Πυρ και μανία ο Γεωργιάδης: «Αναδρομικά προσωπικά δεν δίνω σε κανέναν»

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι «ανοίγει» ο δρόμος για την καταβολή αναδρομικών για συντάξεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα;

Must Read

Με πρόσχημα τα δημοσιονομικά και τον οικονομικό εκτροχιασμό της χώρας, ο υπουργός Εργασίας δεν δίστασε να προσβάλει ευθέως τον Θεσμό της Δικαιοσύνης, και να αμφισβητήσει με τον τρόπο του την πρόσφατη δικαστική απόφαση για τις αυξήσεις στους δικαστικούς. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η νέα απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που επαναφέρει τις συντάξεις των δικαστών στα επίπεδα πριν από τις περικοπές από το 2012 και ύστερα, «ανοίγει» νέο παράθυρο για πληρωμές αναδρομικών σε συνταξιούχους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι διεκδικούν επιστροφές από αντισυνταγματικές μειώσεις συντάξεων. Από τις τέσσερις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, οι δύο αφορούν σε όλους τους συνταξιούχους. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, τα αναδρομικά για τις συντάξεις των δικαστών ξεπερνούν τα 35.000 ευρώ. Με την απόφαση 1330/2023 του Ελεγκτικού Συνεδρίου, «ανοίγει» ο δρόμος προκειμένου να αποκατασταθούν μόνιμα τόσο εκείνες, επανερχόμενες στα επίπεδα πριν από το 2012, όσο και των υπόλοιπων συνταξιούχων, τα οποία λόγω κόστους θα μπορούσαν να καταβληθούν σε τρία ή τέσσερα χρόνια. Σημειώνεται ότι 400.000 συνταξιούχοι περιμένουν τα αναδρομικά ένδεκα μηνών για επικουρικές και δώρα με αγωγές, ενώ άλλοι 350.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου περιμένουν αναδρομικά 23 μηνών από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα.

«Τα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Πρόσθεσε ότι «η απόφαση αφορά σε αυτούς που έχουν προσφύγει. Μελετάμε τις συνέπειές της» και επισήμανε ότι «υπάρχει θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης». Όπως είπε, «σέβομαι πολύ τους δικαστές και συμφωνώ ότι το στάτους τους πρέπει να είναι ψηλά. Το θέμα είνα τι μπορεί να είναι». «Δεν θα εφαρμοστεί σε όλους, δεν υπάρχουν τα λεφτά», είπε ακόμα ο κ. Γεωργιάδης, καθώς όπως εξήγησε αυτό θα οδηγούσε σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας. Σχολιάζοντας την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ζητά την άρση των μνημονιακών περικοπών στις συντάξεις ανωτάτων δικαστικών, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «αυτό θα σήμαινε μία πολύ σημαντική αύξηση των συντάξεων αυτών σε σχέση με το τι παίρνουν σήμερα και ενδεχομένως την διεκδίκηση αναδρομικών όλων αυτών των ετών. Μιλάμε για πάρα πολλά χρήματα».

Μίλησε επίσης για παρεπόμενα, λόγω της συνταγματικής διάταξης για διασύνδεση των αποδοχών βουλευτών και δικαστικών ως προς τους μισθούς και τις συντάξεις. «Λένε οι βουλευτές, αν δώσετε αναδρομικά στους δικαστές, δεν θα δώσετε και στους βουλευτές και να επανέλθει η βουλευτική σύνταξη εκεί που ήταν προ των περικοπών; Φαντάζεστε μία Ελλάδα όπου θα λέγαμε “περικόπτουμε τις συντάξεις όλων των άλλων ανθρώπων, αλλά επιστρέφουμε όλα τα λεφτά στους βουλευτές και τους δικαστές;”. Θα ήταν ωραίο αυτό; Όλα θέλουν ένα μέτρο». «Δύνανται τα δικαστήρια να ασκούν δημοσιονομική πολιτική; Κατά τη γνώμη μου, απερίφραστα, όχι. Δημοσιονομική πολιτική μπορούν να ασκούν μόνο οι εκλεγμένες κυβερνήσεις», υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης. «Υπάρχει δικαστική απόφαση. Και αν μας οδηγεί στη χρεοκοπία; Ποιος θα φταίει μετά; Ο δικαστής ή ο πολιτικός; … κάθε απόφαση έχει παρεπόμενα προβλήματα ... εδώ υπάρχουν δύο. Ένα μεγάλο πρόβλημα δημοσιονομικό, πραγματικό. Και ένα δεύτερο καθαρά κοινωνικό. Για να εφαρμόσουμε την πραγματική συνέπεια αυτής της απόφασης θα έπρεπε να δώσουμε αναδρομικά τις αυξήσεις στους βουλευτές και τους δικαστές. Να έχουν αποφασίσει τα δικαστήρια ότι είναι νόμιμες και συνταγματικές οι περικοπές συντάξεων σε όλους τους άλλους πλην των δικαστών και των βουλευτών. Είναι δυνατόν;». Σε σχέση με την δημοσιονομική επιβάρυνση, υπολόγισε ότι θα επρόκειτο για «εκατοντάδες εκατομμύρια» ευρώ. 

Ευθεία προσβολή της Δικαιοσύνης από τον Γεωργιάδη

«Αναδρομικά, εγώ προσωπικά ως υπουργός δεν δίνω σε κανέναν, δεν υπάρχει περίπτωση», επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας. «Στην αναθεώρηση του Συντάγματος θα προτείνω, αν βγαίνουν δικαστικές αποφάσεις με δημοσιονομικό κόστος … να μπαίνει αυτομάτως εφ’ άπαξ φόρος σε όλους τους πολίτες. Να έρχεται ένα χαρτάκι και να τους λέει: τώρα χρωστάς 500 ευρώ, 1.000 ευρώ, 2.000 ευρώ, δυνάμει αυτής της δικαστικής απόφασης, που πρέπει να πληρωθεί. Να ξέρει ο πολίτης, αυτά πληρώνει για την κυβέρνηση, αυτά για τους δικαστές. Αλλιώς δεν μπορούμε να κάνουμε δημοσιονομική πολιτική. Να ξέρει ο πολίτης ότι αυτά τα λεφτά τα πληρώνει γιατί το αποφάσισε το δικαστήριο. Αλλιώς ο καθένας αποφασίζει ότι θέλει στην Ελλάδα και δεν τον νοιάζει τι κάνει ο άλλος».

 

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This