Τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κανείς από τους υπόλοιπους υπουργούς δεν είδε από την αρχή με καλό μάτι, λόγω του ότι δεν ήταν ένας από αυτούς, αλλά… μεταγραφή από άλλη «ομάδα». Δεν μπορεί να πει κανείς πως καταπολέμησε την εγκληματικότητα και στα πηγαδάκια πολλοί ήταν αυτοί που πετούσαν καρφιά για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Ωστόσο, ο ίδιος -για μια ακόμη φορά- κατάφερε να «νικήσει» τους τρομοκράτες και με μια κίνηση ΜΑΤ αντέστρεψε το εις βάρος του κλίμα, εδραίωσε τη θέση του και ανάγκασε τους «εχθρούς» του αν όχι να του βγάλουν το καπέλο, τουλάχιστον να τους κλείσει τα στόματα.
Με την εξάρθρωση της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας», μιας τρομοκρατικής οργάνωσης νέας γενιάς, ο υπουργός ξανακέρδισε τον σεβασμό όλων παρότι κάποιοι παρατηρούσαν βιτριολικά οι χαιρέκακοι, ότι «ακόμα κι αν δεν υπήρχε η Επαναστατική Αυτοάμυνα, ο Χρυσοχοΐδης θα έπρεπε να την επινοήσει» για να σώσει μια δύσκολη παρτίδα που φαινόταν «από χέρι» χαμένη.
Οι προσδοκίες για να μην πούμε απαιτήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκείνον ήταν τεράστιες. Οφείλονται προφανώς στο βαρύ βιογραφικό του, το οποίο περιλαμβάνει την εξάρθρωση του επιχειρησιακού βραχίονα της 17 Νοέμβρη.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι ο μοναδικός υπουργός Προστασίας του Πολίτη (υπουργείο Δημοσίας Τάξης παλαιότερα) που έχει την μακροβιότερη θητεία σε αυτή τη θέση.
Έχει αναλάβει τέσσερις φορές το συγκεκριμένο υπουργείο, τις τρεις με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, το διάστημα 1999-2003, το 2009-2010, το 2012 και από τον Ιούλιο του 2019 ως σήμερα.
Κέρδισε τις μάχες Πολυτεχνείου και… Γρηγορόπουλου
Στις επιτυχίες του δεν συγκαταλέγεται μόνο η τρομοκρατία. Το σχέδιό του για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου θεωρείται άκρως επιτυχημένο από τους αξιωματικούς, οι οποίοι θεωρούν ότι το Σώμα έδειξε μία αποφασιστικότητα στην αποτροπή των επεισοδίων. Η Αστυνομία, πιστή στο δόγμα της μηδενικής ανοχής, πραγματοποίησε εφόδους σε σπίτια και πολυκατοικίες, κόβοντας έτσι τους «διαδρόμους» των μπαχαλάκηδων και γονατίζοντάς τους από άποψη πολεμοφοδίων που έβρισκαν στις ταράτσες.
Μόνο μία ομάδα 100 νεαρών κατάφερε να προκαλέσει μικροεντάσεις στα Εξάρχεια, αλλά είχαν μείνει από «πολεμοφόδια» με αποτέλεσμα να ρίχνουν μόνο άδεια μπουκάλια και πέτρες κατά των αστυνομικών.
Διαβάστε ακόμη: Ολονύχτιος «κλεφτοπόλεμος» στην Αθήνα: 33 συλλήψεις, 53 προσαγωγές – Βρήκαν φωτοβολίδες, μάσκες και πέτρες σε νέα επιχείρηση
Από τις προηγούμενες ημέρες είχαν καταγραφεί με drone οι ταράτσες κτιρίων όπου είχαν εντοπιστεί τα άτομα που κατασκεύαζαν βόμβες μολότοφ σε κτίριο στην οδό Σπ. Τρικούπη. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την εισβολή των αστυνομικών και τη σύλληψη επ’ αυτοφόρω των κατασκευαστών των εμπρηστικών βομβών.
Δεν άνοιξε μύτη ούτε και στις πορείες για την επέτειο του θανάτου του Γρηγορόπουλου. Κάποιες καταδρομικές που έγιναν την επόμενη δεν λογίζονται ως αποτυχία περιφρούρησης. Σε γενικές γραμμές τα κατάφερε καλά στα τρία δύσκολα τεστ.
