Κοινωνικό μέρισμα που φαίνεται ότι δεν θα ξεπεράσει τα 400.000.000 ευρώ εκτιμάται ότι θα δώσει η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αν και με τη φορολογική εξόντωση και τη σκληρή πολιτική λιτότητας στις δαπάνες το υπερπλεόνασμα που εμφανίζει ο Προϋπολογισμός έως τώρα είναι άνω των 5 δισ. ευρώ!
Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα έφθασε τα 5,755 δισ. ευρώ και ήταν υπερδιπλάσιο του στόχου (2,314 δισ. ευρώ) και σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (3,811 δισ. ευρώ).
Δείτε επίσης: Η Κομισιόν χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης – Ικανοποιημένη για το υπερπλεόνασμα του 2020
Αυτή η εκρηκτική αύξηση του «ματωμένου» πλεονάσματος χτίστηκε με τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ο κ. Σκυλακάκης, όμως, εμφανίστηκε, κατά τρόπο απογοητευτικό, να πανηγυρίζει ουσιαστικά για τα αποτελέσματα της αφαίμαξης που εφάρμοσε και ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας κάποιο «περίσσευμα» προς διανομή, αντί να ασχοληθεί με το πώς θα μπει οριστικά τέλος στο «γδάρσιμο» και το διαρκές οικονομικό μαρτύριο της ελληνικής κοινωνίας!
Στο πλαίσιο αυτό οι… λογιστές του οικονομικού επιτελείου επιχειρούν να ωραιοποιήσουν την εικόνα του Προϋπολογισμού, βάζουν ως προτεραιότητα το να πληρώσουν τους δανειστές και ως συνέπεια ψαλιδίζουν τις προσδοκίες για το μέρισμα, το οποίο κάθε άλλο παρά κοινωνικά γενναίο θα είναι τελικά. Δεν μιλούν καν για νέο πακέτο ελαφρύνσεων στα φορολογικά ή το Ασφαλιστικό, κίνηση αυτονόητη όταν δεν είναι δυνατή η χρηματική επιδότηση των ευπαθών κοινωνικών κατηγοριών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που ισχυρίζεται ότι έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση κινείται, υπό τα σημερινά δεδομένα, κοντά στα 346.000.000 ευρώ που είχαν προβλεφθεί στο προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2020, χωρίς να έχει συνυπολογιστεί το ύψος των αδιάθετων δαπανών του αποθεματικού του Προϋπολογισμού. Το παραπάνω ποσό προκύπτει μετά τη διάθεση 68.000.000 ευρώ για το αυξημένο φετινό επίδομα θέρμανσης και την εφάπαξ μείωση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις κατά 5%. Ωστόσο, ένα μέρος από το αποθεματικό (το οποίο διαμορφωνόταν στα 380.000.000 ευρώ όταν ανέλαβε η κυβέρνηση στις 7 Ιουλίου) θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), οι οποίες ανέρχονται έως τα 200.000.000 ευρώ.
Η κυβέρνηση, δηλαδή, θα ξεχρεώσει τις κρατικές οφειλές προς τη ΔΕΗ και πάλι από το υστέρημα του ελληνικού λαού, ο οποίος υπέστη αφαίμαξη, προκειμένου να φτάσει το πρωτογενές πλεόνασμα σε αυτό το επίπεδο. Οι θυσίες μας πάνε για άλλη μια φορά στα… κρατικά φέσια!
Επιπλέον, η κυβέρνηση θα διατηρήσει ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας για απρόβλεπτες πρόσθετες δαπάνες και για να καλυφθούν τυχόν στατιστικές αναπροσαρμογές. Έτσι, το ποσό που εκτιμάται ότι θα μπορέσει να αξιοποιηθεί ως κοινωνικό μέρισμα δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 400.000.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται το σενάριο το κοινωνικό μέρισμα να είναι πιο γενικευμένο, να αφορά δηλαδή μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι ωστόσο θα λάβουν μικρότερο ποσό. Ακόμη μία σκέψη που φέρεται ότι υπάρχει στο τραπέζι είναι να επεκταθεί και σε ομάδες πλην των συνταξιούχων, οι οποίοι άλλωστε έχουν ήδη εισπράξει τη λεγόμενη 13η σύνταξη από τον Μάιο. Σε κάθε περίπτωση, ο βασικός σχεδιασμός θέλει το μέρισμα να δοθεί ως έκτακτη ενίσχυση σε ευπαθείς ομάδες και συγκεκριμένα:
– Στους χαμηλοσυνταξιούχους και πιθανώς σε αυτούς που παίρνουν έως 600 ευρώ.
– Σε ανέργους και χαμηλόμισθους.
– Σε δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.