Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
[email protected]
Νέα εξάμηνη παράταση στη δόμηση των κατά παρέκκλιση οικοπέδων σε περιοχές εκτός σχεδίου δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για τα μικρά οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων περιλαμβάνεται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο εισήχθη χθες για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, παρατείνοντας την προθεσμία μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024. Η ρύθμιση αφορά όσους είχαν υποβάλει μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2022
αιτήσεις στις υπηρεσίες δόμησης της χώρας για προέγκριση οικοδομικής άδειας ή βεβαίωση για όρους δόμησης με σκοπό την κατοχύρωση του δικαιώματος για ανέγερση κτίσματος σε οικόπεδα των 750 τ.μ., των 1.200 τ.μ. και των 2.000 τ.μ. Οι εκτιμήσεις μιλούν για περίπου 12.000 αιτήσεις. Η προηγούμενη 9μηνη παράταση για να υποβληθεί πλήρης φάκελος στις υπηρεσίες δόμησης και να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες ώστε οι πολίτες να αξιοποιήσουν τα παράθυρα του νόμου έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2023.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, αποφασίστηκε να παραταθεί εκ νέου η σχετική προθεσμία, επειδή οι πολεοδομίες κλήθηκαν να διαχειριστούν έναν μεγάλο όγκο αιτημάτων, και, επειδή οι μηχανικοί δεν πρόλαβαν τις σχετικές προθεσμίες, ζητήθηκε νέα προθεσμία. «Λαμβανομένου υπόψη του σημαντικού αριθμού αιτήσεων για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης, η εξέταση των οποίων εκκρεμεί στις αρμόδιες υπηρεσίες δόμησης, και προκειμένου να μην απολεστεί το δικαίωμα των ιδιοκτητών για λόγους που δεν άπτονται της σφαίρας ευθύνης αυτών, ιδίως καθυστέρηση στην έκδοση των βεβαιώσεων λοιπών εγκρίσεων που απαιτούνται για τις οικοδομικές άδειες, παρατείνεται η προθεσμία για την κατάθεση αίτησης για έκδοση οικοδομικής αδείας ή προέγκρισης, η οποία λήγει την 30η Σεπτεμβρίου 2023.
Η παράταση αυτή αφορά αποκλειστικά τους ιδιοκτήτες που έχουν καταθέσει εμπροθέσμως αίτημα με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά» αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της διάταξης. Η ισχύς της προέγκρισης είναι για ένα έτος και με τη λήξη της πρέπει να έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια (με 4ετή ισχύ), διαφορετικά το δικαίωμα δόμησης χάνεται. Η ρύθμιση του ΥΠΕΝ έφερε ήδη τις πρώτες αντιδράσεις, με τον Σύλλογο Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών να εκφράζει την έντονη αντίθεσή του σε αυτές τις διαδοχικές παρατάσεις, που εξακολουθούν, όπως αναφέρει, να συντηρούν την εκτός σχεδίου δόμηση. Πάγια θέση του ΣΕΠΟΧ είναι η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, ως ένα πρόβλημα που διαχρονικά υπονομεύει την ορθολογική ανάπτυξη του περιαστικού και εξωαστικού χώρου και την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα.