Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Αιγαίου, καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από την περασμένη Παρασκευή έως και χθες το μεσημέρι έφτασαν συνολικά 1.988 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς, οι 1.060 αποβιβάστηκαν στη Λέσβο, οι 554 στη Χίο, και οι 374 στη Σάμο.
Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται και τα Κέντρα Υποδοχής των νησιών, καθώς, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, μόνο στους καταυλισμούς των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) σε Χίο, Λέσβο και Σάμο διαμένουν σήμερα 27.486 αιτούντες άσυλο.
Δείτε επίσης: Έρχεται το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού – Οι βασικές συνιστώσες
Από αυτούς, οι 15.404 διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας, οι 5.209 στη ΒΙΑΛ της Χίου και οι 6.873 στο Βαθύ της Σάμου. Στον παραπάνω αριθμό προστίθενται άλλοι 3.000 αλλοδαποί, οι οποίοι διαμένουν και σε δομές εκτός καταυλισμών ΚΥΤ στα τρία αυτά νησιά.
Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθούν τα νησιά που έχουν αναμφίβολα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος, νωρίς χθες το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας», μεταφέροντας 28 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μυτιλήνη και τρεις από τα Μεστά Χίου, οι οποίοι επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα.
Λίγες ώρες αργότερα έφτασαν με ακόμη δύο πλοία οκτώ πρόσφυγες και μετανάστες από την Κω και 22 από τη Σάμο.
«SOS» από Καστελόριζο
Απελπισμένοι και εξοργισμένοι είναι οι κάτοικοι στο Καστελόριζο, όπου οι διαρρήξεις και οι καταλήψεις κτιρίων από πρόσφυγες και μετανάστες είναι συνεχείς. Ακόμα και εισβολές σε εκκλησίες κάνουν με σκοπό την εύρεση καταλύματος, αφού δεν υπάρχουν ούτε οι στοιχειώδεις υποδομές φιλοξενίας.
Οι κάτοικοι του νησιού στέλνουν δραματικό SOS και ζητούν άμεσα την κρατική παρέμβαση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της καθημερινής πλέον άφιξης μεταναστών και προσφύγων.
Δείτε επίσης: «Σβήνουν» και πάλι το Καστελόριζο από τον χάρτη οι Τούρκοι
Η περιοχή όχι μόνο δεν είναι προετοιμασμένη να δεχτεί τα αναρίθμητα αυτά κύματα, αλλά δημιουργείται και πρόβλημα εθνικής ασφάλειας, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας του νησιού και των συνεχών απειλών και αμφισβητήσεων από πλευράς της Τουρκίας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αντιδήμαρχος του νησιού, Στράτος Αμύγδαλος, έχουν καταγραφεί περιστατικά διάρρηξης σπιτιών, που τείνουν να προκαλούν αισθήματα φόβου στους κατοίκους για την επόμενη μέρα.
Ανησυχητική εξίσου ήταν η εισβολή σε ξενοδοχείο που λειτουργεί μόνο το καλοκαίρι, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στους φιλοξενουμένους να το χρησιμοποιήσουν ως κατάλυμα. Ορισμένοι δε, κατά την αναζήτηση καταφυγίου, εισήλθαν στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, με τον αντιδήμαρχο να επισημαίνει ότι τέτοια φαινόμενα έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους.
Ακόμη, αναφέρει ότι η παρουσία ανήλικων παιδιών ανάμεσά τους τούς ωθεί ακόμα περισσότερο στην κατάληψη ημιτελών ή εγκαταλειμμένων κτιρίων με σκοπό την προστασία τους από τα άσχημα καιρικά φαινόμενα, ενώ προμηνύει τον ερχομό ενός δύσκολου χειμώνα σε περίπτωση που εξακολουθεί να υπάρχει υποτυπώδης και όχι αποτελεσματική κρατική παρέμβαση.
Οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων από τα τουρκικά παράλια συνοδεύονται από υποσχέσεις από την πλευρά των Τούρκων, δηλώνει ο αντιδήμαρχος, που σε καμία περίπτωση δεν πραγματοποιούνται κατά την είσοδό τους στο νησί.
Μοναδική τους ενασχόληση είναι η περιπλάνηση στους δρόμους του Καστελόριζου έως ότου δρομολογηθεί η μεταφορά τους σε κέντρα φιλοξενίας, ενώ καταγγέλλει πως οι μεταφορές πραγματοποιούνται κάθε δύο εβδομάδες, ενδεχομένως και ανά 20 ημέρες, με τους μισούς να παραμένουν στο νησί για αδιευκρίνιστους λόγους.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα, ώστε πρόσφυγες και μετανάστες να αποχωρούν με το πλοίο της γραμμής, διαφορετικά η αδυναμία των τοπικών Αρχών να τους παρέχει ιατρική περίθαλψη θα αφήσει εκτεθειμένους και εκείνους και τους κατοίκους, αντίστοιχα.
Τέλος, επισημαίνει ότι σε κανέναν, ντόπιο ή φιλοξενούμενο, δεν αξίζουν τέτοιες συνθήκες και πως το Καστελόριζο πολλάκις στο παρελθόν έχει αποδείξει πόσο ευαισθητοποιημένο είναι μέσα από τις δράσεις του.
Ο συνωστισμός, όμως, δεν συνιστά πρόβλημα που μπορεί να λύσει η δημοτική Αρχή, για τον λόγο αυτόν ο αντιδήμαρχος κάνει έκκληση για άμεση κρατική παρέμβαση.