilisation is marching ahead boldly towards AMRIT KAAL
— Himanta Biswa Sarma (@himantabiswa) September 5, 2023
Ο βουλευτής του BJP Rajya Sabha Naresh Bansal υπέβαλε, επίσης, την πρόταση κατά την διάρκεια της Συνόδου των Μουσώνων που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στην Άνω Βουλή, λέγοντας ότι το όνομα «Ινδία» είναι σύμβολο της «αποικιακής σκλαβιάς» και «θα πρέπει να αφαιρεθεί από το Σύνταγμα».
«Οι Βρετανοί άλλαξαν το όνομα του Bharat σε Ινδία. Σύμφωνα με το άρθρο 1, το Σύνταγμα ορίζει: «Ινδία, δηλαδή Bharat». Η χώρα μας είναι γνωστή με το όνομα ‘Bharat’ εδώ και χιλιάδες χρόνια … είναι το αρχαίο όνομα αυτής της χώρας και βρίσκεται σε αρχαία σανσκριτικά κείμενα. Το όνομα «Ινδία» δόθηκε από τον αποικιακό Ρατζ και είναι επομένως σύμβολο της δουλείας. Το όνομα Ινδία θα πρέπει να αφαιρεθεί από το Σύνταγμα» δήλωσε η βουλευτής Rajya Sabha, σύμφωνα με το ANI.
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ωστόσο, επέκριναν την κίνηση της κυβέρνησης να συγκροτήσει επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι θα αποτελούσε απειλή για την ομοσπονδιακή δομή της χώρας. Ο πρόεδρος του Κογκρέσου Mallikarjun Kharge χαρακτήρισε την κίνηση της κυβέρνησης «εκτροπή και αντιπερισπασμό».
«Όσες εκτροπές και περισπασμούς και αν ρίχνει το κυβερνών καθεστώς στον λαό, οι πολίτες της Ινδίας δεν θα προδοθούν πια» έγραψε ο Kharge στο X, χωρίς να κάνει καμία άμεση αναφορά στην συγκρότηση της επιτροπής.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εκκενώνονται το Γηροκομείο Βόλου και το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής στο Πήλιο