Σήμερα η απόφαση για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens

Must Read

Σήμερα αναμένεται η πρώτη ετυμηγορία για την πολύκροτη υπόθεση της Siemens, δέκα χρόνια μετά την έναρξη της διερεύνησής της. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα κρίνει εάν είναι ένοχοι ή όχι οι 54 κατηγορούμενοι για τα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού.

Η υπόθεση που χαρακτηρίστηκε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης αφορά τη σύμβαση μεταξύ ΟΤΕ και Siemens και το κατά πόσο δωροδοκήθηκαν κρατικοί αξιωματούχοι προκειμένου να υπογραφεί.

Στο εδώλιο κάθονται περισσότεροι από 50 κατηγορούμενοι, κυρίως υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας αλλά και του ΟΤΕ οι οποίοι κατηγορούνται για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Μεγάλοι απόντες από τη συνεδρίαση ο ισχυρός άνδρας της Siemens, Μιχάλης Χριστοφοράκος αλλά και ο πρώην εμπορικός διευθυντής, Χρήστος Καραβέλλας, που φυγοδικεί ήδη από το στάδιο της ανάκρισης.

Όλοι τους φέρονται να ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο, αφού εμφανίζονται να εμπλέκονται στις διαδρομές μαύρων χρηματικών ποσών που διακινήθηκαν, ώστε να επιλεγεί η Siemens ως ανάδοχος του έργου αλλά και για κάθε επέκταση της σύμβασης 8002/97 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον τότε υπουργό Μεταφορών επί ΠΑΣΟΚ, Τάσο Μαντέλη, ο οποίος έχει καταδικαστεί από δευτεροβάθμιο δικαστήριο σε φυλάκιση 5 ετών εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ την ημέρα, ενώ η ελληνική Δικαιοσύνη ξεκίνησε να ερευνά την υπόθεση το 2006, όταν οι γερμανικές αρχές άρχισαν να εξετάζουν τη μητρική Siemens.

Βασικό σημείο της σημερινής διαδικασίας είναι ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα πρέπει να λάβει υπόψη το νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος μπήκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2019 και ορίζει την επίμαχη δωροδοκία ως πλημμέλημα. Μπορεί πρόσφατα η ΝΔ να προχώρησε σε νέες τροποποιήσεις, επαναφέροντας τον κακουργηματικό χαρακτήρα του αδικήματος, ωστόσο το δικαστήριο οφείλει να κρίνει με τον ευνοϊκότερο νόμο. Έτσι, η πράξη της δωροδοκίας θα κριθεί ως πλημμέλημα, το οποίο έχει ήδη παραγραφεί με αποτέλεσμα να πάψει η ποινική δίωξη για όλους τους εμπλεκόμενους.

Η εισαγγελική πρόταση

Αυτό άλλωστε, είχε κάνει γνωστό και η εισαγγελέας της έδρας, η οποία μετά τη δημοσίευση του νέου Ποινικού Κώδικα προχώρησε σε καινούργια πρόταση επί της ενοχής. Συγκεκριμένα, είχε ζητήσει την καταδίκη συνολικά 22 από τους 54 κατηγορούμενους, καταλήγοντας ότι το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου έχει παραγραφεί, καθώς με το νέο Ποινικό Κώδικα, ο υπάλληλος του ΟΤΕ δεν είναι πλέον δημόσιος υπάλληλος.

Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός είχε υποστηρίξει ότι η δωροδοκία δεν έχει καταστεί ανέγκλητη, γιατί συνιστά αδίκημα στον ιδιωτικό τομέα. «Η συμπεριφορά των κατηγορουμένων ήταν και πριν αξιόποινη, μέχρι και σήμερα» ανέφερε ενώ άφησε αιχμές κατά του νομοθέτη λόγω της μετατροπής της πράξης της ενεργητικής δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Για το σκάνδαλο της Siemens, όπως φαίνεται η μεγαλύτερη “υπεύθυνη” είναι η γυναίκα του Χρήστου Καραβέλα. Με τη λήξη της πρωινής συνεδρίασης όπου ανακοινώθηκαν οι ένοχοι για τη δική της Siemens, ύστερα από 10 χρόνια έρευνας και δικής, η Ελληνική δικαιοσύνη για άλλη μια φορά, προβλημάτισε ως προς την κατεύθυνση της. Εκ του αποτελέσματος αθωώνονται οι περισσότεροι Siemens και τα πολιτικά πρόσωπα και καθιστούν τη σύζυγό του μεγαλοστελέχους της Siemens, Μάρθα Καραβέλα ως την μεγαλύτερη υπεύθυνη μιας και από τους 64 κατηγορούμενους επισύρει τις βαρύτερες κατηγορίες. Μεγάλη πλειονότητα των πραγματικών υπαιτίων, έλαμψαν δια της απουσίας τους κυριολεκτικά και μεταφορικά. Οι ποινές και το βάρος για αυτό το σκάνδαλο θα πέσει για άλλη μια φορά στην οικογένεια και τη σύζυγό του Καραβέλα, η μεταχείριση της οποίας είχε σοκάρει τη κοινή γνώμη και το 2009 όπου είχαν λάβει χώρα συλλήψεις και προφυλακίσεις των τέκνων του Καραβέλα και της συζύγου του Μάρθας αμέσως μετά την φυγή του. Η κατηγορία που επισύρει τις βαρύτερες ποινές σε σχέση με τους 64 κατηγορούμενους της σημερινής δίκης αποδόθηκε στη σύζυγο του Χρήστου Καραβέλα.

Η Μάρθα Καραβέλα ως σύζυγος ενός μεγαλοστελέχους υπήρχε ως συνδικαιούχος σε λογαριασμούς με μεγάλα ποσά. Το γεγονός πως αυτά τα ποσά προέρχονταν από την εργοδότρια εταιρεία και δεν κινήθηκαν έκτος κυριότητας της συζύγου προς κάποιο τρίτο πρόσωπο δεν φάνηκε να απασχολεί κανέναν. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που δέχθηκαν χρήματα από τη Siemens, τα πολιτικά πρόσωπα που μεσολάβησαν στις συμφωνίες και παραδέχθηκαν την αποδοχή μίζας ενώπιον του δικαστηρίου αθωωθηκαν. Η έδρα της δικής εμφανίζεται κατώτερη των περιστάσεων κλείνοντας τα μάτια της μπροστά στα γεγονότα αφήνοντας τους πραγματικούς διαφθορείς αθώους -πολιτικά πρόσωπα και πρόσωπα που δέχθηκαν δωροληψία – και να εξαντλεί την αυστηρότητα της στο όριο της νομιμότητας εναντίον συζύγου υιοθετώντας την οικογενειακή ευθύνη και μόνο εναντίον της συγκεκριμένης κατηγορουμένης.

Να σημειωθεί πως η Ελένη Σκεπαρνιά είχε κάνει ξεχωριστή αναφορά στον πάλαι ποτέ στρατηγό του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρο Τσουκάτο, καταλήγοντας ότι δεν αποδείχθηκε πως τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ. Κατά την κρίση της εισαγγελέως, η πράξη έχει παραγραφεί αφού «η τελική κατάληξη των χρημάτων ήταν ή ο ίδιος ή άλλο τρίτο πρόσωπο» καθώς δεν αποδείχθηκε ότι τα χρήματα κατέληξαν είτε σε υπαλλήλους του ΟΤΕ ή στα ταμεία του κόμματος, όπως ο ίδιος ο Τσουκάτος υποστηρίζει.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This