Τραγικές είναι οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel στην ζωή των ανθρώπων, που μένουν στην Καρδίτσα, το Βόλο, τα Τρίκαλα και όσες περιοχές επλήγησαν από την σφοδρή νεροποντή.
Όπως εξήγησε, ο Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ, ο αντίκτυπος είναι ισχυρός, μεσοπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα. Ο ίδιος, ανέφερε ότι σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ έως το 2030 θα υπάρχουν 300 εκατομμύρια κλιματικοί πρόσφυγες.
«Καμία δημόσια υπηρεσία δεν μπορούσε να προβλέψει τα όσα έγιναν, απαιτείται η αξιοποίηση εξελιγμένων επιστημονικών γνώσεων, που αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιούνται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας, ενώ δήλωσε πως ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία θα μετακινηθούν τις επόμενες ώρες.
Τόνισε δε, πως από τις προβλέψεις του 2019 που έκαναν λόγο για μία μεγάλη πλημμύρα ανά 1.000 χρόνια, ανατράπηκαν δύο φορές, μέσα σε τέσσερα χρόνια, ενώ υπογράμμισε πως έχουμε επιταχυνόμενους ρυθμούς σε ένα συνδυασμό φαινομένων, όπως οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις.
«Οι ζημιές θα ξεπεράσουν το 1 δις ευρώ»
Σε ό,τι αφορά στο κόστος αλλά και στις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, εκτίμησε ότι θα ξεπεραστεί το 1 δισ. ευρώ. Επίσης σημείωσε πως αρκετά από τα σπίτια που επλήγησαν δεν θα είναι πλέον κατοικήσιμα, ενώ συμπλήρωσε ότι έχουμε «προέλαση» του πλημμυρικού μετώπου, όπου εκτός από το νερό παρασύρονται όγκοι εδαφικής μάζας από κατολισθήσεις.
Τέλος, έκανε αναφορά στην ανάγκη ανασχεδιασμού των επιχειρήσεων που γίνονται στις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.