Την επικείμενη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις προσδοκίες από αυτήν σχολίασε μιλώντας στο CNN την Τετάρτη o Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για μομέντουμ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τις ευρείες εκλογικές νίκες που πέτυχαν τόσο αυτός όσο και ο πρόεδρος της Τουρκίας και την άνετη επανεκλογή τους. Σχολίασε, δε, πως το σημερινό ραντεβού στIς 18:00 (ώρα Ελλάδος) στην Νέα Υόρκη είναι το δεύτερο τετ α τετ μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία.
Γιατί, άραγε, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στην ισχυρή πλειοψηφία που διαθέτει αυτός και ο Ερντογάν λίγη ώρα πριν από την συνάντηση στο «Σπίτι της Τουρκίας»; Τι προοιωνίζεται η υπενθύμιση πώς εξελέγη στην δεύτερη θητεία του με 41%;
«Ακόμα και αν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε σε συγκεκριμένα θέματα που έχουν να κάνουν με την εδαφική κυριαρχία, μπορούμε να αφήσουμε την πόρτα ανοικτή και αυτό θα επιδιώξω στην συνάντησή μου με τον Ερντογάν» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Είναι δυνατόν πρωθυπουργός κυρίαρχης χώρας να θέτει θέμα διαπραγμάτευσης επί της εδαφικής κυριαρχίας, έστω και με το πρόσχημα ότι «διαφωνεί»; Αυτό σημαίνει πως εάν τίθεται στο τραπέζι θέμα εδαφικής κυριαρχίας, τότε τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας που ισοδυναμούν με κυριαρχικά βάσει του Διεθνούς Δικαίου τίθενται πλέον σε κίνδυνο.
Μετά την «ανοικτή πόρτα» που άφησε ο κ. Μητσοτάκης χωρίς μάλιστα να εξηγεί τι εννοεί και ποιους θα αφήσει να εισέλθουν, υπερτόνισε ότι έχει δημιουργηθεί ένα μομέντουμ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πρόσθεσε για να… υπάρχει στην κουβέντα: «Έχουμε διαφορές, προσπαθούμε να τις λύσουμε μέσω του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας».
O κ. Μητσοτάκης εμαφανίστηκε σίγουρος ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν σε πολλά πεδία: «Θέλουμε να συνεργαστούμε σε πολλά θέματα που αφορούν και τους δύο. Στις κοινές προκλήσεις την κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου».
«Δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ούτε χρειάζεται να είμαστε επιθετικοί ο ένας απέναντι στον άλλον και να σπρώχνουμε σε ένοπλη σύγκρουση… Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε στα εδαφικά θέματα. Μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλους τομείς, αυτό θα ήθελα να πετύχω στη συνάντησή μου με τον Ερντογάν» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης για τα ελληνοτουρκικά.