Καμπανάκι κινδύνου χτυπά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχετικά με τον δάγκειο πυρετό, ο οποίος μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών και εκτιμάται ότι θα προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στο μέλλον.
Συγκεκριμένα, ο ανώτερος αξιωματούχος του οργανισμού, προειδοποίησε πως η Νότια Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία νέα, σημαντική απειλή τα χρόνια που έρχονται, καθώς ο δάγκειος πυρετός αναμένεται να κάνει δυναμική εμφάνιση. Η νόσος μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, την εξάπλωση των οποίων ευνοεί η κλιματική αλλαγή. Εκτός από τη Νότια Ευρώπη, πρόβλημα με τον δάγκειο πυρετό θα αντιμετωπίσουν επίσης οι νότιες πολιτείες των ΗΠΑ και νέες περιοχές της Αφρικής.
«Οι χώρες πρέπει να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν την πρόσθετη πίεση»
Ήδη, η Ασία και η Λατινική Αμερική μαστίζονται από τον δάγειο πυρετό. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ετησίως δηλώνονται 5,2 εκατομμύρια περιστατικά, αναφέρει ο ΠΟΥ. Αυτά όμως είναι μόνο τα σοβαρά. Τα ήπια ή ασυμπτωματικά δεν καταγράφονται.
«Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για την προστασία μας από τον δάγκειο πυρετό», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Dr. Jeremy Farrar, ειδικός στα λοιμώδη νοσήματα που εντάχθηκε τον Μάιο στο δυναμικό του ΠΟΥ και συνέχισε: «Οι χώρες πρέπει να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν την πρόσθετη πίεση που θα δεχθούν σε πάρα πολλές μεγάλες πόλεις». Ο Dr. Farrar εκτίμησε ότι έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, ο δάγκειος πυρετός θα έχει εξαπλωθεί στη Νότιο Ευρώπη και τις άλλες περιοχές που προαναφέρθηκαν. Θα έχει επίσης γίνει ενδημικός σε ορισμένες περιοχές, όπου ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφονται κάποια εγχώρια κρούσματα.
Αυτό όμως θα ασκήσει τεράστιες πιέσεις στα συστήματα υγείας, διότι η φροντίδα των ασθενών είναι εντατική. «Χρειάζεται υψηλή αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού προς ασθενείς», επεσήμανε τέλος.