Παραδοχή της αποτυχίας στο μεταναστευτικό
Ωστόσο, ο εξωκοινοβουλευτικός υπουργός καλλιέργησε περισσότερες προσδοκίες από όσες τελικά μπορούσε να επιβεβαιώσει τόσο στην αντιμετώπιση της χαμηλής και της μεγάλης εγκληματικότητας όσο και στη διαχείριση του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού η οποία του ανατέθηκε, χάρη σε μια στενή αντίληψη που αξιώνει από την Αστυνομία να είναι «η λύση σε κάθε πρόβλημα»…
Ήταν φυσιολογικά επόμενο και διόλου μοιραίο η απόγνωση να χτυπήσει την πόρτα του κ. Χρυσοχοΐδη, όταν στις 6 Νοεμβρίου, αφήνοντας εμβρόντητο το ελληνικό, γιατί οι Ευρωπαίοι είναι παντελώς αδιάφοροι, ακροατήριό του, ενημέρωνε δημόσια από τις Βρυξέλλες ότι «το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι εκρηκτικό και μη διαχειρίσιμο».
Hταν μια παραδοχή της αποτυχίας του μοντέλου που αποφάσισε το Μαξίμου, αναθέτοντας στις αστυνομικές δυνάμεις καθήκοντα πάνω από τις διάσπαρτες δυνάμεις της… Οι παλαιές δάφνες ωστόσο στην πολιτική γρήγορα φυλλορροούν μπροστά στις πενιχρές επιδόσεις του παρόντος…
Δείτε ακόμη: Ο Χρυσοχοΐδης παραδέχεται ότι χάθηκε η… μπάλα με το μεταναστευτικό
Αφετέρου, όμως, και στο μέτωπο της χαμηλής και της μεγάλης εγκληματικότητας, παρά τις κατά καιρούς εντυπωσιακές επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ., τα αποτελέσματα δεν ήταν αντίστοιχα των αρχικών προσδοκιών. Βεβαίως, μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι η κληρονομιά που παρέλαβε η παρούσα κυβέρνηση από την προκάτοχό της ήταν βαριά.
Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2019 καταγράφηκαν μία ανθρωποκτονία περίπου κάθε 10 ημέρες και συνολικά 39.335 κλοπές και διαρρήξεις, 10.369 κλοπές τροχοφόρων και 2.264 ληστείες. «Τι θέλατε να γίνει σε αυτό το διάστημα;» δικαιολογήθηκε ο υπουργός. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκαταλείψει πλήρως τα λαϊκά στρώματα. Από την Πατησίων και κάτω δεν έβλεπαν αστυνομικό»…
Στα ρετιρέ του υπουργείου υποστηρίζουν ότι η κατάσταση στη διαχείριση των εισερχομένων στη χώρα θα βελτιωθεί, αναφέροντας ότι 300 προσλήψεις έχουν ήδη δρομολογηθεί και σύντομα ακολουθούν άλλες 200 για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.
Η στρατηγική των επιχειρήσεων & το μάθημα της ΑΣΟΕΕ
Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια σημειώνουν ότι δόθηκε προτεραιότητα στην επιστροφή 1.500 αστυνομικών στην Αττική, στις 1.500 προσλήψεις που ήδη έγιναν και προωθούνται σταδιακά στους δρόμους, καθώς και στη σύσταση μιας νέας ομάδας με την επωνυμία «Δράση», που θα αριθμεί 200 άτομα ως το τέλος του μήνα στην περίμετρο του λεκανοπέδιου.
Δείτε επίσης: Προετοιμασία για νέο «ανταρτοπόλεμο» από τα… Εξάρχεια – Πως θα αντιδράσει η ΕΛ.ΑΣ.
Ο ίδιος ο υπουργός εκτιμά ότι σήμερα υπάρχει ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα στην Αστυνομία, ότι οι επιχειρήσεις γίνονται στη βάση συγκεκριμένης στρατηγικής με κριτήριο το αποτέλεσμα και ότι οι καταλήψεις θα τελειώσουν «με προσοχή» κι όχι με 3.000 παιδιά μέσα στις σχολές. Η ανασφάλεια ωστόσο των πολιτών δεν λέει να υποχωρήσει, ενώ και τα πανεπιστήμια -όχι μόνο με δική του ευθύνη- βρίσκονται σε αναβρασμό…
Η επιχείρηση στην ΑΣΟΕΕ, εξάλλου, αν κριθεί από το αποτέλεσμα, δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχής.
Αντικειμενικά βεβαίως, σύμφωνα με μια οπτική πλευρά, δύσκολα θα διαφωνούσε κανείς με την άποψη ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης ήταν ίσως ο μόνος υπουργός της νέας κυβέρνησης για τον οποίον δεν υπήρχε περίοδος χάριτος.