Τη Δευτέρα 25 του μήνα ξεκινούν τα μαθήματα και στα σχολεία της Θεσσαλίας, παρά το γεγονός ότι οι καταστροφικές πλημμύρες έχουν προκαλέσει μυριάδες προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή.
Ωστόσο, το Υπουργείο Παιδείας δεν έδωσε άλλη αναβολή, παρά «επισημοποίησε» την έναρξη των μαθημάτων στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας την προσεχή Δευτέρα. Αρκετά, πάντως, θα είναι, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τα σχολεία των οποίων οι μαθητές θα μεταστεγαστούν προσωρινά (;), με το υπουργείο να ανακοινώνει τη σχετική λίστα, με την επισήμανση ότι η συγκεκριμένη λίστα μπορεί να μεταβληθεί, ανάλογα με τις αποφάσεις των Δήμων.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πάντως, η κατάσταση έχει ως ακολούθως:
Α. Θα μεταστεγαστούν προσωρινά σε κτίρια σχολικών μονάδων στον ίδιο ή σε όμορους δήμους και σε πρωινή βάρδια (εκτός δύο περιπτώσεων όπου ρητώς αναφέρεται απογευματινή βάρδια) οι παρακάτω σχολικές μονάδες ή τάξεις σχολικών μονάδων:
Η μεταφορά των μαθητών των παραπάνω σχολείων έχει προβλεφθεί και θα καλυφθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Β. Ακόμα, θα λειτουργήσει το «Ψηφιακό Σχολείο» για τους μαθητές όλων των βαθμίδων των χωριών Πουρί, Κισσός, Αγ. Δημήτριος και Ανήλιο του δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου της Μαγνησίας εξ αιτίας δυσκολίων μετάβασης των μαθητών λόγω προβλημάτων του οδικού δικτύου. Το ΥΠΑΙΘΑ εξασφάλισε και θα παραχωρηθούν στις σχολικές μονάδες tablets για να χρησιμοποιηθούν από όλους τους μαθητές που θα παρακολουθήσουν μαθήματα μέσω του ψηφιακού σχολείου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διεξαγωγή των μαθημάτων θα σταλούν από την αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
Γ. Οι μαθητές των οποίων οι οικογένειες έχουν μετακινηθεί λόγω των καταστροφικών συνεπειών της πλημμύρας, μπορούν να εγγραφούν και να παρακολουθήσουν τα μαθήματα σε σχολείο της περιοχής που τώρα κατοικούν. Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα αποστείλουν σχετικές οδηγίες στις Σχολικές Μονάδες. Είναι αυτονόητο πως οποιαδήποτε στιγμή καταστεί εφικτό να επιστρέψουν στον αρχικό τόπο κατοικίας τους, θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν σχολική μονάδα.
Το ΥΠΑΙΘΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους επιχειρούν να εξομαλύνουν όλα τα προβλήματα, ώστε να καταστήσουν εφικτή την ομαλή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία με τη μέγιστη ασφάλεια. Πιο συγκεκριμένα:
- Οι έλεγχοι, εκτός από τα σχολικά συγκροτήματα, επεκτείνονται στους δρόμους που οδηγούν από και προς αυτά, ενώ θα έχουν απομακρυνθεί έως τη Δευτέρα οι πιθανές εστίες μόλυνσης κοντά στα σχολεία.
- Στις περιοχές όπου με βάση τις εκθέσεις των υγειονομικών αρχών υπάρχει προβληματισμός για την ποιότητα του νερού, υπάρχει μέριμνα ώστε να παρέχεται στους/τις μαθητές/τριες και τους εκπαιδευτικούς εμφιαλωμένο νερό.
- Επίσης υπάρχει πρόβλεψη ώστε τα παιδιά, όπου χρειάζεται, να έχουν στη διάθεσή τους μάσκες προστασίας για πάσα χρήση και αντισηπτικά.
- Θα υπάρξει μέριμνα για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών εντός του τρέχοντος σχολικού έτους. Αρμόδιες είναι οι κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
- Το ΥΠΑΙΘΑ δρομολόγησε τις διαδικασίες για την άμεση αντικατάσταση του κατεστραμμένου εκπαιδευτικού υλικού και σχολικού εξοπλισμού.
Τα σχολεία θα ανοίξουν με τους δασκάλους και τους καθηγητές να είναι έτοιμοι να στηρίξουν μαθησιακά, αλλά και ψυχολογικά τους μαθητές, επισημαίνεται από το υπουργείο. Ήδη, ειδικοί επιστήμονες έχουν μεταβεί στις πληγείσες περιοχές, ώστε να παρέχουν την βοήθεια τους, όπου αυτή χρειαστεί.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ έχει ήδη μεταβεί στην περιοχή, προκειμένου να συνδράμει στο να λυθούν τα τελευταία προβλήματα πριν από το πρώτο κουδούνι της χρονιάς για 90.181 μαθητές και τους 11.500 εκπαιδευτικούς. Το ΥΠΑΙΘΑ και η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκονται διαρκώς στη διάθεση της σχολικής κοινότητας, με στόχο την απρόσκοπτη έναρξη της σχολικής χρονιάς στη Θεσσαλία.
Το ΥΠΑΙΘΑ και η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τους Δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την καθημερινή χαρτογράφηση της υφιστάμενης κατάστασης σε επίπεδο υγειονομικών συνθηκών, οδικής προσβασιμότητας και απαιτούμενων εργασιών αποκατάστασης των προβλημάτων στις κτιριακές υποδομές.
Στο μεταξύ, ο έλεγχος των 1.034 σχολικών μονάδων ολοκληρώνεται σταδιακά, με πρωταρχικό μέλημα την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Με βάση τα έγγραφα των δήμων σχετικά με την καταλληλότητα και την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων ευθύνης τους, προβλήματα παρουσιάζονται σε 28 από τις συνολικά 1.034 σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Θεσσαλίας (2,7%) και αφορούν 1.226 από τους συνολικά 90.181 μαθητές της Περιφέρειας Θεσσαλίας (1,36%).
- Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ: