Θα βούλιαζε ολόκληρη η Αθήνα!

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ανάλυσης και ∆ιαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, ∆ημήτρης Εμμανουλούδης, ανέφερε ότι «αν 750 χιλιοστά βροχής έπεφταν στην πρωτεύουσα, θα είχαμε εκατόμβη νεκρών»

Must Read

Με τις αποκαρδιωτικές εικόνες συμπολιτών μας να έχουν γίνει «ναυαγοί» στα ίδια τους τα σπίτια, ανεβασμένοι ακόμα και σε στέγες κτιρίων προκειμένου να αποφύγουν το υγρό στοιχείο, ένα εύλογο ερώτημα που πλανάται στον αέρα είναι το εξής: «τι θα συνέβαινε εάν αυτός ο όγκος νερού κατέκλυζε την Αθήνα;».

Απαντώντας σε αυτό το εύλογο ερώτημα, ο καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και διευθυντής του Εργαστηρίου Ανάλυσης και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Δημήτρης Εμμανουλούδης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αν 750 χιλιοστά βροχής έπεφταν στην Αθήνα, θα είχαμε εκατόμβη νεκρών».

Για τις εικόνες Αποκάλυψης που εκτυλίχθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα στο πανέμορφο χωριό Ζαγορά Πηλίου, το οποίο υπέστη ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, ο κ. Νικολούδης εξήγησε ότι «μια βροχόπτωση 750 χιλιοστών, σαν αυτήν που έπεσε στη Ζαγορά, είναι πολύ μεγάλη βροχόπτωση για οποιοδήποτε σημείο της γης. Οση ποσότητα βροχής πέφτει στην Αθήνα σε δύο χρόνια έπεσε στη Ζαγορά σε μιάμιση ημέρα. Πρόκειται για πανελλήνιο ρεκόρ. Δεν έχει καταγραφεί ποτέ τέτοιο ύψος βροχής στη χώρα μας».

Εξηγώντας το μέγεθος της καταστροφής που θα συνέβαινε εάν η ίδια ποσότητα βροχής έπεφτε στην Αθήνα, ο καθηγητής είπε ότι στις πόλεις είναι πολύ διαφορετική η κατάσταση, λόγω των επιφανειών που αποτρέπουν το νερό να απορροφηθεί από το χώμα: «Ο,τι πέφτει από τον ουρανό, η ίδια ποσότητα κυλάει και επιφανειακά. Δεν έχει διήθηση. Είναι τσιμέντο, άσφαλτος, πεζοδρόμια. Στα βουνά πέφτει μεν βροχή, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό το οποίο απορροφάται από το έδαφος. Αρα, κυλάει το 1/3 της ποσότητας του νερού. Συνεπώς, αν η βροχή των 750 χιλιοστών έπεφτε σε μια πόλη σαν την Αθήνα, θα είχε προκαλέσει εκατόμβη νεκρών. Στη Ζαγορά το 1/3 της ποσότητας του νερού το απορρόφησε το δάσος. Πώς έδωσε ο Θεός, δηλαδή, και δεν ήταν σε κατοικημένη περιοχή!»

Ερωτηθείς για το τι θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να σωθούν σε περίπτωση πλημμύρας, ο καθηγητής απάντησε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνουν στα σπίτια τους. «Είτε υπάρχουν εντολές να μείνουμε στο σπίτι είτε δεν έχουν προλάβει οι αρμόδιοι φορείς να τις δώσουν, δεν βγαίνουμε έξω. Το 80% με 90% των πνιγμών και των θανάτων σε πλημμυρικά γεγονότα είναι από ανθρώπους που είτε πήραν το αυτοκίνητό τους και θεώρησαν ότι, επειδή είναι μεγάλου κυβισμού ή βαρύ και “ασήκωτο”, θα περάσουν από οπουδήποτε είτε, ακόμα χειρότερα, προσπάθησαν να διασχίσουν πεζή κινούμενα ύδατα. Είκοσι έως 25 εκατοστά κινούμενου νερού είναι ικανά να ρίξουν έναν υψηλόσωμο βαρύ άνθρωπο στον δρόμο κάτω και να πνιγεί, επειδή θα κτυπήσει και θα τον σκεπάσουν τα νερά» υπογράμμισε.

Καταλήγοντας, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η παραμονή σε αυτοκίνητα, διότι λειτουργούν σαν «βάρκα» σε περίπτωση πλημμύρας, καθώς, «όταν περάσει το νερό κάτω από το αυτοκίνητο και είναι και κινούμενο, λειτουργεί ο νόμος της άνωσης και αυτό γίνεται βάρκα. Το αυτοκίνητο δεν έχει μηχανή με προπέλα μέσα στο νερό και το πάει το νερό όπου θέλει, το παρασέρνει».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This