Όχι μόνο ένας αλλά και δεύτερος αστυνομικός φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση του κυκλώματος των παράνομων ελληνοποιήσεων μέσω πλαστών δελτίων ταυτότητας που εξαρθρώθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδας στην Θεσσαλονίκη με τους επτά συλληφθέντες να οδηγούνται στον εισαγγελέα. Μάλιστα, ο πρώτος αστυνομικός ήταν απόστρατος της ΕΛΑΣ ενώ ο δεύτερος είναι εν ενεργεία!
Στο μεταξύ, για την σπείρα γίνονται γνωστά όλο και περισσότερα στοιχεία.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ., φαίνεται να δραστηριοποιείτο από τον Οκτώβριο του 2021, αποκομίζοντας κέρδη που υπολογίζονται σε 210.000 ευρώ.
Ο δεύτερος αστυνομικός, ο οποίος είναι εν ενεργεία, περιλαμβάνεται στη δικογραφία καθώς φαίνεται να ενεπλάκη σε μία μεμονωμένη πράξη παραβαίνοντας τα υπηρεσιακά του καθήκοντά και διευκολύνοντας κατ’ επέκταση τη δράση της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία ως μέλος κατηγορείται και συνελήφθη ήδη απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Η εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, συνδέεται με 24 περιπτώσεις παράνομης έκδοσης ελληνικών δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων, ενώ άλλες 10 είναι οι περιπτώσεις διευκόλυνσης εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα και έκδοσης πλαστών διπλωμάτων άδειας οδήγησης.
Οι συλλήψεις
Το προηγούμενο 24ωρο συνελήφθησαν επτά κατηγορούμενοι ως μέλη του κυκλώματος, όπως επίσης άλλοι πέντε αλλοδαποί, που στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων και για τους οποίους το κύκλωμα είχε προχωρήσει ήδη στην έκδοση ταυτότητας. Επρόκειτο να εκδώσει και τα υπόλοιπα έγγραφα, ωστόσο η πράξη αυτή διακόπηκε λόγω της αστυνομικής επιχείρησης. Οι πέντε αλλοδαποί αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα, αλλά περιλαμβάνονται στη δικογραφία, μαζί με άλλα 24 άτομα.
Δείτε βίντεο:
Όλες οι παραπάνω συλλήψεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τις Σέρρες και τη Δράμα.
Πώς ξεκίνησε η έρευνα
Ως προς το χρονικό της έρευνας των «αδιάφθορων» ανακοινώθηκε ότι το έναυσμα δόθηκε όταν πολίτης απευθύνθηκε σε Τμήμα Ασφαλείας της Βόρειας Ελλάδας, όπου αιτήθηκε την έκδοση διαβατηρίου λόγω απώλειας. Από τη μακροσκοπική εξέταση και από την αντιπαραβολή βιομετρικών στοιχείων διαπιστώθηκε, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αναντιστοιχία του αιτούντος με τον πραγματικό κάτοχο. Παράλληλα, εντοπίσθηκαν σε διάστημα περίπου 2,5 μηνών ακόμα έξι παρόμοιες περιπτώσεις έκδοσης ταυτότητας.
Ακολούθησε πολύμηνη και εμπεριστατωμένη έρευνα, όπου κατόπιν συλλογής και συνδυαστικής αξιολόγησης πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων, προέκυψε η συγκρότηση και λειτουργία επιχειρησιακά δομημένης και με διαρκή δράση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία τοποθετούνταν χρονικά από τον Οκτώβριο του 2021, με σκοπό την παράνομη έκδοση ελληνικών δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων σε ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς – πολίτες τρίτων χωρών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα
Η εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από άτομα που τυγχάνουν άνεργα, χωρίς νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητα, καθώς και απόστρατο αστυνομικό, ο οποίος κατά το χρόνο τέλεσης των αδικημάτων υπηρετούσε σε αστυνομική υπηρεσία σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.
Αναφορικά με τον τρόπο δράσης (modus operandi) της εγκληματικής οργάνωσης διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της έρχονταν σε επαφή με «πελάτες», οι οποίοι είτε εισέρχονταν νομίμως στην ελληνική επικράτεια από θεσμοθετημένα σημεία ελέγχου της χώρας κάνοντας χρήση των γνήσια εκδοθέντων διαβατηρίων τους, είτε παράνομα σε άγνωστο χρόνο.
Στη συνέχεια προχωρούσαν στην εύρεση των κατάλληλων στοιχείων ατόμων, τα χαρακτηριστικά των οποίων προσομοίαζαν με αυτά των ενδιαφερομένων αλλοδαπών και πληρούσαν τουλάχιστον μία από τις εξής προϋποθέσεις: να κατέχουν ελληνική ιθαγένεια αλλά να μην είχαν εκδώσει ποτέ ελληνικό δελτίο ταυτότητας, να κατέχουν παλαιού τύπου δελτία ταυτότητας, οπότε δε θα γίνονταν ιδιαιτέρως αντιληπτή η διαφορά μεταξύ των χαρακτηριστικών των προσώπων τους, να διαμένουν μόνιμα σε χώρες του εξωτερικού ή να έχουν αποβιώσει στο εξωτερικό, χωρίς να δηλωθεί ο θάνατός τους στην Ελλάδα.
Ο ρόλος του απόστρατου αστυνομικού
Ακολούθως, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, μεθόδευαν την έκδοση του δελτίου ταυτότητας μέσω του απόστρατου αστυνομικού, ο οποίος ως αρμόδιος για την παραλαβή των δικαιολογητικών και την έκδοση ταυτοτήτων, προέβαινε σε πράξεις ή παραλείψεις των καθηκόντων του ώστε να διασφαλίζεται η τυπικά ορθή έκδοση της ταυτότητας, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο τα εχέγγυα ασφαλείας που απαιτούνται για τη συνέχιση της διαδικασίας.
Μάλιστα, η μετάβαση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών γινόταν παρουσία των μελών της οργάνωσης, οι οποίοι παρουσιάζονταν ως μάρτυρες ταυτοπροσωπίας και διερμηνείς, ενώ σε περίπτωση ύπαρξης προγενέστερου δελτίου ταυτότητας και διαβατηρίου πάντα προέβαιναν σε δήλωση απώλειας αυτών και έπειτα αιτούνταν την έκδοση νέων (ταξιδιωτικών εγγράφων).
Μετά την επίτευξη του σκοπού τους, τα μέλη της οργάνωσης διευκόλυναν τους αλλοδαπούς στη μεταφορά τους και εν τέλει στην έξοδό τους από την ελληνική επικράτεια, μεταφέροντάς τους σε αεροδρόμιο της επιλογής τους.
Μέσα από τη δράση της οργάνωσης, οι επωφελούμενοι αλλοδαποί αποκτούσαν την ελληνική υπηκοότητα με όλα τα δικαιώματα που αυτή συνεπάγεται, πετύχαιναν την επ’ αόριστον διαμονή τους στη χώρα, τη δυνατότητα μετάβασής τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε τρίτες χώρες, καθώς και τη «διαγραφή» του ποινικού τους μητρώου, καθώς στην πλειονότητά τους επρόκειτο για άτομα με πλούσιο ποινικό παρελθόν στις χώρες τους.
Χαρακτηριστικό της ευελιξίας των μελών της οργάνωσης ήταν ότι, όταν για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή τους ο απόστρατος αστυνομικός απομακρύνθηκε από τη θέση του, επαναπροσδιόρισαν τον τρόπο δράσης τους προχωρώντας στην στρατολόγηση νέων μελών και επιδιώκοντας την αρχική έκδοση δελτίων ταυτότητας με τη χρήση πιστοποιητικού απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας που ανήκει σε άλλο πρόσωπο και το οποίο δεν έχει εκδώσει δικό του δελτίο ταυτότητας.
15.000 ευρώ για κάθε δελτίο ταυτότητας
Από την προανακριτική έρευνα προέκυψε ότι κάθε επιτυχής έκδοση ελληνικών δελτίων ταυτότητας κοστολογούνταν στα 15.000 ευρώ, ενώ το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισε η οργάνωση υπολογίζεται σε τουλάχιστον 210.000 ευρώ.
Κατά την αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 6.000 δολάρια ΗΠΑ, (αμφιβόλου γνησιότητας), 11.460 ευρώ, 108 διαβατήρια τρίτων χωρών, 5 δελτία αστυνομικής ταυτότητας, πλήθος φωτοαντιγράφων δελτίων ταυτότητας και λοιπών πιστοποιητικών και πέντε φυσίγγια (9mm).
Οι επτά συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης Θεσσαλονίκης που τους απήγγειλε κακουργηματική ποινική δίωξη για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ψευδείς βεβαιώσεις, διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα με κερδοσκοπία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (και συνέργεια σε αυτή), διευκόλυνση διαμονής στη χώρα κ.ά. Παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στη 2η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης από την οποία ζήτησαν και πήραν προθεσμία, ενώ παραμένουν υπό κράτηση.
Δείτε επίσης:
Πρώην αστυνομικός μπλεγμένος σε κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων